Κατά σχεδόν 1/3 αυξήθηκαν μέσα στο 2022 οι εξαγωγές όπλων και πυρομαχικών από την Ελβετία, παρά τη μακροχρόνια στάση ουδετερότητας της ευρωπαϊκής χώρας.
Τα «made in Swiss» όπλα, τα οποία εξήχθησαν το προηγούμενο 12μηνο, έφθασαν στο ποσό των 955 εκατ. φράγκων, καταγράφοντας άνοδο κατά 29% σε σχέση με το 2021.
Οι παραδόσεις προς την Ευρώπη αποτέλεσαν μόλις το 50% των συνολικών εξαγωγών έναντι σχεδόν 2/3 το 2021. Αντίθετα, αυξητική πορεία διέγραψαν οι πωλήσεις προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής.
Το Κατάρ «φιγουράρει» στην κορυφή της λίστας των ελβετικών εξαγωγών, λαμβάνοντας συστήματα αεράμυνας κι άλλα όπλα, συνολικής αξίας 213 εκατ. φράγκων. Ακολούθησαν Δανία, Γερμανία, Σαουδική Αραβία και ΗΠΑ, οι οποίες αγόρασαν τεθωρακισμένα οχήματα και διάφορους τύπους πυρομαχικών.
Η στάση ουδετερότητας
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν είχε άμεσες επιπτώσεις στις ελβετικές αμυντικές βιομηχανίες, καθώς η ουδέτερη στάση της χώρας σημαίνει ότι απαγορεύονται οι πωλήσεις σε εμπόλεμες χώρες.
Μάλιστα, η αρχή της ουδετερότητας απαγορεύει και τις επαν-εξαγωγές ελβετικών όπλων. Δηλαδή, χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία και η Δανία, δεν μπορούν να στείλουν στην Ουκρανία ελβετικά όπλα.
Με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, φυσικά, αναλήφθηκαν ορισμένες πρωτοβουλίες για να αλλάξει ο εν λόγω περιοριστικός νόμος. Ωστόσο, τελικά οι προσπάθειες δεν απέδωσαν καρπούς.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι παραδόσεις όπλων διαδραματίζουν μικρό ρόλο στην ελβετική οικονομία, καθώς δεν ξεπερνούν το 0,25% των συνολικών εξαγωγών.
Διαβάστε ακόμη
Εκλογές και γκάλοπ, πολιτικό ρίσκο, νέο deal στις ασφάλειες και γαλλοελβετικές μπίζνες στο Ελληνικό