Το αλουμίνιο σημείωσε άνοδο ρεκόρ στο London Metal Exchange (LME), καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίες απαγόρευσαν τις παραδόσεις ρωσικών προμηθειών.
Οι περιορισμοί σε βασικά βιομηχανικά μέταλλα, οι οποίοι έχουν στόχο την «χαλιναγώγηση» της δυνατότητας χρηματοδότησης της πολεμικής μηχανής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι απίθανο να σταματήσουν τις ρωσικές πωλήσεις, αλλά προκαλούν σημαντική αβεβαιότητα στις αγορές εμπορευμάτων οι οποίες έχουν ήδη αναδιαμορφωθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το αλουμίνιο σημείωσε άλμα έως και 9,4%, ενώ το νικέλιο αυξήθηκε έως και 8,8%, αν και οι τιμές αργότερα κατέγραψαν σχετική διόρθωση.
Η άμεση αντίδραση των τιμών τροφοδοτήθηκε από τις «ανησυχίες ότι οι κυρώσεις θα μειώσουν τις ρωσικές ροές προς τις δυτικές αγορές», όπως δήλωσε το στέλεχος της Shanghai Dongwu Jiuying Investment Management Co., Ζια Ζενγκ.
Η Ρωσία αποτελεί έναν σημαντικό παραγωγό μεταλλευμάτων, αντιπροσωπεύοντας το 6% της παγκόσμιας προσφοράς νικελίου, το 5% του αλουμινίου και το 4% του χαλκού.
Οι νέες κυρώσεις εμποδίζουν τις νέες ρωσικές προμήθειες των τριών μεταλλευμάτων στο LME, όπου καθορίζονται οι παγκόσμιες τιμές αναφοράς, καθώς και στο Chicago Mercantile Exchange (CME).
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα μεταλλεύματα είχαν αποφύγει μέχρι τώρα το είδος των κυρώσεων που έχουν κλονίσει την γενικότερη εφοδιαστική αλυσίδα, από το φυσικό αέριο έως το πετρέλαιο και τον άνθρακα.
Οι επενδυτές στην αγορά μεταλλευμάτων είναι «μαθημένοι» στις απότομες διακυμάνσεις μετά από το short squeeze στο νικέλιο που σχεδόν κατέστρεψε το LME τον Μάρτιο του 2022 και τις κυρώσεις στην United Co Rusal International PJSC οι οποίες προκάλεσαν χάος το 2018.
Παράλληλα, ορισμένοι επενδυτές και στελέχη επιχειρήσεων υποστήριξαν ότι οι νέοι περιορισμοί είναι τελικά απίθανο να έχουν τόσο δραματικό αντίκτυπο όσο αυτά τα δύο γεγονότα.
Υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την προοπτική μιας «πλημμυρίδας» παλαιότερων προμηθειών ρωσικών μεταλλευμάτων τα οποία εξακολουθούν να επιτρέπονται και τα οποία θα μπορούσαν να κατακλύσουν το LME, τη στιγμή που οι κυρώσεις επηρεάζουν άμεσα μόνο τις παραδόσεις στις αποθήκες του LME και όχι την πολύ μεγαλύτερη ποσότητα μεταλλευμάτων που αγοράζονται, πωλούνται και αποστέλλονται χωρίς ποτέ να περάσουν από αυτές.
«Τα μέτρα δεν στοχεύουν ουσιαστικά στο φυσικό εμπόριο εκτός του συστήματος αποθηκών του LME, γεγονός που θα πρέπει να μετριάσει τον όλο αντίκτυπο στις τιμές», σημείωσαν οι αναλυτές της Citigroup Inc..
Οι δύο κολοσσοί μεταλλευμάτων της Ρωσίας, η Rusal και η MMC Norilsk Nickel PJSC, δεν εμπλέκονται και τόσο στο δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα σε σχέση με πριν από τον πόλεμο, ενώ η βιομηχανία έχει περάσει τα τελευταία δύο χρόνια προετοιμαζόμενη για την προοπτική των κυρώσεων.
Το LME εξέτασε το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τα ρωσικά μεταλλεύματα το 2022 και αποφάσισε να μην το κάνει, υποστηρίζοντας ότι εξακολουθεί να καταναλώνεται στη φυσική αγορά και ότι δεν ήταν αρμοδιότητα του χρηματιστηρίου να ενεργεί πέραν των απαιτήσεων των κυρώσεων.
Το LME επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι το «παλιό» ρωσικό μέταλλο μπορεί να συνεχίσει να παραδίδεται, αν και το χρηματιστήριο δήλωσε ότι θα απαιτήσει αποδείξεις ότι το μέταλλο δεν παραβιάζει τις κυρώσεις και θα εγκρίνει τις παραδόσεις κατά περίπτωση.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει εκ νέου συζήτηση σχετικά με το αν τα ρωσικά μεταλλεύματα θα πρέπει να απαγορευτούν εντελώς για να προστατευθεί ο ρόλος του χρηματιστηρίου ως έδρα των παγκόσμιων τιμών αναφοράς. Εάν το LME συνεχίσει να επιτρέπει τις ρωσικές προμήθειες, το πιθανότερο είναι ότι οι τιμές του LME θα συμβαδίζουν όλο και περισσότερο τις τιμές των παλαιότερων προμηθειών ρωσικών μεταλλευμάτων.
Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει τη μεταβλητότητα στα μέταλλα, τα οποία έχουν ανακάμψει φέτος λόγω των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και των ενδείξεων ανάκαμψης της παγκόσμιας μεταποίησης. Η άνοδος του αλουμινίου τη Δευτέρα οδήγησε το μέταλλο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2022.
Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν όσον αφορά το πιθανό αποτέλεσμα των νέων κυρώσεων, το οποίο θα οδηγήσει σε αυξημένη ροή ρωσικών μεταλλευμάτων προς την Κίνα.
Σημειωτέον πως σχεδόν το 25% των εσόδων της Rusal πέρυσι οφειλόταν στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, σε σχέση με το αντίστοιχο 8% του 2022, ενώ οι πωλήσεις προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ κατέγραψαν μείωση. Οι μετοχές της Rusal στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησαν σχεδόν 6% τη Δευτέρα.
Το ρωσικό μέταλλο αντιπροσώπευε ήδη το 91% των αποθεμάτων αλουμινίου του LME στα τέλη Μαρτίου, το 62% του χαλκού και το 36% του νικελίου. Οι επενδυτές αναμένουν τώρα ένα κύμα παραδόσεων ρωσικών μεταλλευμάτων που κρατούνταν εκτός του συστήματος LME, το οποίο θα μπορούσε πια να απορριφθεί από την αγορά, καθώς οι ιδιοκτήτες του ανησυχούν για την προοπτική μελλοντικών κυρώσεων.
Οι εκτιμήσεις για την ποσότητα του ρωσικού αλουμινίου που κρατείται εκτός του συστήματος LME κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες τόνους έως και ένα εκατομμύριο τόνους.
Σε ανακοίνωσή της το Σάββατο, το LME αναγνώρισε την πιθανότητα ότι η αβεβαιότητα που προκαλείται από τις κυρώσεις σημαίνει ότι «μια σχετικά μεγάλη προσφορά ρωσικών μεταλλευμάτων θα μπορούσε να κατακλύσει την αγορά».
Διαβάστε ακόμη
Βloomberg: Πού θα φτάσει το πετρέλαιο: Τι «βλέπουν» οι αναλυτές μετά την επίθεση του Ιράν
Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Εξάρχου (Intrakat): Η Ελλάδα οφείλει να δημιουργήσει μία οικονομία με σοβαρή παραγωγική βάση
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ