O Μαρκ Νας νόμιζε πως το ράλι του δολαρίου είχε τελειώσει. Το 2022, οι επενδύσεις του είχαν αποδώσει τη στιγμή που η νομισματική σύσφιξη της Fed έστελνε τις αγορές σε πτώση. Το fund του στην Jupiter Asset Management, όπως και πολλά άλλα, πόνταρε στην επόμενη φάση, όταν το «φρένο» της Fed θα σταματούσε και θα ανέστρεφε την πορεία του δολαρίου.
Παρ’ όλα αυτά, τα πράγματα άλλαξαν τον Ιούλιο, όταν οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις όσον αφορά την ανάκαμψη τόσο της οικονομίας της Κίνας όσο και αυτή της Ευρώπης οδήγησαν το δολάριο σε ένα νέο ράλι.
Η επάνοδος αυτή έχει επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές. Οι ρυθμιστικές αρχές της Ιαπωνίας και της Κίνας προσπαθούν να προστατεύσουν τα νομίσματά τους. Οι εταιρείες στις ΗΠΑ προετοιμάζονται για μείωση των κερδών τους. Όλα πια θυμίζουν το 2022, όταν τα εμπορεύματα γίνονταν ολοένα και ακριβότερα και το χρέος πολλών χωρών αυξανόταν.
Το ριμπάουντ του δολαρίου αποτελεί άλλη μία ένδειξη για το πως οι αγορές έχουν πιαστεί απροετοίμαστες όσον αφορά τη σταθερότητα της αμερικανικής οικονομίας και τον πληθωρισμό ο οποίος την ακολουθεί. Στα τέλη του 2022, οι περισσότεροι οικονομολόγοι υπολόγιζαν πως η Fed θα έχει αλλάξει στρατηγική σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της ύφεσης που η ίδια θα προκαλούσε.
Αντ’ αυτού, η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει πρόσω ολοταχώς χωρίς κανένα σημάδι επιβράδυνσης, κάτι το οποίο οδηγεί πολλούς στις επενδύσεις σε μετρητά στη χώρα, δεδομένης της μακροπρόθεσμης προοπτικής των υψηλών επιτοκίων.
Οι συγκυρίες αυτές έχουν ωθήσει τον δείκτη Bloomberg Dollar Spot Index κοντά στα φετινά υψηλά, μετά από το ράλι-ρεκόρ των 8 τελευταίων εβδομάδων το οποίο ξεκίνησε στα μέσα Ιουλίου.
Μέχρι τώρα, το δολάριο παραμένει χαμηλότερα από τα περσινά υψηλά, όταν είχε επιδεινώσει τις πληθωριστικές πιέσεις, αυξάνοντας τις τιμές πολλών εμπορευμάτων όπως το πετρέλαιο. Οι αναλυτές, όμως, πιστεύουν πως το ράλι αυτό θα συνεχιστεί.
Σύμφωνα με το στέλεχος της Mediolanum International Funds, Τσαρλς Ντίμπελ, «εάν με αναγκάσετε να αποφασίσω, σε βάθος 12μηνου αναμένω πτώση του δολαρίου. Για το επόμενο τρίμηνο, όμως, δεν είμαι τόσο σίγουρος, αφού μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω».
Βάσει των εκτιμήσεων του Bloomberg και της αναλυτή Όντρεϊ Τσάιλντ-Φρίμαν, «οι παράγοντες οι οποίοι ενίσχυσαν το δολάριο το 2022 έχουν επιστρέψει φέτος το καλοκαίρι, με την ευρωστία της αμερικανικής οικονομίας να διαφέρει από την κατάσταση στην Κίνα και την αστάθεια του ευρώ».
Ο αναλυτής της Societe Generale, Κιτ Γιουκς, από την πλευρά του, υποστήριξε πως η αγορά οδηγείται πια από τις διαφορετικές εκτιμήσεις όσον αφορά την ανάκαμψη αντί για την πορεία των επιτοκίων: «Το μόνο θετικό που μπορώ να σκεφτώ για την Ευρώπη και τη Βρετανία είναι πως η κατάσταση είναι ήδη πολύ δύσκολη και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να βελτιωθεί».
Στις ΗΠΑ, η αύξηση της ισοτιμίας του δολαρίου πλήττει την εταιρική κερδοφορία. Η Apple, για παράδειγμα, έχει τονίσει πως η ισχύς του δολαρίου πλήττει τις πωλήσεις σε Ευρώπη και Ασία. H Walt Disney αναμένει λιγότερους επισκέπτες από το εξωτερικό, ενώ πέρυσι η Credit Suisse Group AG υπολόγισε πως κάθε αύξηση της ισοτιμίας του δολαρίου κατά 8% – 10% περιορίζει τα εταιρικά κέρδη κατά 1% στις ΗΠΑ.
Το μεγαλύτερο βάρος, όμως, θα υποστούν οι αναδυόμενες οικονομίες αφού το κόστος των εισαγωγών θα γίνει ακριβότερο και οι κεντρικές τους τράπεζες θα αναγκαστούν να κρατήσουν τα επιτόκια υψηλά έτσι ώστε να περιορίσουν την εκροή ρευστού.
Η πολωνική κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα προστασίας του ζλότι, ενώ στην Κίνα και την Ιαπωνία, οι εκάστοτε κυβερνήσεις προχωρούν ή σκοπεύουν να προχωρήσουν στη λήψη περαιτέρω μέτρων για την προστασία του γουάν και του γεν αντίστοιχα.
Η πορεία του δολαρίου θα εξαρτηθεί από την παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών αυτών και την πιθανή χρήση των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματός τους μέσω της πώλησης κρατικών ομολόγων ΗΠΑ. Παράλληλα, μία πιθανή επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας θα περιορίσει επίσης το δολάριο, αν και δεν υπάρχουν τέτοια σημάδια αυτή τη στιγμή.
Διαβάστε ακόμη
Amazon: Μήνυση από την Επιτροπή Εμπορίου και 17 πολιτείες των ΗΠΑ για μονοπωλιακές πρακτικές
Σε ελεύθερη πτώση το ευρώ: Γιατί οι επενδυτές σορτάρουν μαζικά, «δεμένα» τα χέρια της ΕΚΤ
Νίκος Λαβίδας: Μέσω και… Αγίου Όρους η προσπάθεια ανάτασης της ΑΒ Βασιλόπουλος
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ