search icon

Bloomberg

Άμπου Ντάμπι: Το νησί των hedge funds ξεμένει από γραφεία

Η φρενίτιδα των ακινήτων προκαλεί πονοκέφαλο στις εταιρείες, οι οποίες έρχονται αντιμέτωπες με ελλείψεις χώρων για γραφεία - Τα ποσοστά πληρότητας στο νησί Al Maryah Island έχουν ξεπεράσει το 95%

Η προσπάθεια του Άμπου Ντάμπι να προσελκύσει κορυφαία hedge funds στο χρηματοπιστωτικό του κέντρο δημιουργεί έλλειψη χώρων γραφείων στο πλούσιο σε πετρέλαιο εμιράτο.

Σχεδόν γεμάτοι είναι οι τέσσερις επιβλητικοί πύργοι της Abu Dhabi Global Market στο νησί Al Maryah αγωνίζονταν για χρόνια να προσελκύσουν ενοικιαστές.

Η κυβέρνηση εργάζεται τώρα για την επέκταση της δικαιοδοσίας της ελεύθερης ζώνης στο γειτονικό νησί Al Reem, σε μια κίνηση που θα της δώσει δεκαπλάσιο χώρο και θα την καταστήσει μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές περιοχές στον πλανήτη, με έκταση 14,4 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα (3.558 στρέμματα).

Στο πλαίσιο αυτό, οι αξιωματούχοι διατάσσουν τους υφιστάμενους ενοικιαστές του Al Reem Island να αποκτήσουν άδεια ADGM ή να εκκενώσουν τα γραφεία τους μέχρι το τέλος του έτους. Περίπου το ένα τέταρτο αυτών των ενοικιαστών θα πρέπει πιθανότατα να μετακομίσει, σύμφωνα με τον κολοσσό εμπορικών ακινήτων Cushman & Wakefield Core.
«Με την αυξανόμενη ζήτηση για την εγκατάσταση εταιρειών εντός της ADGM, τα ποσοστά πληρότητας στο Al Maryah Island έχουν ξεπεράσει το 95%», ανέφερε εκπρόσωπος της ADGM σε δήλωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Κατά συνέπεια, η επέκταση είναι το επόμενο φυσικό και απαραίτητο βήμα για την καλύτερη εξυπηρέτηση της αυξανόμενης ζήτησης των εταιρειών που επιθυμούν να εδραιώσουν την παρουσία τους στο οικονομικό κέντρο του Άμπου Ντάμπι».

Όσοι αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον κόμβο θα εισέλθουν σε μια αγορά εμπορικών ακινήτων που έχει μεταμορφωθεί από την ευρύτερη μετατόπιση του πλούτου στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία βρίσκεται στο 6% των αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου στον κόσμο. Το εμιράτο φιλοξενεί επίσης την πλουσιότερη οικογένεια του κόσμου και διαθέτει κρατικά επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζονται περίπου 1,5 τρισ. δολάρια.

Η φρενίτιδα των ακινήτων φέρνει το Άμπου Ντάμπι σε αντίθεση με άλλες μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Σαν Φρανσίσκο, όπου τα ποσοστά κενών γραφείων παραμένουν αυξημένα, καθώς πολλοί εργαζόμενοι μεταπήδησαν στην εξ αποστάσεως εργασία συχνότερα μετά την πανδημία. Για παράδειγμα, στο Μανχάταν τα ποσοστά κενών χώρων υπερδιπλασιάστηκαν στο 16%, επίπεδο που έχει να δει η πόλη από τη δεκαετία του 1990, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ακόμη και στο Ντουμπάι, το επιχειρηματικό κέντρο της Μέσης Ανατολής, το μέσο ποσοστό πληρότητας ανήλθε στο 91,3% το πρώτο τρίμηνο.

Η έλλειψη χώρων γραφείων δημιουργεί πονοκεφάλους στους διαχειριστές ακινήτων μεγάλων, πολυεθνικών εταιρειών. Συνήθως, τα στελέχη αυτά έχουν μήνες για να αξιολογήσουν τις μακροχρόνιες μισθώσεις. Στο Άμπου Ντάμπι, ορισμένες εταιρείες έπρεπε να λάβουν τέτοιες αποφάσεις μέσα σε μια εβδομάδα. Η περιορισμένη διαθεσιμότητα γραφειακών χώρων προς μίσθωση κάνει ακόμη και ορισμένες εταιρείες να σκέφτονται να χτίσουν τους δικούς τους πύργους σε όλο το εμιράτο.
«Η εύρεση χώρου αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολη», δήλωσε ο Ντέιβιντ Σορτ, αναπληρωτής διευθυντής της Cushman & Wakefield Core. «Όταν οι εταιρείες εντοπίζουν τον χώρο που τους αρέσει, συχνά πρέπει να κινηθούν γρήγορα ή να διακινδυνεύσουν να τον χάσουν».

Οι billionaires

Εκτός από τη φουρνιά των μεγάλων hedge funds, των εταιρειών επιχειρηματικών κεφαλαίων και των εταιρειών κρυπτογράφησης που εγκαταστάθηκαν στον οικονομικό κόμβο τον τελευταίο χρόνο, υπάρχουν επίσης δισεκατομμυριούχοι όπως ο Ρέι Ντάλιο και ο πλουσιότερος άνθρωπος της κρυπτογράφησης Τσανγκπενγκ Ζάο. Όλοι αυτοί μοιράζονται το χώρο με τους περισσότερους από 25.000 ανθρώπους που εργάζονται για 1.950 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Apollo Global Management Inc., Blackstone Inc. και Goldman Sachs Group Inc. Η βιασύνη των νεοεισερχομένων οδήγησε σε άλμα 211% στα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία του χρηματοπιστωτικού κέντρου το πρώτο τρίμηνο.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, ενώ τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια του Άμπου Ντάμπι αποτελούν μεγάλο πόλο έλξης για τους διαχειριστές hedge funds, το αφορολόγητο εισόδημα του εμιράτου, ο ηλιόλουστος καιρός και η ζώνη ώρας που επιτρέπει στους εργαζόμενους να συναλλάσσονται σε ώρες Ασίας, Ευρώπης και ΗΠΑ βοηθούν επίσης την πόλη να προσελκύσει επιχειρήσεις από το Λονδίνο, το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη.

Οι αξιωματούχοι έχουν επίσης οργανώσει ένα πακέτο προνομίων, από το να βοηθούν τους εμπόρους να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη εισαγωγή στα σχολεία για τα παιδιά τους μέχρι να τους βοηθήσουν να εξασφαλίσουν συνδρομές σε κλαμπ, ανέφερε το Bloomberg News τον Μάρτιο.

Δύο από τα μεγαλύτερα hedge funds του Λονδίνου – Marshall Wace και Capula Investment Management – έχουν πραγματοποιήσει συνομιλίες για την πιθανή επέκταση των δραστηριοτήτων τους στο εμιράτο. Θα μπορούσαν να ενταχθούν σε μεγαθήρια όπως η Μπρίβαν Χάουαρντ Asset Management, η οποία έχει καταστήσει το εμιράτο το μεγαλύτερο εμπορικό της κέντρο, καθώς και ο Τσέχος μεγιστάνας Ραντοβαν Βιντεκ και ο Αιγύπτιος μεγιστάνας Νασιφ Σαουίρις, οι οποίοι εγκαθιστούν επιχειρήσεις στην πόλη.

Η άνοδος της ζήτησης έχει ανεβάσει τα μέσα μισθώματα σε χώρους Prime, Grade A και Grade B, τα οποία είδαν τα μισθώματα να ανεβαίνουν κατά 6,6%, 3,4% και 9,7% αντίστοιχα το πρώτο τρίμηνο.

«Οι ισχυρές επιδόσεις είναι πιθανό να συνεχιστούν», δήλωσε ο Τέιμουρ Καν, επικεφαλής έρευνας στη Μέση Ανατολή για την εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων CBRE. «Η αυξανόμενη ζήτηση λόγω της συνεχιζόμενης φυγής προς την ποιότητα μαζί με την έλλειψη διαθέσιμης προσφοράς θα συνεχίσουν να ωθούν τα επιτόκια προς τα πάνω».
Ενώ τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν κυριαρχήσει στον κατάλογο των νεοεισερχομένων τα τελευταία δύο χρόνια, εταιρείες από τους τομείς των φαρμακευτικών προϊόντων, των βιοεπιστημών, της ασφάλειας και της άμυνας είτε εισέρχονται είτε επεκτείνουν τα γραφεία τους στο Άμπου Ντάμπι.

Καθώς όλο και περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες εισέρχονται στην αγορά και αναζητούν χώρο, αλλάζουν επίσης τη δυναμική της αγοράς γραφείων που παραδοσιακά κυριαρχούνταν από εταιρείες που συνδέονται με το κράτος.
Η προσφορά κατοικιών και γραφείων της πόλης είναι μοιρασμένη μεταξύ παλαιότερων κτιρίων που δεν διαθέτουν σύγχρονες ανέσεις και νεότερων πύργων και αναπτύξεων που έχουν κατασκευαστεί για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παγκόσμιων εταιρειών – δημιουργώντας ουσιαστικά μια αγορά δύο ταχυτήτων. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει ζήτηση για νεόκτιστα γραφεία που είναι υψηλής τεχνολογίας, φιλικά προς το περιβάλλον και πληρούν τις απαιτήσεις των μεγάλων εταιρειών», δήλωσε ο Χαιντερ Ταουίμα, διευθυντής και επικεφαλής της έρευνας ακινήτων της ValuStrat.

Περιορισμένη προσφορά

Η τρέχουσα συμπίεση της προσφοράς δεν είναι πιθανό να διαρκέσει για πολύ. Για αρχή, η προσθήκη του Al Reem Island στην ADGM θα διπλασιάσει τον αριθμό των διαθέσιμων χώρων γραφείων στην ελεύθερη ζώνη.
Στη συνέχεια, υπάρχει η Masdar City Square, ένα σύμπλεγμα επτά εμπορικών κτιρίων σχεδιασμένων να είναι χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο θα προσθέσει 50.000 τετραγωνικά μέτρα όταν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Ένα άλλο κτίριο, το The Link, θα προσθέσει 30.000 τετραγωνικά μέτρα γραφείων μέχρι το τέλος του 2025. Ένας πύργος στο Yas Island θα προσθέσει 50.000 τετραγωνικά μέτρα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, δήλωσε ο Σορτ της Cushman & Wakefield Core.

Στην πραγματικότητα, τα επόμενα δύο χρόνια οι προγραμματιστές πρόκειται να φέρουν τη μεγαλύτερη προσφορά γραφειακών χώρων στην πόλη από το 2012, καθώς προσπαθούν να επωφεληθούν από την αυξανόμενη ζήτηση, σύμφωνα με την CBRE.
«Αυτά τα γενικά σχέδια υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό, αλλά τώρα βλέπετε την παράδοση να γίνεται με πολύ ταχύτερη ταχύτητα», δήλωσε ο Σάιμον Τάουνσεντ, ο οποίος διευθύνει τις δραστηριότητες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής για την εταιρεία συμβούλων ακινήτων Avison Young. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που πραγματικά αντιλαμβάνονται τώρα την προσφορά του Άμπου Ντάμπι».

Διαβάστε ακόμη

«Ναι» Φον ντερ Λάιεν στην πρωτοβουλία Μητσοτάκη για χαμηλότερες τιμές στα προϊόντα των πολυεθνικών

Ρέιτσελ Ριβς: Ποια είναι η «Θάτσερ» των Εργατικών που αναλαμβάνει τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών

Το πρώτο ξενοδοχείο γυμνιστών της δεκαετίας του ’80 στην Πελοπόννησο γίνεται πολυτελές resort (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version