search icon

Bloomberg

Ανεβαίνει ξανά το «θερμόμετρο» στη Μέση Ανατολή (γράφημα)

Οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τη ναυτική και αεροπορική αμυντική παρουσία τους στην περιοχή ως προειδοποίηση προς το Ιράν και τους συμμάχους του

Λίγες, μόλις, ώρες αφότου 100 ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το νότιο Λίβανο, καταστρέφοντας χιλιάδες εκτοξευτές πυραύλων της Χεζμπολάχ, η Μέση Ανατολή προετοιμάζεται για μια διευρυμένη σύγκρουση η οποία θα μπορούσε να εμπλέξει το Ιράν και τις συμμαχικές του πολιτοφυλακές.

Η επίθεση ξεκίνησε στις 5 π.μ. τοπική ώρα και βασίστηκε, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους, σε ακριβείς πληροφορίες ότι η Χεζμπολάχ επρόκειτο να εκτοξεύσει χιλιάδες πυραύλους στο βόρειο Ισραήλ καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ένα βασικό κέντρο πληροφοριών βόρεια του Τελ Αβίβ ως αντίποινα για τη δολοφονία του διοικητή της τον Ιούλιο.

Το Ισραήλ κήρυξε 48ωρη κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έκλεισε το μεγαλύτερο αεροδρόμιό του για αρκετές ώρες, ενώ πολλές ξένες αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν τις πτήσεις τους. Η Χεζμπολάχ απάντησε εκτοξεύοντας περισσότερα από 200 βλήματα, σύμφωνα με το Ισραήλ, αν και αξιωματούχοι δήλωσαν ότι προκλήθηκαν πολύ περιορισμένες ζημιές. Ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε από πτώση συντριμμιών, ενώ τρεις θάνατοι αναφέρθηκαν στο Λίβανο.

Το Ισραήλ άνοιξε εκ νέου το αεροδρόμιό του και χαλάρωσε τους περιορισμούς στις δημόσιες συγκεντρώσεις που είχαν επιβληθεί. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι δεν υπήρξαν ζημιές σε καμία ισραηλινή στρατιωτική βάση. Ο ισραηλινός στρατός δεν επέβαλε εκ νέου περιορισμούς ασφαλείας το βράδυ της Κυριακής, υποδεικνύοντας ότι δεν αναμένει άλλη επίθεση άμεσα.

Οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο με στόχο την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς άρχισαν όπως είχε προγραμματιστεί την Κυριακή.

Παρά ταύτα, μετά την αναχώρηση αντιπροσωπείας της Χαμάς από το Κάιρο το βράδυ της Κυριακής, ο Οσάμα Χαμντάν, εκπρόσωπος και ηγέτης της Χαμάς δήλωσε ότι το Ισραήλ «έθεσε νέους όρους για την κατάπαυση του πυρός» και «εξακολουθεί να κωλυσιεργεί», σύμφωνα με δήλωση που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της οργάνωσης στο Telegram. Σε μια «σπόντα» προς την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο ίδιος ανέφερε ότι «προσφέρει ψευδείς ελπίδες μιλώντας για επικείμενη συμφωνία για προεκλογικούς σκοπούς».

Η ανταλλαγή πυρών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ «είναι πιο πιθανό να βοηθήσει παρά να περιπλέξει τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Μάικ Σινγκ, διευθύνων σύμβουλος του Washington Institute. «Στέλνοντας ένα μήνυμα ότι το Ισραήλ είναι πρόθυμο και ικανό να κλιμακώσει την κατάσταση και ότι η Ουάσιγκτον θα το υποστηρίξει όταν το κάνει, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ανέδειξαν τις συνέπειες για τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και το Ιράν», προσέθεσε.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι η επίθεσή της στο Ισραήλ είχε προγραμματιστεί ως αρχή των αντιποίνων για τη δολοφονία του διοικητή της, Φουάντ Σουκρ, στις 30 Ιουλίου στα νότια προάστια της Βηρυτού. Η ομάδα δήλωσε ότι εκτόξευσε περισσότερους από 320 πυραύλους, τους οποίους ακολούθησαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με στόχο 11 στρατώνες και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο βόρειο Ισραήλ.

Η βάση της υπηρεσίας πληροφοριών της Μοσάντ στο Γκλιλότ ήταν ο κύριος στόχος της επίθεσης, δήλωσε την Κυριακή ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε την Κυριακή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας και δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να υπερασπιστεί τη χώρα του.

Ο αντισυνταγματάρχης Ναντάβ Σοσάνι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, σημείωσε ότι ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, μίλησαν τηλεφωνικά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Αρνήθηκε να πει αν οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιηθεί εκ των προτέρων για την επίθεση της Κυριακής, προσθέτοντας πως «αυτή ήταν μια ισραηλινή επιχείρηση».

Παρ’ όλα αυτά, οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τη ναυτική και αεροπορική αμυντική παρουσία τους στην περιοχή ως προειδοποίηση προς το Ιράν και τους συμμάχους του.

Παρά τις νέες δηλώσεις των ΗΠΑ που επιβεβαιώνουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα, η επίθεση εναντίον της Χεζμπολάχ αποτελεί πλήγμα για την «αμερικανική διπλωματία, η οποία έχει επικεντρωθεί στην αποκλιμάκωση και στην αναζήτηση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα», σύμφωνα με τη Μερίσα Κούρμα, διευθύντρια του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή στο Wilson Center. «Ιδιαιτέρως, οι τελευταίοι δέκα και πλέον μήνες παρουσίασαν διάφορες διακυμάνσεις στις αμερικανο-ισραηλινές σχέσεις και σίγουρα μια σημαντική αύξηση των διμερών εντάσεων».

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν πυρά κατά μήκος των συνόρων από τον Οκτώβριο. Τα ισραηλινά πλήγματα έχουν κοστίσει τις ζωές τουλάχιστον 500 ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ. Στο Ισραήλ, περίπου 30 στρατιώτες και 18 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από επιθέσεις της Χεζμπολάχ.

Η αποτροπή περαιτέρω συγκρούσεων έχει βρεθεί στο επίκεντρο των διεθνών διπλωματικών προσπαθειών για την αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Λίγες ώρες αφότου μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στις 30 Ιουλίου σκότωσε τον στρατιωτικό επικεφαλής της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ για τη δολοφονία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, στην Τεχεράνη. Το Ιράν έχει ορκιστεί να προβεί σε αντίποινα, αλλά έχει επίσης δηλώσει ότι θα το κάνει με το δικό του χρονοδιάγραμμα. Το Ισραήλ το έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει να μην το πράξει.

Την περασμένη Κυριακή, ο Νετανιάχου προειδοποίησε τη Χεζμπολάχ και το Ιράν ότι η πρόσφατη αυτή επίθεση δε θα είναι η τελευταία.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να μεσολαβήσουν μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ για να επιτευχθεί συμβιβασμός σχετικά με τις συνοριακές διαφορές. Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί και Λιβανέζοι έχουν απομακρυνθεί από τη συνοριακή περιοχή λόγω των μαχών. Το Ισραήλ απαιτεί απομάκρυνση των μαχητών της Χεζμπολάχ από τα σύνορα έτσι ώστε να επιτρέψει στους πολίτες του να επιστρέψουν.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν και έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι θα συνεχίσει τις εχθροπραξίες με το Ισραήλ έως ότου η χώρα συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με τη Χαμάς, η οποία επίσης έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες.

Ο πόλεμος στη Γάζα ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, αφού μαχητές της Χαμάς, που υποστηρίζονται από το Ιράν, εισέβαλαν στο Ισραήλ και σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και απήγαγαν πολλούς άλλους. Τα αντίποινα του Ισραήλ στη Γάζα έχουν κοστίσει τις ζωές τουλάχιστον 40.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τη Χαμάς.

Διαβάστε ακόμη

Ενέργεια: Πώς «κυοφορούνται» υψηλές τιμές ρεύματος και τον Σεπτέμβριο

Πόσα καταλύματα ‘’Airbnb’’ έχουν οι 7 top γεωγραφικές περιοχές στην Ελλάδα;

IRIS: Νέα «τελεσίγραφα» από την ΑΑΔΕ και ακολουθεί πρόστιμο 1.500 ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version