search icon

Bloomberg

Aνάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας βλέπει ο ΟΗΕ το 2021

Oι χώρες οι οποίες καταπολέμησαν την πανδημία με ταχεία νομισματικά, φορολογικά και εμβολιαστικά προγράμματα θα είναι και οι χώρες που θα ανακάμψουν περισσότερο

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να ανάκαμψει μετά τα προγράμματα εμβολιασμών αλλά και των διαφορετικών οικονομικών πολιτικών που υιοθετούν οι χώρες προκειμένου να επουλώσουν τις πληγές που δημιούργησε η πανδημία. Το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,7% το 2021, σύμφωνα με το United Nations Conference on Trade and Development (Unctad) του ΟΗΕ, έχοντας υποστεί τη χειρότερη μείωση από τον Β’ Παγκόμσιο Πόλεμο. Η περσινή μείωση του ΑΕΠ κατά 3,9% είχε ως αποτέλεσμα 255 εκατομμύρια νέους ανέργους.

Οι κεντρικές τράπεζες είναι αυτές που φαίνεται πως λαμβάνουν τα εύσημα για την υιοθέτηση μέτρων προστασίας των οικονομιών, σύμφωνα με την Unctad.

Oι χώρες οι οποίες αντιμετώπισαν τις επιπτώσεις της πανδημίας με γρήγοτα νομισματικά, φορολογικά και εμβολιαστικά προγράμματα θα είναι και οι χώρες που θα ανακάμψουν περισσότερο.

Η κινεζική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 8,1% ως αποτέλεσμα του σχεδίου του Πεκίνου για τον περιορισμό του ιού και την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας. Η Ινδία και η Νότια Κορέα αναμένεται να καταγράψουν κι αυτές σημαντική ανάκαμψη, ενώ η Βραζιλία πρόκειται να μείνει σχετικά πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 4,5% λόγω του προγράμματος οικονομικής στήριξης της κυβέρνησης, ύψους $1,9 τρισ και της πολιτικής της Fed με τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Η Unctad, παρόλα αυτά, προειδοποίησε και για τους κινδύνους δημιουργίας μίας «φούσκας κορωνοϊού» η οποία μπορεί να σκάσει και να προκαλέσει οικονομικό κραχ.

Η ευρωζώνη, σύμφωνα με την Unctad θα καταγράψει αύξηση του ΑΕΠ ύψους 4% το 2021. Παρόλα αυτά οι ευρωπαϊκές χώρες αρχικά αναμένεται να παρουσίασουν υστέρηση λόγω της καθυστέρησης των εμβολιασμών και αναλόγως με τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Η βρετανική οικονομία, από την πλευρά της θα καταγράψει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,4% φέτος λόγω του γρήγορου εμβολιασμού, μετά από την ύφεση της τάξης του 10% το 2020.

Μακροπρόθεσμα ο ΟΗΕ προειδοποιεί για τη θέσπιση νέων πολιτικών οι οποίες θα χειροτερεύσουν τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, ενώ υπογράμμισε πως μια ολική ανάκαμψη θα χρειαστεί μια δεκαετία.

Διαβάστε ακόμα: 

Το μεγάλο οικονομικό πείραμα της FED και τα ρίσκα του

Πώς τα σούπερ μάρκετ εξελίσσονται σε… τράπεζες

Tesla: Γιατί εξαιρείται από την επιδότηση για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Exit mobile version