Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να συμφωνήσει να επεκτείνει μια συμφωνία με τον ΟΠΕΚ για να περιορίσει τις προμήθειες πετρελαίου πέρα από τον Μάρτιο, φτάνοντας έτσι έως το τέλος του 2018, αν και θα περιμένει να λάβει την τελική του απόφαση κοντύτερα στο τέλος της υφιστάμενης συμφωνίας.
“Με βάση την πραγματική κατάσταση, τον Μάρτιο του 2018 θα λάβουμε την απόφασή μας, αλλά δεν αποκλείω ότι μπορούμε να επεκτείνουμε” τη συμφωνία, δήλωσε ο Πούτιν στο συνέδριο της Ρωσικής Εβδομάδας Ενέργειας στη Μόσχα την Τετάρτη. “Αν μιλάμε για μια πιθανή επέκταση, τότε φυσικά θα πρέπει να είναι τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2018.”
Τα σχόλια του Πούτιν είναι το ισχυρότερο μήνυμα ότι το Κρεμλίνο είναι πρόθυμο να πολλαπλασιάσει τις προσπάθειες για την άνοδο των παγκόσμιων τιμών ενέργειας, καθώς ο Πούτιν προετοιμάζεται να καλωσορίσει τον βασιλιά Σάλμαν Μπιν Αμπντουλάζιτ της Σαουδικής Αραβίας στη Ρωσία για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα. Ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ υπογράμμισε τον περασμένο μήνα την προθυμία να παρατείνει τις περικοπές ποσοτήτων πετρελαίου αν χρειαστεί, ενώ ταυτόχρονα κατέστησε σαφές ότι η δέσμευση αυτή δεν έχει απεριόριστη διάρκεια.
Το αργό πετρέλαιο Brent εμφάνισε ζημιές για να φτάσει σε ένα ημερήσιο υψηλό των 55,89 δολαρίων το βαρέλι μετά από τα σχόλια του Πούτιν. Το διεθνές σημείο αναφοράς ήταν 0,4% στα 55,78 δολάρια στις 12:31 μ.μ. ώρα Λονδίνου.
Η Ρωσία, η οποία βασίζεται στην ενέργεια για περισσότερο από το ένα τρίτο των εσόδων της στον προϋπολογισμό, κατέληξε σε ιστορική συμφωνία πέρυσι με τον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών να μειώσει την παραγωγή, ελπίζοντας να εξαλείψει την υπερπροσφορά του “μαύρου χρυσού” σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενώ η οικονομική ανάπτυξη της χώρας επιταχύνθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας πενταετίας, κατά το δεύτερο τρίμηνο, εν μέσω ανάκαμψης των τιμών του αργού, η κορεσμός της προσφοράς χρειάστηκε περισσότερο χρόνο από ό, τι αναμενόταν για να αμβλυνθεί. Η αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικών πετρωμάτων στην Ουάσιγκτον σημαίνει ότι η αγορά θα μπορούσε να επανέλθει σε πλεόνασμα και πάλι το επόμενο έτος, αν οι παραγωγοί κατάφερναν να υπερκεράσουν τα εμπόδια.