search icon

Bloomberg

Αλώβητη – προς το παρόν – η παγκόσμια οικονομία από τη μετάλλαξη Δέλτα

Συνεχίζεται η ανάκαμψη της οικονομίας σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου - Παροδική η αύξηση του πληθωρισμού, αναφέρουν οι αναλυτές - Ποιές θα είναι οι επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών

Παρά την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα, τα οικονομικά στοιχεία του τρίτου τριμήνου δείχνουν ήδη επιτάχυνση της ανάκαμψης και εξισορρόπηση του πληθωρισμού.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν καλή ένδειξη για τους ρυθμιστές και τους επενδυτές οι οποίοι μέχρι τώρα ανησυχούσαν για τη μείωση της ζήτησης και την παράλληλη κατακόρυφη αύξηση των τιμών.

Το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να επιδείξει ανάπτυξη 1,8% παγκοσμίως σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg Economics. Πρόκειται για μια στιβαρή αύξηση η οποία αμβλύνει τους φόβους πιθανότητας καθυστέρησης της ανάκαμψης λόγω του νέου, άκρως μεταδοτικού στελέχους του κορωνοϊού.

Παράλληλα, οι τιμές καταναλωτή θα περιορίσουν τις αυξητικές τους τάσεις λόγω της εξισορρόπησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις του επικεφαλής της Fed, Jerome Powell. 

«Οι υπολογισμοί μας δεν μπορούν να προβλέψουν τι θα συμβεί στο μέλλον, ενώ η παρουσία της μετάλλαξης Δέλτα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα απότομα και ριζικά», ανέφεραν οι Bjorn Van Roye και Τom Orlik του Bloomberg Economics. «Προς το παρόν, όμως, τα στοιχεία υποδεικνύουν θετικές τάσεις το τρίτο τρίμηνο μέσω της επιτάχυνσης της παγκόσμιας ανάκαμψης και του περιορισμού των αυξητικών τάσεων του πληθωρισμού».

Η ανάκαμψη

Η ανάλυση του Bloomberg Economics συμπεριλαμβάνει εκατοντάδες δείκτες, από τις πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ μέχρι τη βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα, για τον υπολογισμό του ΑΕΠ και της ανάπτυξης προ της δημοσίευσης επίσημων στοιχείων.

Οι αναλύσεις αυτές, πάντως, υποδεικνύουν και διαφορετικούς ρυθμούς ανάκαμψης στις διαφορετικές περιοχές του πλανήτη:

Στην Κίνα και τις ΗΠΑ, μέσω του επιτυχημένου περιορισμού της πανδημίας και του εμβολιασμού αντίστοιχα, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες οδηγούν την παγκόσμια ανάκαμψη.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά τους, ενώ η καθυστέρηση του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ιαπωνία σημαίνει παράλληλη καθυστέρηση στην ανάκαμψη της οικονομίας της Απω Ανατολής.

Παρ’ όλα αυτά, το «ζιγκ ζαγκ» της ανάκαμψης της Ινδίας υποδεικνύει πόσο παροδική και εύθραυστη μπορεί να αποδειχθεί λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία έχει αρχίσει να επηρεάζει τόσο την Κίνα, όσο και την αγορά των ΗΠΑ.

Ο πληθωρισμός

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως τα αυξημένα ποσοστά του θα συνεχιστούν μακροπρόθεσμα, περιορίζοντας την ικανότητα παροχής οικονομικών κινήτρων από τις κεντρικές τράπεζες για την επιδιόρθωση της πληγείσας αγοράς εργασίας και της γενικότερης οικονομίας.

Παρ’ όλα αυτά, οι υπολογισμοί του Bloomberg Economics υποδεικνύουν στοιχεία καλύτερα από τα αναμενόμενα:

Στις ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή, παρά την ετήσια αύξηση του κατά 5% αναμένεται να επιδείξει πτώση το τρίτο τρίμηνο.

Στην Ευρωζώνη, η οποία αν και βρίσκεται συγκριτικά πιο πίσω σε ό,τι αφορά την ανάκαμψή της από τις ΗΠΑ, η ανάκαμψη επιταχύνεται και ο πληθωρισμός αυξάνεται μέσα σε λογικά πλαίσια.

Στην Ιαπωνία, η αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά το τρίτο τρίμηνο θα περιοριστεί στο 0,1%.

Οι κεντρικές τράπεζες

Για τις κεντρικές τράπεζες ανά τον πλανήτη, η ανάκαμψη βρίσκεται σε καλό στάδιο, ενώ δεν έχουν δώσει ενδείξεις πως θα προχωρήσουν σε λήψη ριζικών μέτρων:

Η Fed αναμένεται να ξεκινήσει την άρση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων της στις αρχές του 2022. Περισσότερα στοιχεία αναμένεται να δημοσιευθούν μετά τη συνάντηση των στελεχών της την 26η Αυγούστου στο Jackson Hole Symposium.

Η ΕΚΤ μπορεί να ακολουθήσει τακτική αντίθετη με αυτή της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας αφού έχει μεγαλύτερα περιθώρια όσον αφορά τον πληθωρισμό, υποδεικνύοντας την πιθανότητα επέκτασης του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων.

Στην Κίνα, η κεντρική τράπεζα PBOC έχει επιτρέψει την επιτάχυνση του δανεισμού από τις τράπεζες λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης, κάτι που μπορεί να μεγενθυθεί λόγω της επιρροής της μετάλλαξης Δέλτα στην οικονομία.

Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες από την πλευρά τους αναμένουν άνοδο της ανακαμψιακής τους πορείας βασιζόμενη στα οικονομικά κίνητρα των τραπεζών οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να μετριάζουν τα υποστηρικτικά τους προγράμματα. Η Βραζιλία και η Ρωσία έχουν ήδη αυξήσει τα επιτόκια. 

Διαβάστε ακόμη:

Παρατείνονται τα μέτρα lockdown σε Ζάκυνθο και Χανιά

Αγώνας επιβίωσης για τις ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρείες

Σε αυτή τη χώρα το χρέος των νοικοκυριών έφτασε στα… $15 τρισ. σε ένα τρίμηνο

Exit mobile version