search icon

Bloomberg

Αμετανόητοι: Μετά τις νυχτερίδες οι Κινέζοι βάζουν στο τραπέζι τους και… μαλλιαρά καβούρια αξίας $400

Ας μην ξεχνάμε τις εκτιμήσεις των επιστημόνων ότι η πανδημία ξεκίνησε από νυχτερίδες, παγκολίνους και άλλους εκπροσώπους του ζωικού βασιλείου που φιλοξενούν συχνά στα πιάτα τους οι Κινέζοι...

Αργά το απόγευμα μιας μέρας όπως όλες οι άλλες, εργάτες σε μια φάρμα υδατοκαλλιέργειας κοντά στη Σανγκάη χρησιμοποιούσαν μακριές λαβίδες για να συλλέξουν καβούρια βάρους 300 γραμμαρίων μέσα από λασπώδεις λίμνες και να τα μεταφέρουν σε δεξαμενές με φρέσκο νερό.

Μέχρι το επόμενο πρωί, τα καβούρια, καθαρά πλέον από τη βρωμιά, είχαν πακεταριστεί σε συσκευασίες δώρου για να αποσταλούν σε πελάτες σε όλη την Κίνα.

 

Τα καβούρια αυτά δεν είναι συνηθισμένα: είναι μαλλιαρά καρκινοειδή και αποτελούν μια λιχουδιά που μπορεί να κοστίσει μέχρι και 2.700 γιουάν ή 400 δολάρια για ένα κουτί που περιέχει μέσα οκτώ κομμάτια και μπορεί κάποιος να τα αγοράσει για μερικές εβδομάδες μόνο μέσα στο φθινόπωρο.

Μάλιστα, οι τιμές για μερικά από τα πιο διάσημα καβούρια έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Παρά το γεγονός ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας σημειώνει επιβράδυνση εν μέσω πανδημίας, ο κορωνοϊός αποδείχθηκε θετικός παράγοντας για τον ιδιοκτήτη της φάρμας. Τις χρονιές που όλα κυλούσαν φυσιολογικά, πολλοί Κινέζοι έδιναν τα μαλλιαρά καβούρια σαν δώρο σε αγαπημένους τους συγγενείς ή σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, τώρα όμως οι καταναλωτές που ξοδεύουν πολλά δεν ήταν σε θέση να ταξιδέψουν στο Παρίσι ή το Μιλάνο και προσφέρουν ως δώρο εγχώρια είδη πολυτελείας.

Όπως λέει ο Μα, ιδιοκτήτης της φάρμας, φέτος πολλοί πελάτες, με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, αγόρασαν περισσότερα και μεγαλύτερα καβούρια για να τα μοιραστούν με τις οικογένειές τους.
Πέρυσι η ζήτηση για μαλλιαρά καβούρια στην Κίνα είχε ανέλθει στα 120 δισ. γιουάν και φέτος αναμένεται να φτάσει στα 150 δισ. γιουάν.

Το bestseller φέτος κόστισε 1.600 γιουάν το κουτί, από 800 γιουάν το 2019.

Οι Κινέζοι καταναλωτές συνήθως βάζουν στον ατμό τα μικροσκοπικά μαλακόστρακα για περίπου 15 λεπτά πριν τα σερβίρουν με ξύδι, λιωμένο τζίντζερ και κρασί ρυζιού. Τραβούν πρώτα τα πόδια και με τσοπ στικς πιάνουν τη σάρκα μέσα από το κέλυφος. Συνήθως μετά αφαιρούν εντελώς το κέλυφος για να φτάσουν στο αυγοτάραχο, αν και ορισμένοι… δεξιοτέχνες μπορούν να καταναλώσουν το κρέας και τα αυγοτάραχα διατηρώντας ανέπαφο το κέλυφος.

Απαντώντας σε ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των θαλασσινών, οι ιδιοκτήτες τέτοιου είδους υδατοκαλλιεργειών διαβεβαιώνουν τους καταναλωτές για την καθαριότητα των εγκαταστάσεων τους, ενώ πηγαίνουν συχνά και στα σημεία πώλησης και δίνουν εκπτώσεις για να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες. Ωστόσο, η επιφυλακτικότητα παραμένει. Ας μην ξεχνάμε τις εκτιμήσεις των επιστημόνων ότι η πανδημία ξεκίνησε από νυχτερίδες, παγκολίνους και άλλους εκπροσώπους του ζωικού βασιλείου που φιλοξενούν συχνά στα πιάτα τους οι Κινέζοι.

Exit mobile version