Αρνητική φαίνεται να είναι η επίδραση του μέτρου της μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών για όλες τις αστικές συγκοινωνίες και τα τοπικά τρένα που εφαρμόστηκε πέρυσι στη Γερμανία για την οικονομία της Ευρωζώνης.
Όπως υπενθυμίζει το bloomberg, το μηνιαίο εισιτήριο των 9 ευρώ (9,90 δολάρια) ήταν διαθέσιμο από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο του 2022, παρέχοντας στους πολίτες που επιβαρύνθηκαν από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους απεριόριστες μετακινήσεις σε τρένα, τραμ και λεωφορεία. Ήταν τόσο μεγάλη η απήχήσή του στο επιβατικό κοινό που το μέτρο έγινε μόνιμο, με την τιμή όμως να σκαρφαλώνει στα 49 ευρώ.
Αυτή η διαφορά στο κόστος είναι σημαντική. Το Bloomberg Economics εκτιμά ότι ωθεί τον ετήσιο πληθωρισμό στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στο 7% αυτόν τον μήνα από 6,3% τον Μάιο. Τα «απόνερα» αναμένεται να περάσουν τα γερμανικά σύνορα, προσθέτοντας περίπου 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό ευρωζώνης τον Ιούνιο και ασκώντας ανοδικές πιέσεις στα στοιχεία του Αυγούστου.
Αυτό θα μπορούσε να διαψεύσει τις όποιες ελπίδες για ένα φρένο στην ιστορική εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ, κάτι που αρκετοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι μπορεί να συμβεί μόνο όταν θα είναι εμφανής η έντονη υποχώρηση του δομικού πληθωρισμού. Σίγουρα στη Γερμανία, αυτό το ορόσημο φαίνεται να απομακρύνεται.
«Η μέτρηση του Ιουνίου μπορεί να σηματοδοτήσει το αποκορύφωμα του γενικού πληθωρισμού για το υπόλοιπο του έτους», δήλωσε ο Martin Ademmer, οικονομολόγος στο Bloomberg Economics στη Φρανκφούρτη. «Αντίθετα, ο δομικός πληθωρισμός είναι πιθανό να φθάσει σε νέο υψηλό ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι, κρατώντας την ΕΚΤ σε εγρήγορση».
Η γερμανική στατιστική υπηρεσία θα δημοσιεύσει την επόμενη έκθεση για τον πληθωρισμό στις 29 Ιουνίου. Τα στοιχεία για την ευρωζώνη θα δημοσιευθούν την επόμενη ημέρα.
Διαβάστε ακόμη
Η τουρκική λίρα γίνεται ξανά «ελκυστική» για τους επενδυτές
HSBC: «Ταύρος» για τις τράπεζες – Γιατί αυξάνει τις τιμές στόχους και βλέπει ανοδική συνέχεια
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ