Η Γερμανία έχει ανάγκη από δημόσιες επενδύσεις ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της μετά από πολύ χαμηλές επιδόσεις που είχε σε αυτό τον τομέα κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό επεσήμαναν τη Δευτέρα οι κορυφαίοι συνδικαλιστικοί ηγέτες των εργαζομένων, αλλά και των βιομηχάνων.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία οριακά απέφυγε την ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2019, απαιτεί σήμερα ευρείας κλίμακος διάθεση δημοσίων πόρων, προκειμένου να καλύψει το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και να ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική της, δήλωσε η μελέτη την οποία παρήγγειλαν η Ομοσπονδία Συνδικάτων DGB και η ομοσπονδία των βιομηχανιών BDI.
Η χώρα, φημισμένη για τους αυτοκινητόδρομους της χωρίς όρια ταχύτητας και το μηχανολογικό της τομέα υψηλής τεχνολογίας, κατέλαβε την πέμπτη θέση από το τέλος, ανάμεσα στις 29 χώρες της ΕΕ όσον αφορά στην παροχή ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ελλιπής κάλυψη χώρων για κινητά τηλέφωνα, η γραφειοκρατία στον εκσυγχρονισμό των δρόμων ή στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας βρίσκονται επίσης στον κατάλογο των αιτημάτων των διαμαρτυρομένων.
Μετά από χρόνια σαφούς στασιμότητας των δημόσιων δαπανών, ήρθε η ώρα να ξαναγίνει η πρώτη επένδυση, συμβάλλοντας έτσι στην τόνωση της ανάπτυξης και στην εκπλήρωση της ευθύνης της Γερμανίας στην Ευρώπη, δήλωσε ο Μίχαελ Χούτερ, διευθυντής στο Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας, που είναι η μια από τις δύο ομάδες οι οποίες συνέταξαν τη σχετική έκθεση.
Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Όλαφ Σολτς, πέτυχε να κερδίσει μια παράταση της αγωνίας του την περασμένη εβδομάδα, αφού τα στοιχεία έδειξαν τη γερμανική ανάπτυξη να είναι οριακά καλύτερη από την αναμενόμενη. Τώρα όμως, το θέμα επανέρχεται στο προσκήνιο, με δύο σημαντικές οργανώσεις όπως η DGB και η BID να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να προτρέψουν την κυβέρνηση να αποφασίσει υψηλότερες δημόσιες δαπάνες.
“Το γεγονός ότι ενώσαμε τις δυνάμεις μας, προκλήθηκε από την ανησυχία για την έλλειψη επενδύσεων. Έτσι, επιφορτίσαμε τα οικονομικά μας ινστιτούτα να υποστηρίξουν αυτή την άποψη επιστημονικά, και τα στοιχεία που αυτά δημοσίευσαν δείχνουν ότι αυτό που μας απασχολεί, αποτελεί πραγματική ανησυχία”, δήλωσε ο Ντίτερ Κεμπφ, επικεφαλής του ισχυρού λόμπι BDI των Γερμανών βιομηχάνων.