Διευρύνεται το χάσμα της ικανότητας αεροπορικών ταξιδίων μεταξύ των χωρών, αφού αρκετά κράτη άρουν τους περιορισμούς των μετακινήσεων, τις καραντίνες και τα υποχρεωτικά τεστ, ενώ άλλα συνεχίζουν ακάθεκτα με τα μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας.
Οι περιορισμοί των μετακινήσεων ιδιαίτερα σε ασιατικά κράτη απομονώνουν την περιοχή και τις χώρες οι οποίες βασίζονται στον τουρισμό, τη στιγμή που η ανάκαμψη στις ΗΠΑ και την Ευρώπη επιταχύνεται. Στη Βρετανία, η κυβέρνηση έχει άρει την ανάγκη των υποχρεωτικών τεστ πριν τις πτήσεις και απλά ζητά απόδειξη εμβολιασμού, σε μια προσπάθεια ομαλοποίησης της ταξιδιωτικής κίνησης.
Οι επισκέπτες αποφεύγουν το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη αφού δε θέλουν να περάσουν εβδομάδες σε απομόνωση ή να υποβληθούν σε ακριβά τεστ για κορωνοϊό. Οι αεροπορικές εταιρείες, με τη σειρά τους, οι οποίες προ-πανδημίας είχαν 30.000 πτήσεις στις δύο τοποθεσίες κάθε μήνα, έχουν μειώσει τον αριθμό αυτό στις 4.514 το Φεβρουάριο, σύμφωνα με την εταιρεία Cirium.
Tα πράγματα, απ’ όσο όλα δείχνουν δε θα αλλάξουν σύντομα. Το Χονγκ Κονγκ, το οποίο έχει επιβεβλημένη καραντίνα επισκεπτών για 14 ημέρες και απαγορεύει τις πτήσεις από συγκεκριμένους προορισμούς, προσπαθεί να επιτύχει το σχέδιο των μηδενικών κρουσμάτων, παρά την πρόσφατη αύξησή τους.
Η Σιγκαπούρη, από την πλευρά της, έχει συμφωνίες με δεκάδες προορισμούς όσον αφορά τη δημιουργία πτήσεων εμβολιασμένων επιβατών. Παρ’ όλα αυτά, επιβάλλει καθημερινά τεστ κορωνοϊού για μία εβδομάδα μετά την άφιξη των επισκεπτών, μεταξύ άλλων μέτρων.
Η ανισορροπία αυτή στο «άνοιγμα» των αεροπορικών προορισμών θα συνεχιστεί και για το υπόλοιπο 2022. «Η ανάκαμψη των “δύο ταχυτήτων” είναι ξεκάθαρη», ανέφερε το στέλεχος της Cirium, Rob Morris, προσθέτοντας πως «η ανάκαμψη στην Ασία θα είναι επιβραδυμένη σε σχέση με άλλες περιοχές, λόγω των κλειστών συνόρων της Κίνας».
Τουρισμός
Στην Ευρώπη, το 75% της προ-πανδημικής πληρότητας θα ξεπεραστεί τον Μάρτιο. Στις ΗΠΑ, η πληρότητα θα ξεπεράσει το 86%.
Όσο για την Ασία, όμως, χώρες οι οποίες βασίζονται στον τουρισμό βρίσκονται αποκλεισμένες. Η αυστραλιανή Jetstar πρόσφατα καθυστέρησε το άνοιγμα των πτήσεων από και προς το Μπαλί, λόγω της 5ήμερης καραντίνας. Η Ταϊλάνδη, η οποία πρόσφατα ήρε την καραντίνα για τους εμβολιασμένους επισκέπτες ακόμα επιβάλλει πολλά τεστ, εγγραφή σε λίστα και ταξιδιωτική ασφάλιση. Η χώρα αναμένει 10 εκατομμύρια τουρίστες, φέτος. Τα αντίστοιχα προ-πανδημικά επίπεδα κυμαίνονταν στα 40 εκατομμύρια.
Το Χονγκ Κονγκ και η Κίνα δε δείχνουν σημάδια χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων τους. Οι κινεζικές αρχές επέβαλαν καραντίνα σε 3,6 εκατομμύρια πολίτες της νοτιοανατολικής πόλης της Baise μετά από μόλις 100 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Η απολυταρχική τους τακτική αυτή επηρεάζει τις γείτονες χώρες, αφού -σύμφωνα με τα δεδομένα της Cirium- οι πτήσεις προς την Ασία μόλις ξεπερνούν το 50% των προ-πανδημίας επιπέδων.
Η Αυστραλία, από την πλευρά της, ανέφερε πως οι εμβολιασμένοι τουρίστες θα μπορούν να επισκέπτονται τη χώρα από την 21η Φεβρουαρίου, ενώ η Νέα Ζηλανδία θα «ανοίξει» και πάλι στον ευρύτερο πλανήτη στα τέλη του μήνα, παρά τη 10ήμερη καραντίνα που θα επιβάλλεται.
Τα μέτρα αυτά των -καθ’ όλα ακριβών- τεστ και της καραντίνας φαίνεται πως απομακρύνουν τους ταξιδιώτες. Σύμφωνα με τις British Airways και Virgin Atlantic Airways Ltd, η ζήτηση για υπερατλαντικές πτήσεις αυξήθηκε απότομα τον Ιανουάριο μετά την άρση των μέτρων στην Αγγλία. Η βρετανική κυβέρνηση αναγνωρίζει, πια, τον εμβολιασμό κατοίκων 180 χωρών, έχοντας ανοίξει διάπλατα τις πόρτες της. Ακολουθώντας το βρετανικό παράδειγμα, το λόμπι των αεροπορικών ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για άρση της ανάγκης τεστ εμβολιασμένων επιβατών.
Όσο για τον Volodymyr Bilotkach, καθηγητή διαχείρισης αερομεταφορών στο Singapore Institute of Technology, οι ασιατικές χώρες θα συνεχίσουν να δυσκολεύονται στην προσέλκυση επισκεπτών: «γιατί θα προτιμούσατε να επισκεφθείτε τη Σιγκαπούρη για 4 ή 5 ημέρες, επωμιζόμενοι το κόστος όλων των τεστ και την πιθανότητα καραντίνας όταν μπορείτε να επισκεφτείτε τη Νέα Υόρκη χωρίς κανένα άγχος;».
Διαβάστε ακόμη
H Aγγελοπούλου, ο Σερ Μάικλ Κέιν και η δημοπρασία εκατομμυρίων λιρών
«Πλανήτης Μύκονος»: Σε πλειστηριασμό βενζινάδικο με τιμή πρώτης προσφοράς 1,7 εκατ. ευρώ! (pics)
Help desk των τραπεζών για 39.000 ρυθμίσεις χρεών από κόκκινα δάνεια