search icon

Bloomberg

Ανακούφιση στη Βρετανία: Οι εταιρείες τροφίμων ρίχνουν τις τιμές έπειτα από τρία χρόνια

Οι ενδείξεις ότι οι παραγωγοί τροφίμων αρχίζουν να μετακυλίουν τη μείωση του κόστους τους στον τελικό καταναλωτή αναμένεται να αμβλύνουν τις ανησυχίες γύρω από τον λεγόμενο πληθωρισμό της απληστίας

Για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, οι παραγωγοί τροφίμων και ποτών στη Βρετανία μείωσαν τις τιμές τον τον Ιούνιο, σύμφωνα με έρευνα της Lloyds Banking Group.

Η μείωση, που έρχεται ως αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης του κόστους, θα αποτελέσει μια ανακούφιση για τα νοικοκυριά που ήδη αντιμετωπίζουν μια κρίση ακρίβειας αλλά και την εκτίναξη του κόστους των στεγαστικών δανείων τους, λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Στη Βρετανία, ο πληθωρισμός παραμένει τετραπλάσιος σε σχέση με τον στόχο του 2%, στο 8,7%.

Είναι η πρώτη φορά που οι παραγωγοί τροφίμων μειώνουν τις τιμές που χρεώνουν σε χονδρέμπορους και λιανοπωλητές από τον Φεβρουάριο του 2020. Τον Μάιο, ανέφεραν ότι το κόστος παραγωγής τους είχε μειωθεί για πρώτη φορά από το 2016, μια τάση που συνεχίστηκε τον Ιούνιο καθώς οι παγκόσμιες τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής μειώθηκαν κατά 1,4% μέσα στον μήνα.

«Αυτά μπορεί να είναι καλά νέα για τη μελλοντική πορεία του πληθωρισμού στα τρόφιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε η Annabel Finlay της Lloyds Bank Commercial Banking, όπως σημειώνει το Bloomberg. «Αλλά πιθανότατα θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να φανεί οποιαδήποτε θετική επίδραση στις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές στο ταμείο, και πολλά θα μπορούσαν να αλλάξουν ακόμα».

Έξω από τον κλάδο των τροφίμων και ποτών, οι πληθωριστικές πιέσεις παρέμειναν ισχυρές, σύμφωνα με το UK Sector Tracker της Lloyds. Ενώ έξι από τους 14 τομείς που εξετάζονται εμφανίζουν πτώση στο κόστος παραγωγής, πολλές επιχειρήσεις ανέφεραν αύξηση της ζήτησης. Έτσι, ο αριθμός των εταιρειών που ανέφεραν ότι αυξάνουν τις τιμές για να αντιμετωπίσουν την έντονη ζήτηση των πελατών, αυξήθηκε σε 4,3 φορές πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, από 2,5 φορές τον Μάιο.

Αυτό θα μπορούσε να ανησυχήσει την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία αυξάνει τα επιτόκιά της από τα τέλη του 2021, σε μια προσπάθεια να μειώσει τη ζήτηση και να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.

Πάντως, οι ενδείξεις ότι οι παραγωγοί τροφίμων αρχίζουν να μετακυλίουν τη μείωση του κόστους τους στον τελικό καταναλωτή αναμένεται να αμβλύνουν τις ανησυχίες γύρω από τον λεγόμενο πληθωρισμό της απληστίας (greedflation), όπου ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούν τον πληθωρισμό σαν δικαιολογία για να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους.

Το greedflation βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας από την αρμόδια επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου καθώς και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: 5 + 4 προκλήσεις για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία

Microsoft: Ανακοίνωσε συνδρομή $30 τον μήνα για υπηρεσίες ΤΝ – Στα ύψη η μετοχή

Τα γκάλοπ του ΣΥΡΙΖΑ, οι έλεγχοι στους servicers, το «όχι» στα bonus της Εθνικής και ο επισπεύδων στον Πύργο Αθηνών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version