Οι βιομηχανίες τροφίμων και γεωργίας κοστίζουν στην παγκόσμια οικονομία περισσότερα από 10 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως λόγω της κακής διατροφής, των επιπτώσεων στο περιβάλλον και της υποσιτισμού.
Περίπου το 70% αυτού του «κρυφού κόστους», όπως χαρακτηρίζεται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) προέρχεται από την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και από διατροφή με προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπη και ζάχαρη, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα από τον FAO. Τα παραπάνω οδηγούν σε προβλήματα παχυσαρκίας και άλλες μη μεταδοτικές ασθένειες, οδηγώντας σε απώλειες της παραγωγικότητας της εργασίας, ιδίως στις χώρες με ανώτερα και μεσαία εισιδήματα.
Η παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων και οι γεωργικές αγορές βρίσκονται υπό αυστηρό έλεγχο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία «εκτόξευσε» τις τιμές σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, επιτείνοντας την κρίση ακρίβειας. Το κρυφό κόστος που εντοπίστηκε από τον FAO στην έρευνά του σε 154 χώρες έχει δυσανάλογα μεγάλο αντίκτυπο στα φτωχότερα έθνη, όπου οι απώλειες σχετίζονται κυρίως με τη φτώχεια και τον υποσιτισμό.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το κρυφό κόστος κυμαίνεται από 10 έως 16 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, με τη μπίλια να σταματά πιθανώς στα 12,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον FAO. Περίπου το ένα πέμπτο αυτών των δαπανών αφορά το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και αζώτου, της αλλαγής χρήσης γης και της χρήσης νερού.
Διαβάστε ακόμη
Τράπεζες: Το τελευταίο… μίλι στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων – Το σχέδιο τριών σημείων
Πιερρακάκης: Αξιολόγηση παντού στην εκπαίδευση, με πρώτο εμένα
Youth Pass: Πώς θα λάβουν οι 18χρονοι και 19χρονοι 150 ευρώ – Πότε αρχίζουν οι αιτήσεις
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ