Οι κορυφαίοι δικαστές της Γερμανίας φαίνεται να ανησυχούν για το πρόγραμμα αγοράς κεφαλαίων ύψους 2,6 τρισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λέγοντας ανοιχτά ότι οι «παράπλευρες απώλειες» του σχεδίου βλάπτουν τους απλούς πολίτες.
Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο στην Καρλσρούη έκανε εξαιρετικά κρίσιμες ερωτήσεις σχετικά με το πρόγραμμα κατά τη διάρκεια διήμερης ακρόασης αυτή την εβδομάδας. Αρκετές φορές οι νομικοί ανέφεραν πώς τα χαμηλά επιτόκια που προκαλούνται από την πολιτική της ΕΚΤ βλάπτουν τους αποταμιευτές ή αυξάνουν τις τιμές των ακινήτων και των ενοικίων.
«Αναρωτιόμαστε αν η ΕΚΤ δεν θα έπρεπε να λάβει υπόψη τα αποτελέσματα αυτά κατά τη λήψη αποφάσεων και να ενημερώσει επίσης το πώς θα το κάνει», δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ανδρέας Βόσκελε. «Δεν μιλάμε για λίγα ευρώ. Πρόκειται για το βιοπορισμό των ανθρώπων.».
Ωστόσο, το αμφισβητούμενο πρόγραμμα αγοράς κεφαλαίων της ΕΚΤ, που χαρακτηρίζεται ως ποσοτική χαλάρωση, αποτελεί αντικείμενο μακρόχρονης ανησυχίας για το ανώτατο δικαστήριο από το 2015, όταν κατατέθηκε για πρώτη φορά η υπόθεση. Οι δικαστές το 2017 ζήτησαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσωρινή απόφαση με στόχο τον περιορισμό της ευχέρειας της ΕΚΤ. Το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε την περιοριστική ερμηνεία του νόμου που πρότειναν οι γερμανοί ομολόγοι τους.
Ενώ η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης σταμάτησε τις αγορές στα τέλη του περασμένου έτους, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είπε ότι το σημερινό περιβάλλον μπορεί να καταστήσει αναγκαία την ανανέωση ή ακόμη και την επέκταση του προγράμματος. Η συμμετοχή της Γερμανίας είναι κρίσιμη για την επιτυχία της ποσοτικής χαλάρωσης καθώς η Bundesbank είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής χρέους στο πλαίσιο του προγράμματος.
Οι γερμανοί δικαστές εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία να εκφράσουν το σκεπτικισμό τους σχετικά με την ποσοτική χαλάρωση στην υπόθεση, η οποία επιστρέφει για την έκδοση τελικής απόφασης από το δικαστήριο της ΕΕ. Η αγωγή που κατατέθηκε από μια ομάδα ακαδημαϊκών και πολιτικών, οι οποίοι είναι συχνά επικριτές της ΕΕ, υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ διενεργεί εσφαλμένη οικονομική πολιτική, η οποία θα παραβίαζε το γερμανικό σύνταγμα, αντί να θέτει απλά τη νομισματική πολιτική.
Το δικαστήριο γνωρίζει καλά ότι υπάρχουν όρια σε ό, τι μπορεί να κάνει, και όχι μόνο νομικά. Η κατάργηση του προγράμματος της ΕΚΤ θα αποτελούσε μια τολμηρή κίνηση, κινδυνεύοντας μια θεμελιώδη κρίση σε μια περιοχή που ήδη υπάρχει το πρόβλημα του Brexit.
Ο Βόσκελε δήλωσε την Τρίτη ότι το δικαστήριο εξακολουθεί να συμπαρίσταται στην άποψη των ενάγοντων ότι η ΕΚΤ υπερέβη τις εξουσίες της, αλλά υπάρχουν μεγάλα εμπόδια για να παρέμβει.
Σύμφωνα με το γερμανικό σύνταγμα, το δικαστήριο μπορεί να αγνοήσει μόνο μια απόφαση της ΕΕ εάν είναι αυθαίρετη και σοβαρά παράλογη και όχι απλά επειδή φαίνεται λάθος, είπε.
Εκπρόσωποι της Bundesbank, της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας που χειρίζεται τις αγορές στη χώρα, δήλωσαν στους δικαστές ότι η περίοδος των χαμηλών επιτοκίων ξεκίνησε πολύ πριν από την ίδρυση του προγράμματος QE μετά την κρίση του ευρωπαϊκού χρέους.
Ο κ. Lars Feld, μέλος του συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης, κληθείς ως μάρτυρας, δήλωσε ότι ενώ ήταν επικριτικός για την QE, η ανάλυση της ΕΚΤ δεν ήταν αυθαίρετη. Ενώ η αγορά ομολόγων ήταν μια έγκυρη διαδικασία, το πρόβλημα ήταν στο μέγεθος των αγορών.
Η ΕΚΤ θα πρέπει να τηρήσει την απόφασή της και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζητά να λάβει υπόψη της ποιές θα είναι οι επιπτώσεις της πολιτικής αυτής στους απλούς αποταμιευτές ή στα εθνικά συνταξιοδοτικά συστήματα και κατά πόσο θα δημιουργήσουν προβλήματα, δήλωσε ο Feld στους δικαστές. Το ζήτημα είναι περίπλοκο, διότι το σύστημα συντααξιοδότησης ποικίλλει ευρέως στα διάφορα κράτη μέλη της ευρωζώνης.
«Αν το ζητάτε αυτό, τότε ζητάτε από την ΕΚΤ να κάνει οικονομική ή κοινωνική πολιτική αντί να επιμείνει στη νομισματική πολιτική”, δήλωσε ο Feld. «Αυτό δεν θέλουμε, θέλουμε να τηρήσει την απόφασή της».