Σε κατάσταση αναταραχής βρίσκονται τα κορυφαία πρωταθλήματα ποδοσφαίρου της Ευρώπης.
Τα έσοδά τους έχουν μειωθεί καθώς η παρουσία οπαδών στους αγώνες έχει περιοριστεί. Οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί έχουν ζητήσει επιστροφή χρημάτων για παιχνίδια που ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας. Και οι ομάδες, οι οποίες σε κανονικές περιόδους διοχέτευαν μεγάλο μέρος των εσόδων τους προκειμένου να ενισχύσουν το ρόστερ τους με ακριβοπληρωμένους παίκτες, διακρατούν τα μικρά τους κέρδη για τις «βροχερές ημέρες».
Η επισφαλής κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει το άθλημα λόγω της πανδημίας ρίχνει τη σκιά της και στο επιχειρηματικό μοντέλο του ποδοσφαίρου το οποίο δέχεται επίθεση εντός και εκτός.
Οι πλουσιότεροι σύλλογοι του κόσμου προσπαθούν να εδραιωθούν στην κορυφή του αθλήματος, οι επενδυτές επιχειρούν να αγοράσουν επισφαλή περιουσιακά στοιχεία και οι προσοδοφόρες συμφωνίες για τα δικαιώματα των μέσων μαζικής ενημέρωσης καταρρέουν.
Ωστόσο, «η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες», δηλώνει ο Κίραν Μαγκουάιρ, λέκτορας οικονομικών του ποδοσφαίρου στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.
Η UEFA Champions League, η πλουσιότερη ποδοσφαιρική ομοσπονδία στην Ευρώπη και ένα από τα πιο δημοφιλή αθλητικά γεγονότα παγκοσμίως, έχει «στοχοποιηθεί» και βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο διακοπής της.
Συγκεκριμένα, ένα γκρουπ που περιλαμβάνει μερικές από τις μεγαλύτερες ομάδες ποδοσφαίρου, υποστηριζόμενο οικονομικά από την JPMorgan Chase, προσανατολίζεται σ’ αυτήν την κατεύθυνση, σύμφωνα με γνώστες του ζητήματος.
Το νέο τουρνουά θα εγγυάται θέσεις στην κατάταξη για ομάδες όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Λίβερπουλ, αντί να απαιτείται από αυτές να προκριθούν σε ετήσια βάση όπως το Champions League.
Σύμφωνα με το Sky News, επίσημη ανακοίνωση ενδέχεται να υπάρξει στο τέλος του του μήνα. Λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένης της λίστας των συλλόγων που θα λάβουν μέρος, δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί και τα σχέδια θα μπορούσαν να καταρρεύσουν, σύμφωνα με την έκθεση.
Στην Αγγλία, οι δισεκατομμυριούχοι Αμερικανοί ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Λίβερπουλ πρότειναν ένα σχέδιο ανακούφισης για ομάδες χαμηλότερης κατηγορίας που είδαν τα έσοδά τους να εξανεμίζονται, καθώς οι οπαδοί απαγορεύεται να παρακολουθήσουν τους αγώνες. Η ιδέα, ωστόσο, ήρθε με μια παγίδα: την διοικητική αναδιάρθρωση της αγγλικής Πρέμιερ Λιγκ με απώτερο στόχο να ενισχυθούν οι μεγαλύτερες ομάδες.
Η πρόταση απορρίφθηκε από την αρμόδια αρχή, αλλά ο Μαγκουάιρ πιστεύει ότι το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο οδηγείται δυνητικά σ’ ένα αμερικανικό μοντέλο τύπου franchise, χωρίς υποβιβασμούς και ασύμμετρη κατανομή εσόδων.
Ο επικεφαλής της Πρέμιερ Λιγκ, Ρίτσαρντ Μάστερς, ο οποίος αγωνίζεται για να επιστρέψουν οι οπαδοί στα γήπεδα, σημειώνει ότι το αγγλικό ποδόσφαιρο χάνει 100 εκατ. λίρες το μήνα χωρίς αυτούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη την Ευρώπη οι συμφωνίες για τη μετάδοση των αθλητικών γεγονότων έχουν καταρρεύσει. Στον απόηχο της αναταραχής αναφορικά με τα τηλεοπτικά δικαιώματα, οι μεταγραφές παικτών έχουν «παγώσει». Οι σύλλογοι «σφίγγουν το ζωνάρι», περιορίζοντας σημαντικά τις αγοραπωλησίες παικτών.