Το πετρέλαιο σταθεροποιήθηκε σε νέα υψηλά – μετά το μεγαλύτερο ημερήσιο άλμα του εδώ και σχεδόν ένα χρόνο – καθώς οι φόβοι ότι το Ισραήλ μπορεί να αποφασίσει να πλήξει τις ιρανικές εγκαταστάσεις πετρελαίου σε αντίποινα για την πυραυλική επίθεση κράτησαν την αγορά σε εγρήγορση.

Το Brent διαπραγματεύεται κοντά στα 79 το βαρέλι, μετά και τις δηλώσεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ συζητούν αν θα υποστηρίξουν πιθανές ισραηλινές επιθέσεις σε ιρανικές ενεργειακές υποδομές. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ακόμη σε διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ και πιστεύει ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση. Το αμερικανικό WTI κινείται, αντιστοίχως, πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι.

Στα επίπεδα αυτά αμφότεροι οι δείκτες μετρούν πενθήμερα κέρδη της τάξεως του 9%, που συνιστά τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο τους εδώ και σχεδόν δύο χρόνια! 

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν ένα ισραηλινό χτύπημα στις ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε: «Το συζητάμε». Οι αναλυτές πετρελαίου πιστεύουν ότι τα σχόλια αυτά ήταν ο καταλύτης που ώθησε τις τιμές υψηλότερα.

Το αργό έχει καταγράψει εκρηκτική άνοδο της τάξης του 9% αυτή την εβδομάδα, καθώς η κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή αύξησε την πιθανότητα διαταραχών στην πετρελαϊκή εφοδιαστική αλυσίδα. Το Ισραήλ και το Ιράν, καθώς και οι ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη στον Λίβανο, τη Γάζα και την Υεμένη βρίσκονται περιδινισμένοι σε μία γεωπολιτική κρίση το τελευταίο έτος, υποδαυλίζοντας τους φόβους για μια ολοκληρωτική σύγκρουση που θα μπορούσε να παρασύρει και άλλες χώρες.

Υπάρχουν «φόβοι ότι το Ισραήλ θα στοχοποιήσει τις δυνατότητες παραγωγής πετρελαίου του Ιράν, ώστε να χτυπήσει το Ιράν εκεί που πονάει – στην τσέπη του», δήλωσε ο Βίσνου Βαράθαν, στέλεχος της Mizuho Bank Ltd. στη Σιγκαπούρη. «Ενώ οι τιμές έχουν αυξηθεί, το πετρέλαιο πιθανότατα δεν έχει τιμολογήσει πλήρως έναν ολοκληρωτικό πόλεμο», συμπλήρωσε.

Το Ιράν εκτόξευσε πρόσφατα μπαράζ πυραύλων εναντίον του Ισραήλ, μετά από τις επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμων κατά της υποστηριζόμενης από την Τεχεράνη Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής στρατευμάτων στο νότιο Λίβανο. Το γκρουπ των G7 κάλεσε τις χώρες της περιοχής «να ενεργήσουν με υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση».

Η Μέση Ανατολή αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής σε αργό πετρέλαιο. Το Ιράν αντλεί τους τελευταίους μήνες περίπου 3,3 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως, καθιστώντας το τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ.

Oι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η Citigroup Inc. έχει εκτιμήσει ότι ένα σημαντικό χτύπημα του Ισραήλ στην εξαγωγική ικανότητα του Ιράν θα μπορούσε να αφαιρέσει 1,5 εκατ. βαρέλια ημερήσιας προσφοράς από την αγορά. Εάν το Ισραήλ έπληττε μικρές υποδομές, θα μπορούσαν να χαθούν 300.000 έως 450.000 βαρέλια.

Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 20 δολάρια ανά βαρέλι αν η ιρανική παραγωγή δεχθεί πλήγμα, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

«Αν βλέπαμε μια διαρκή πτώση της ιρανικής παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, τότε θα βλέπαμε μια μέγιστη ώθηση στις τιμές του πετρελαίου το επόμενο έτος της τάξης των 20 δολαρίων ανά βαρέλι», όπως δήλωσε ο Νταν Στρούιβεν, συν-επικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας εμπορευμάτων της Goldman Sachs, στην εκπομπή «Squawk Box Asia» του CNBC. Αυτό γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι ο ΟΠΕΚ+ θα απέχει από την αύξηση της παραγωγής, όπως υποστήριξε.

Σε περίπτωση που βασικά μέλη του ΟΠΕΚ+, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αντισταθμίσουν μέρος των απωλειών της παραγωγής, οι αγορές πετρελαίου θα μπορούσαν να καταγράψουν μια μικρότερη ώθηση κατά 10 δολάρια/βαρέλι, προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να αυξήσει το διακύβευμα στοχοποιώντας ενεργειακές υποδομές σε γειτονικά κράτη ή διαδρομές εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένου του κρίσιμου Στενού του Ορμούζ. Η Clearview Energy Partners δήλωσε ότι μια διακοπή των ροών μέσω του στενού πλωτού διαδρόμου του Περσικού Κόλπου θα μπορούσε να οδηγήσει το αργό 13 έως 28 δολάρια υψηλότερα.

Ο Σολ Κάβονιτς, ανώτερος ενεργειακός αναλυτής της MST Marquee, έθεσε το ενδεχόμενο στοχοποίησης του νησιού Kharg του Ιράν, το οποίο είναι υπεύθυνο για το 90% των εξαγωγών αργού της χώρας.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία, είναι αυτό το είδος μιας πολύ πιο άμεσης έναρξης μιας ευρύτερης ανάφλεξης της σύγκρουσης, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη διέλευση μέσω των Στενών του Ορμούζ», συμπλήρωσε.

Το στενό μεταξύ του Ομάν και του Ιράν είναι ένα κρίσιμο κανάλι μέσω του οποίου διέρχεται περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας. Αυτή η στρατηγικής σημασίας υδάτινη οδός συνδέει τους παραγωγούς αργού πετρελαίου στη Μέση Ανατολή με τις μεγάλες παγκόσμιες αγορές.

Άλλοι ήταν επιφυλακτικοί όσον αφορά την πιθανότητα σημαντικής διαταραχής της αγοράς. Μια επίθεση του Ισραήλ κατά των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράν ήταν η «λιγότερο πιθανή» επιλογή, σύμφωνα με την ANZ Group Holdings. Μια τέτοια κίνηση θα αναστάτωνε τους εταίρους του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και μπορεί επίσης να προκαλέσει μια πιο σοβαρή απάντηση από την Τεχεράνη, όπως ανέφεραν οι αναλυτές Ντάνιελ Χάινς και Σόνι Κουμάρι σε έκθεσή τους.

«Σε περίπτωση ενός ολοκληρωτικού πολέμου, το Brent θα εκτινασσόταν πιθανότατα πάνω από τα 100 δολάρια/βαρέλι, με οποιοδήποτε πιθανό κλείσιμο του Στενού να απειλεί με τιμές 150 δολαρίων/βαρέλι ή και περισσότερο», ανέφερε η BMI της Fitch Solutions σε πρόσφατη ανάλυση.

Ενώ η πιθανότητα ενός πολέμου πλήρους κλίμακας παραμένει «σχετικά χαμηλή», οι κίνδυνοι ενός λάθους από οποιαδήποτε πλευρά είναι πλέον αυξημένοι, συμπλήρωσαν οι αναλυτές.

Επιπροσθέτως, όπως αναφέρει το Bloomberg, οι αγορές δικαιωμάτων προαίρεσης παρέχουν προειδοποιητικά σημάδια, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω. Τα δικαιώματα αγοράς του Brent, τα οποία επωφελούνται από την άνοδο των τιμών, είχαν το μεγαλύτερο premium σε σχέση με τα αντίθετα puts εδώ και ένα χρόνο. Η τεκμαρτή μεταβλητότητα έχει επίσης εκτοξευθεί.

Πέρα από την κρίση, ο ΟΠΕΚ+ επιβεβαίωσε το σχέδιο να αρχίσει να αποκαθιστά μέρος της παραγωγικής του ικανότητας από τον Δεκέμβριο, ενώ η Λιβύη επανεκκίνησε την παραγωγή μετά την άμβλυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης στη χώρα. Υπάρχουν ενδείξεις στη φυσική αγορά ότι το σκηνικό παραμένει αδύναμο και δεν είναι σαφές αν ένα μεγάλο πακέτο κινεζικών μέτρων τόνωσης της οικονομίας θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην κατανάλωση του μεγαλύτερου εισαγωγέα του κόσμου.

Διαβάστε ακόμη

Χρήστος Παπαδημητρίου: Η πορεία και το ανεξίτηλο αποτύπωμά του στην ελληνική βιομηχανία τροφίμων (pics)

Scope Ratings: Ξεχωρίζει θετικά η Ελλάδα στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Ένα οικογενειακό δράμα απειλεί να διαλύσει αυτοκρατορία αξίας $11 δισ.

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα