Από την εμπορική απαγκίστρωση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη μέχρι τις θεωρίες για την εργαλειοποίηση των αμερικανικών ομολόγων από την Κίνα, οι επενδυτές μελετούν τις πιθανές επιπτώσεις της επίσκεψης της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν.
Τα περιουσιακά στοιχεία – «καταφύγια» (haven assets) κατέγραψαν σημαντική μεταβλητότητα, η ισοτιμία του γεν κατέγραψε πτώση του 1% μετά από ένα τετραήμερο ανάπτυξης πριν σταθεροποιηθεί και πάλι σε ανοδικό πρόσημο, ενώ οι περισσότερες αγορές προσπάθησαν αλλά δεν κατάφεραν να αποφύγουν τις απώλειες.
Η επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν έχει δημιουργήσει περαιτέρω ανησυχίες εν μέσω της παγκόσμιας πληθωριστικής και γεωπολιτικής κρίσης. Αρκετοί αναλυτές τονίζουν πως οι κινήσεις της Κίνας ενδέχεται να πλήξουν τις αγορές αλλά και τις Σινο-Αμερικανικές σχέσεις σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
«Το πρόβλημα θα είναι πολύ πιο μακροπρόθεσμο απ’ όσο νομίζει η αγορά», ανέφερε ο Μάικλ Έβερι, στέλεχος της Radobank, προσθέτοντας πως «οι γεωστρατηγικοί αναλυτές πιστεύουν πως βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μία τέταρτη γεωπολιτική κρίση στην περιοχή».
Η απότομη αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων οδήγησε πολλούς στο συμπέρασμα πως το Πεκίνο ενδέχεται να «οπλοποιήσει» τα αμερικανικά ομόλογα δημοσίου που κατέχει, συνολικής αξίας σχεδόν $1 τρισ.
«Δεδομένου του sell-οff, η χρήση των αμερικανικών ομολόγων από την Κίνα ως αντίποινα για την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν αποτελούσε απλά θέμα χρόνου», ανέφερε ο Ίαν Λίνγκεν, αναλυτής της BMO Capital Markets. «Το φαινόμενο αυτό της αύξησης των αποδόσεων σύμφωνα με την άποψή μας, δε θα συνεχιστεί μακροπρόθεσμα αφού αντισταθμίζεται από την αρνητική τάση στις παγκόσμιες αγορές».
Σύμφωνα με το στέλεχος της Nanjing Jing Heng Investment Management, Χουάνγκ Χουιμίνγκ, αρκετοί αναλυτές προετοιμάζονται για τη νέα στρατηγική του «διαίρει και βασίλευε» του Πεκίνου και πως αυτή θα επηρεάσει την ήδη προβληματική παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.
«Η μόνη πιθανότητα αρνητικής επιρροής στην εφοδιαστική αλυσίδα θα είναι η μακροπρόθεσμη επέκταση των στρατιωτικών ασκήσεων στις θαλάσσιες οδούς, κάτι το οποίο δε φαίνεται και τόσο πιθανό αυτή τη στιγμή», τόνισε ο Χουιμίνγκ.
Αν και αρκετοί επενδυτές βασίζονται σε αυτές τις υποθέσεις, πολλοί προετοιμάζονται για τη μακροπρόθεσμη μακροοικονομική εικόνα και πως αυτή θα επηρεάσει την όλη περιοχή. Σημειωτέον πως η Ταϊβάν αποτελεί σημαντικό παγκόσμιο εξαγωγέα μικροτσίπ και λοιπών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.
Υπάρχουν αρκετά ρίσκα από τη μακροπρόθεσμη απαγκίστρωση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, όπως η επιδείνωση των πληθωριστικών πιέσεων και η δημιουργία καθυστερήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το Πεκίνο έχει ήδη ανακοινώσει τα πρώτα βήματα μίας οικονομικής αντεπίθεσης, με άρση των εξαγωγών άμμου στην Ταϊβάν και άρση των εισαγωγών φρούτων και ψαριών από τη χώρα.
«Η επίσημη επιστροφή της αμερικανικής σφαίρας επιρροής στην περιοχή θα επιταχύνει την απαγκίστρωση των δύο οικονομιών», ανέφερε ο Σιαντόνγκ Μπάο της Edmond de Rothschild Asset Management, τονίζοντας πως «δεδομένου του ότι η κατάσταση ακόμα εξελίσσεται, οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για τις επιπτώσεις δημιουργίας υψηλής μεταβλητότητας στις αγορές σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο».
Σε περιόδους τέτοιας αβεβαιότητας, αυξάνονται οι συναλλαγές σε παραδοσιακά «καταφύγια» όπως τα αμερικανικά ομόλογα και το δολάριο, σύμφωνα με την Τζέσικα Αμίρ της Saxo Capital Markets η οποία υποστηρίζει πως οι επενδυτές θα στραφούν εκ νέου στα safe havens.
«Πιστεύω πως η κατάσταση θα συνεχίσει να επηρεάζει τις μετοχές μέχρι το τέλος του έτους. Οι γεωπολιτικές εντάσεις θα αυξηθούν. Θα μπορούσαμε, επίσης, να βιώσουμε μία μαζική επιστροφή στα safe havens και το δολάριο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Παρόμοια είναι η άποψη του αναλυτή της AMP Capital Markets, Σέιν Όλιβερ, ο οποίος υπολογίζει αύξηση των αμερικανικών ομολόγων και της τιμής του χρυσού σε περίπτωση γενικευμένης γεωπολιτικής σύρραξης: «Πρόκειται για μακροπρόθεσμη επιδείνωση των ψυχροπολεμικών σχέσεων μεταξύ της Δύσης και της Κίνας η οποία θα μεταφραστεί σε υψηλότερο βαθμό επικινδυνότητας στις επενδύσεις».
Στη Ζυρίχη, ο fund manager της GAM Investment Management, Τζιάν Σι Κορτέσι «βλέπει» παραλληλισμούς με την επίσκεψη του Νιουτ Γκίνγκριτς στην Ταϊβάν το 1997 και αυτή της Πελόζι. Τότε, ο δείκτης Hang Seng και η αγορά της Ταϊβάν είχαν καταγράψει πτώση πριν την επίσκεψη αλλά ανέκαμψαν σημαντικά μετά από αυτή. Προς το παρόν, οι αγορές τόσο της Ταϊβάν, της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ κατέγραψαν πτώση πριν την επίσκεψη της Πελόζι.
Οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν «θα συνεχίσουν να προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές, αλλά η αγορά θα ανακάμψει όταν τελειώσουν», ανέφερε ο Κορτέσι.
Διαβάστε ακόμη:
Η συνταγή του ΔΝΤ για την ενεργειακή κρίση – Τι προτείνει στις κυβερνήσεις
Εταιρεία δίνει $78.000 σε όποιον δοκιμάζει κάθε μέρα… 117 κομμάτια σοκολάτας