search icon

Bloomberg

Αναλυτής Fitch: «Βλέπει» ύφεση στη Γερμανία και την Ιταλία το 2023

Η Βρετανία ενδέχεται να βρίσκεται ήδη σε ύφεση, ενώ οι ΗΠΑ μπορεί να μην την αποφύγουν - Σε ακόμη δυσκολότερη θέση το Πακιστάν και η Αίγυπτος - Εξαίρεση στον κανόνα η Σαουδική Αραβία

Η Fitch Ratings Inc. προβλέπει πως οι οικονομίες της Γερμανίας και της Ιταλίας θα εισέλθουν σε καθεστώς ύφεσης μέχρι το τέλος του έτους, στην προσπάθειά τους για μείωση του πληθωρισμού. Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές της εταιρείας τονίζουν πως η ευρύτερη Ευρωζώνη θα καταφέρει να αποφύγει τη δημιουργία ύφεσης.

Τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στις δύο αυτές μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες δε θα είναι σημαντικά, αλλά «η δημιουργία ύφεσης αυτή καθαυτή θα αποτελέσει σημαντικό τεκταινόμενο», τόνισε το στέλεχος της Fitch, Τζέιμς ΜακΚόρμακ, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg TV, προσθέτοντας πως «η οικονομία της Βρετανίας ενδέχεται να έχει ήδη εισέλθει σε ύφεση».

Όσο για την οικονομία των ΗΠΑ, ο ΜακΚόρμακ υπογράμμισε πως κι αυτή μπορεί να μην καταφέρει να αποφύγει τη δημιουργία μίας «περιορισμένης ύφεσης μέχρι το τέλος του 2023».

Τζέιμς ΜακΚόρμακ

Οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο προσπαθούν να καταπολεμήσουν τον αυξημένο πληθωρισμό και να προστατεύσουν τις οικονομίες τους. Ο ΜακΚόρμακ τόνισε πως η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών θα συνεχιστεί, υπολογίζοντας πως η Fed θα αναγκαστεί, πιθανά, να αυξήσει τα επιτόκιά της στο 5,5% από το τρέχον 4,5%-4,75%.

Σημειωτέον πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ άγγιξε, πρόσφατα, το ανώτατο όριο χρέους της. Το Κογκρέσο καλείται, πια, να αποφασίσει για πιθανή αύξηση του ορίου αυτού έτσι ώστε να αποφευχθεί μία στάση πληρωμών και μία ευρύτερη δημοσιονομική κρίση.

Η χώρα με πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα χρεοκοπίας είναι το Πακιστάν, το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει πληθωρισμό ο οποίος κυμαίνεται άνω του 30% ενώ προσπαθεί, παράλληλα, να εξασφαλίσει πακέτο διάσωσης από το ΔΝΤ ύψους $6,5 δισ. 

Όσο για την οικονομική κρίση στην Αίγυπτο, ο ΜακΚόρμακ τόνισε πως όλα θα εξαρτηθούν από την ικανότητα της χώρας να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τους παραδοσιακούς συμμάχους της στον Περσικό Κόλπο.

Στην «αντίπερα όχθη» της κρίσης βρίσκεται η Σαουδική Αραβία, η οποία αποτελεί ένα από τα λαμπρότερα αναπτυξιακά παραδείγματα των κρατών-μελών του γκρουπ των G20. Η χώρα έχει ξεκινήσει την διαφοροποίηση της οικονομίας της πέραν του πετρελαίου ενώ προσελκύει πακτωλό ξένων επενδύσεων. 

Διαβάστε ακόμη

Απομακρύνονται τα σύννεφα της ύφεσης από την Ευρωζώνη

Τι αλλάζει με το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο

O Dr Doom «βλέπει» την τέλεια καταιγίδα κρίσεων να έρχεται – Οι προβλέψεις του Ρουμπινί

 

Exit mobile version