Εάν η αρχική δημόσια προσφορά (ΙΡΟ) της Deliveroo έμελλε να σηματοδοτήσει πως το Λονδίνο είναι το ιδανικό μέρος για deals και επενδύσεις μετά το Brexit, κατάφερε ακριβώς το αντίθετο.
Η αρχική δημόσια προσφορά την οποία προσωπικά καλωσόρισε ο ΥΠΟΙΚ Ρίσι Σουνάκ, προοριζόταν ως “διαφήμιση” της υγείας των εταιρειών στη Βρετανία μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει επενδύσεις που άλλοτε θα πήγαιναν κατευθείαν στο Χονγκ Κονγκ και τη Νέα Υόρκη. Αντιθέτως, τα προβλήματα με την διαχείριση της εταιρείας και τα εργασιακά δικαιώματα των οδηγών της Deliveroo την οδήγησαν σε μια εκ των χειρότερων ΙΡΟ στην ιστορία του City του Λονδίνου.
Η κατάρρευση αυτή συμβολίζει και το πιθανό τέλος του Λονδίνου ως επιχειρηματικό και επενδυτικό κέντρο, αναφέρει το Bloomberg. Από τη στιγμή που η Βρετανία έφυγε από την ΕΕ στις αρχές του χρόνου, το Λονδίνου έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει τεράστιες απειλές ως προς την κυριαρχία του, ιδιαίτερα μετά από την αρπαγή του “στέμματος” των ευρωπαϊκών αγορών από το Αμστερνταμ, μια πόλη που είναι μόλις το 1/10 του μεγέθους της αγγλικής πρωτεύουσας.
H “απάντηση” του Λονδίνου ήταν μια αναδιάρθρωση της fintech βιομηχανίας αλλά το City προσπαθεί ακόμη να εδραιώσει τη νέα του ταυτότητα. Οι προβλέψεις για μια “Σιγκαπούρη του Τάμεση” αποδείχθηκαν λανθασμένες, αφού το Λονδίνο είχε παίξει μεγάλο ρόλο στην πρωταρχική σύνθεση των ρυθμιστικών κανόνων των αγορών της ΕΕ. Οσοι ήθελαν αρύθμιστη κι ελεύθερη λειτουργία μετά το Brexit, αυταπατήθηκαν. Για τους τραπεζίτες του Λονδίνου, οι ελπίδες για πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ έχουν εξανεμιστεί, ιδιαίτερα αφού οι Βρυξέλλες χρησιμοποιούν το Brexit ως ευκαιρία για να αναπτύξουν τις αγορές της ευρωζώνης.
Η Ε.Ε. επίσης αυξάνει τις προσπάθειές του προς προσέλκυση (μερικές φορές “βίαιη”) εταιρειών από την Βρετανία. Κολλοσοί όπως Goldman Sachs Group και JPMorgan Chase έχουν ήδη μεταφέρει πολλά assets και ανθρώπινο δυναμικό στην ηπειρωτική Ευρώπη, ενώ άλλες απειλούν πως θα παρατήσουν τη Γηραία Αλβιόνα εάν δεν φτάσει σε νέες χρηματοοικονομικές συμφωνίες με την ΕΕ.
Ο CEO της JPMorgan, Tζέιμι Ντίμον ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα πως η ΕΕ «έχει και θα συνεχίσει να έχει το πάνω χέρι». Ο Ντίμον, σκεπτικιστής κατά του Brexit είχε απειλήσει πως θα μεταφέρει τα χρηματοοικονομικά assets του στην ΕΕ.
«Είναι ξεκάθαρο πως μακροπρόθεσμα οι Ευρωπαίοι πολιτικοί και ρυθμιστές θα ζητήσουν από πολλά χρηματοοικονομικά ιδρύματα να μετακινήσουν τις εργασίες τους στις ευρωπαϊκές χώρες» είχε αναφέρει σε ετήσια επιστολή προς τους μετόχους. «Το Παρίσι, η Φρανκφούρτη, το Δουβλίνο και το Αμστερνταμ θα γίνουν ακόμη πιο σημαντικά όσο οι εταιρείες αυτές “μετακομίζουν” τα γραφεία τους».
Το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό στάτους του Λονδίνου, το οποίο έχει χτιστεί βάσει σε αιώνες παράδοσης και προωθημένο από το “Big Bang” της απορρύθμισης πριν από τρεις δεκαετίες, μπορεί να μην καταστραφεί ολοσχερώς από το Brexit. Το City είχε “καλά νέα” την προηγούμενη Δευτέρα όταν η Darktrace Plc, εταιρεία κυβερνοασφάλειας, ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε ΙΡΟ, που εκτιμάται στα $3 δισ – $4 δισ. Η CEO Πόπι Γκούσταφσον ανέφερε πως «αυτή η μέρα είναι ιστορική για τον αναπτυσσόμενο τεχνολογικό τομέα της Βρετανίας».
Παρόλα αυτά, η διάβρωση των τελευταίων μηνών δεν μπορεί να υπερκαλυφθεί από τις μέχρι τώρα φρούδες ελπίδες για ένα λαμπρό βρετανικό μέλλον, παρά τις προσπάθειες για αναδιαρθρωτικές κινήσεις. Πολλές από τις προτάσεις αυτές σκοπεύουν στην αλλαγή μικρών στοιχείων παρά την ολική ανακατάταξη των πραγμάτων. Στελέχη αρκετών μεγάλων τραπεζών ανέφεραν στο Bloomberg πως δεν αναμένουν πως οι αρχές θα αλλάξουν τους κανόνες που διέπουν την αγορά όπως το μάξιμουμ μπόνους των τραπεζιτών ή τους κανόνες μισθολόγησής τους.
Αυτό που αναμένουν πως θα συμβεί είναι μια “κοπτοραπτική” μερικών κανόνων και όχι ολική αναδιάρθρωση.
Από την πλευρά τους, οι τράπεζες θα θέλουν να απελευθερωθούν από μερικούς ευρωπαϊκούς κανόνες, όπως οι απαιτήσεις των Βρυξελλών για την αναφορά εμπορικών συναλλαγών και άλλους κανόνες που κάνουν δυσκολότερη την άντληση κεφαλαίου από μικρότερους επενδυτές. Ελπίζουν πως η ίδια προσήλωση που η Βρετανία έδειξε για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, θα μετατραπεί και σε προσήλωση στην βελτίωση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της.
Η εξέλιξη και όχι η επανάσταση (evolution not revolution) σημαίνει πως η Βρετανία θα προσπαθήσει να συγκρατήσει οποιαδήποτε πλεονεκτήματα. Παρόλα αυτά οι σχέσεις Λονδίνου-Βρυξελλών δεν έχουν συμφωνηθεί στο Brexit ενώ οποιεσδήποτε αναφορές κι αν είχαν γίνει, ήταν έρμαιο των πολιτικών συγκρούσεων και συμφερόντων. Από τις 39 περιοχές στις οποίες η Βρετανία θα είναι χρηματοοικονομικά ισοδύναμη (financially equivalent) η ΕΕ έχει επιτρέψει μόλις 2, οι οποίες έχουν και… ημερομηνία λήξης.
Ενα μικρό θετικό στοιχείο για το City το 2021 ήταν η συμφωνία για περαιτέρω συνομιλίες μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ τον προηγούμενο μήνα. Παρόλα αυτά το Μνημόνιο Συνεργασίας που συνήφθη δεν σημαίνει και πολλά αφού δεν προβλέπεται γρήγορη πρόσβαση στην ενιαία αγορά.
Οι Βρυξέλλες από την πλευρά τους έχουν ξεκαθαρίσει πως θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν από την έμφαση που είχαν δώσει στις χρηματαγορές του Λονδίνου. Η απουσία ενός κεντρικού ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού κέντρου αποτελεί πολιτικό και στρατηγικό μέλημα το οποίο οι ρυθμιστές θέλουν να αντιμετωπίσουν άμεσα.
Στο Η.Β., ακόμη και μερικοί εκ των πιο “μετρημένων” ρυθμιστών θέλουν να προστατέψουν το Λονδίνο έναντι σε μια επεκτατική βλέψη της ΕΕ. Ο διοικητής της ΤτΑ Αντριου Μπέιλι μίλησε στο Κοινοβούλιο και ξεκαθάρισε πως «η Βρετανία θα αντισταθεί σθεναρά στις προσπάθειες της ΕΕ για μετακίνηση των επιχειρήσεων».
Η μετά-Brexit ταυτότητα του City θα σφυρηλατηθεί από το είδος των επιχειρήσεων που θα μπορέσει να προσελκύσει, τόσο όσο κι από τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν. Ο Σουνάκ και ο συνεργάτης του Τζον Γκλεν προσπαθούν εδώ και μήνες να “διαφημίσουν” ένα Λονδίνο το οποίο δεν θα υποφέρει από τις ρυθμιστικές πιέσεις της ΕΕ.
Ο CEO της Aquis Exchange, Αλασντερ Χείνς ανέφερε πως «εάν επιτύχουν στο πόνημά τους αυτό, το Λονδίνο θα παραμείνει ένα παντοδύναμο κέντρο. Αλλά εάν αρχίσουν και υποπίπτουν σε ασυμφωνίες και διαφωνίες και δεν μπορέσουμε να προχωρήσουμε γρήγορα, τότε το Λονδίνο θα βρεθεί στο χείλος του γκρεμού».
Οι ρυθμιστές, όπως προαναφέραμε, “διαφημίζουν” την πόλη ως το επερχόμενο κέντρο της τεχνολογίας και της χρηματοοικονομικής καινοτομίας, προωθώντας ένα οικοσύστημα fintech επιχειρήσεων.
Η Ιάνα ΒΙντάλ, στέλεχος της Innovate Finance, το λόμπι των βρετανικών fintech, ανέφερε πως η Βρετανία θα μπορέσει να “αρπάξει” τα σκήπτρα εάν προλάβει την Ευρώπη στην κούρσα θέσπισης ρυθμιστικών κανόνων για το νέο τομέα αυτό.
Ακόμη κι ο Ντίμον ανέφερε πως το Λονδίνο έχει ένα ατού «η πόλη έχει ακόμη την ικανότητα να προσαρμόζεται και να αλλάζει το προσωπείο της, ιδιαίτερα τη στιγμή που το ψηφιακό τοπίο συνεχίζει να επιφέρει μια επανάσταση στον χρηματοοικονομικό τομέα».
Διαβάστε ακόμα