Καλύτερη απ’ ό,τι περιμέναν οι αναλυτές αποδείχθηκε η κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών στο β΄ τρίμηνο του 2023, με τους ισολογισμούς να λαμβάνουν ισχυρή ώθηση από τα χαρτοφυλάκια δανείων.
Χαρακτηρικά, οι προβλέψεις της Societe Generale κυμάνθηκαν σε επίπεδα κατά 281 εκατ. χαμηλότερα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, κάτι το οποίο ενίσχυσε την καθαρή κερδοφορία σε επίπεδα κατά 122 εκατ. άνω των εκτιμήσεων.
Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση της ING Groep NV, η οποία εμφάνισε προβλέψεις μικρότερες κατά 286 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τη σημαντική τόνωση των τριμηνιαίων κερδών.
Παρόμοια ήταν η εικόνα στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών, με τις περισσότερες εξ αυτών να καταγράφουν υψηλότερα κέρδη και χαμηλότερες προβλέψεις σε σχέση με τα εκτιμώμενα επίπεδα..
Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και σήμερα, αρκετοί αναλυτές περιμένουν μια αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων -και άρα, αύξηση των προβλέψεων- δεδομένης της επίδρασης της σφιχτής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στην πραγματική οικονομία.
Ορισμένες τράπεζες, όπως για παράδειγμα η Deutsche Bank AG, προειδοποίησαν ότι ο αυξημένος αριθμός των χρεοκοπιών είχε ήδη αρνητικό αντίκτυο στα τριμηνιαία αποτελέσματα. Η γερμανική τράπεζα, επίσης, υποστήριξε ότι έχει παρατηρήσει μια «άμβλυνση» στην ποιότητα των δανείων ορισμένων κλάδων, όπως το εμπορικό real state και η αυτοκινητοβιομηχανία.
«Παρά τα χαμηλά κόστη και την απουσία προβλημάτων, παραμένουμε προσεκτικοί λόγω του αυξημένου κόστους διαβίωσης των πελατών μας» δηλώνει στο Bloomberg o διευθύνων σύμβουλος της ING, Στίβεν φαν Ρίσγουικ.
Σχέδια για άντληση ρευστότητας σε έκτακτες ανάγκες
Στο μεταξύ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες καλούνται εντός του 2024 να υποβάλλουν σχέδια αντιμετώπισης μιας πιθανής κρίσης, χωρίς τη συμμετοχή των κεντρικών τραπεζών ή την χρήση δημόσιου χρήματος.
Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) έχει ζητήσει την κατάρτιση αξιόπιστων σχεδίων, ιδίως μετά την κατάρρευση της Credit Suisse, για τη διάσωση της οποίας απαιτήθηκε τόσο η μεσολάβηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας όσο και η εξαγορά από την UBS.
Οι έλεγχοι των σχεδίων θα ξεκινήσουν από το επόμενο έτος, με τους επόπτες να εξετάζουν αναλυτικά όλα τα σενάρια των τραπεζών για το πώς θα αντλήσουν ρευστότητα, έπειτα από μία κατάρρευση, και ιδίως σ’ ένα περιβάλλον εκροής κεφαλαίων και καταθέσεων.
Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι μία τράπεζα σε πρόβλημα θα μπορεί ομαλά να τερματίζει τη λειτουργία της και να μεταφέρει τις βασικές δραστηριότητες σε κάποιο άλλο αξιόπιστο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή να ανακάμπτει εν λειτουργία μέσω μέτρων αναδιάρθρωσης.
«Οι στρατηγικές και οι ενέργειες που προτείνονται από τις τράπεζες για τη στήριξη της ρευστότητας παραμένουν περιορισμένες και εστιάζουν κυρίως στην πρόσβαση σε μηχανισμούς της κεντρικής τράπεζας» εξηγεί η ΕΒΑ, σε πρόσφατη έκθεσή της, με αφορμή τα γεγονότα σε ΗΠΑ και Ελβετία.
Το θέμα της ρευστότητας αφορά κυρίως την ύπαρξη ετοιμοπαράδοτων ταμειακών διαθεσίμων ή την έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η καθημερινή λειτουργία, χωρίς να υπάρξει πώληση περιουσιακών στοιχείων.
Διαβάστε ακόμη
Εξωδικαστικός μηχανισμός: «Με φόρα» πάνω από 120 αιτήσεις την ημέρα
Παίρνουν ξανά φωτιά ηλεκτρική ενέργεια και καύσιμα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ