search icon

Bloomberg

Ανάλυση: Ολοταχώς προς ύφεση η Βρετανία εάν τα επιτόκια φθάσουν στο 6% (γραφήματα)

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Βρετανίας θα συρρικνωθεί κατά περίπου 0,3% φέτος και κατά 1,4% το 2024 σύμφωνα με τους οικονομολόγους του Bloomberg

Την πιθανότητα η οικονομία της Γηραιάς Αλβιώνας να οδηγηθεί σε ήπια ύφεση σε περίπτωση που η Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς στο 6% αναδεικνύει ανάλυση του Bloomberg Economics.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Βρετανίας θα συρρικνωθεί κατά περίπου 0,3% φέτος και κατά 1,4% το 2024, σύμφωνα με την έρευνα που βασίζεται στο μοντέλο SHOK της BE. Αυτό προϋποθέτει ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας θα προχωρήσει σε αυξήσεις 1,5 ποσοστιαίας μονάδας στο επιτόκιο δανεισμού αναφοράς συνεχίζοντας τον ταχύτερο κύκλο σύσφιγξης των τελευταίων 40 ετών.

«Η δική μας άποψη είναι ότι το εν λόγω σενάριο είναι μάλλον υπερβολικό», έγραψε ο Νταν Χάνσον, οικονομολόγος της BE, σε σημείωμά του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. «Αλλά αν αυτός ο κύκλος σύσφιγξης μας έχει διδάξει κάτι, αυτό είναι να μην υποτιμούμε το πόσο επίμονος είναι ο πληθωρισμός. Η BOE μπορεί να κρίνει ότι μια σημαντική μείωση των επιτοκίων είναι αυτό που χρειάζεται προκειμένου να αποτραπεί η εμπέδωση της ψυχολογίας του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Η ανάλυση έρχεται να προστεθεί στις δυσοίωνες προοπτικές για το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς τρεις μετρήσεις για τον πληθωρισμό και η σύσφιγξη της αγοράς εργασίας ενίσχυσαν τις ανησυχίες για την εγκαθίδρυση ενός σπιράλ μισθών-τιμών. Ο διοικητής της BOE Άντριου Μπέιλι δήλωσε ότι ο πληθωρισμός χρειάζεται περισσότερο χρόνο από ό,τι περίμενε για να υποχωρήσει.

Οι αγορές «στοιχηματίζουν» τώρα ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά ένα τέταρτο της μονάδας την Πέμπτη, στο 5% έως τον Αύγουστο και σχεδόν στο 6% έως τον Φεβρουάριο.

Τα επιτόκια σε αυτό το επίπεδο θα ωθούσαν τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων σε επίπεδα που η ίδια η BOE έχει χαρακτηρίσει ως επώδυνα για τα νοικοκυριά, με πάνω από 1 εκατομμύριο δανειολήπτες να καλούνται να πληρώσουν «φουσκωμένες» δόσεις για τα δάνειά τους.

Θα προκαλούσε συρρίκνωση του ΑΕΠ, αλλά λιγότερο σοβαρή από αυτή που υπέστησαν κατά τη διάρκεια των lockdown της πανδημίας ή το 2009 στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Θα αποτελούσε πρόκληση για τη συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ, η οποία αναμένεται να δώσει την εκλογική μάχη το 2024.

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η βρετανική οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλες απώλειες στις θέσεις εργασίας εάν τα επιτόκια φθάσουν στο επίπεδο που οι χρηματοπιστωτικές αγορές πιστεύουν.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μέχρι στιγμής ξεπεράσει την κρίση του κόστους ζωής χωρίς να βρεθεί σε ύφεση. Οι προοπτικές ανάπτυξης αναβαθμίστηκαν μάλιστα προσφτάτως από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αλλά οι οικονομολόγοι φοβούνται τώρα ότι η BOE δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να προκαλέσει ύφεση για να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Ο Χάνσον πιστεύει ότι τα επιτόκια θα κορυφωθούν στο 5% – μια ολόκληρη μονάδα κάτω από τις προσδοκίες της αγοράς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αυξήσεις που ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2021 μόλις τώρα αρχίζουν να επηρεάζουν την οικονομία, ενώ η πλήρης ισχύς των υψηλότερων επιτοκίων δεν έχει ακόμη φανεί.

«Οι αλλαγές στη σύνθεση της αγοράς ενυπόθηκων δανείων, με τη στροφή σε προϊόντα σταθερού από κυμαινόμενου επιτοκίου, σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να φανούν οι συνέπειες από τις αυξήσεις στα επιτόκια και να επηρεάσουν τα νοικοκυριά», έγραψε ο Χάνσον. «Έχοντας αυτό υπόψιν, πιστεύουμε ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ύφεσης για αργότερα μέσα στον χρόνο. Αν τα επιτόκια ανέβαιναν στο 6%, η ύφεση θα ήταν ακόμη βαθύτερη».

Τα επίσημα στοιχεία για την οικονομία που θα ανακοινωθούν αύριο  θα συμβάλουν σημαντικά στη διαμόρφωση των προοπτικών. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg αναμένουν ότι ο πληθωρισμός, θα διολισθήσει χαμηλότερα, στο 8,4% τον Μάιο από 8,7% τον Απρίλιο, τέσσερις φορές πάνω από τον στόχο της BOE για 2%.

Διαβάστε ακόμη

Γιώργος Περιστέρης: Τον Ιούλιο στο Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση της Εγνατίας Οδού

Αντιμέτωπη με επενδυτικό κενό £560 δισ. η Βρετανία – Γιατί χάνει σε ανταγωνιστικότητα

Η ΕΕ ετοιμάζει πακέτο βοήθειας 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία – Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της Κομισιόν

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version