Η ζάχαρη αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητας των περισσότερων ανθρώπων του πλανήτη, αφού χρησιμοποιείται στην παρασκευή πληθώρας καταναλωτικών αγαθών. Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές της επεξεργασμένης ζάχαρης βρίσκονται, πια, σε υψηλό δεκαετίας, ενώ οι αντίστοιχες τιμές της ανεπεξέργαστης κυμαίνονται σε υψηλά 6ετίας, δεδομένης της έλλειψης προσφοράς ιδιαίτερα από την σημαντική εξαγωγέα Ινδία.
Σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg, οι εξαγωγές ζάχαρης από την ασιατική χώρα θα μειωθούν σχεδόν στους 6 εκατομμύρια τόνους από τους 11 εκατομμύρια τόνους το 2022. Αυτό με τη σειρά του θα επιδεινώσει την πορεία της αγοράς η οποία ήδη αναμενόταν να αντιμετωπίσει ελλείψεις.
Σύμφωνα με το στέλεχος της Tropical Research Services, Ενρίκ Ακαμίνε, «το κόστος της παραγωγής ζάχαρης θα αυξηθεί δεδομένης της μειωμένης προσφοράς από την Ινδία, κάτι το οποίο θα αυξήσει και τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Εάν υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα στην Ινδία, η αγορά θα καταγράψει σημαντικές ελλείψεις».
Η αύξηση της τιμής του φυτικού παραγώγου έχει ήδη επιδεινώσει το κόστος διαβίωσης και τον πληθωρισμό στη Βρετανία και πολλές άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου, όπου οι καταναλωτές αναγκάζονται να πληρώσουν περισσότερα για αρτοσκευάσματα, γλυκά και ανθρακούχα ποτά.
Αν και η μεγαλύτερη εξαγωγέας ζάχαρης του κόσμου Βραζιλία αναμένει μεγαλύτερη σοδειά από τη συνηθισμένη, οι βροχές έχουν καθυστερήσει τη συγκομιδή, ενώ η κίνηση στα λιμάνια της χώρας λόγω της μαζικής εξαγωγής σόγιας μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Η παραγωγή της σημαντικής εξαγωγέα Ταϊλάνδης αναμένεται, επίσης, να παραμείνει μειωμένη φέτος.
Η σταδιακή αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης ζάχαρης και η μείωση των αποθεμάτων έχουν αυξήσει τη σημασία της ινδικής ζάχαρης. Ενδεικτικό της κατάστασης αυτής ήταν το γεγονός πως οι τιμές της ζάχαρης κατέγραψαν δραματική άνοδο τον Ιανουάριο λόγω ανησυχιών πως η ινδική κυβέρνηση θα επέβαλε εμπάργκο στην εξαγωγή της.
Aν και είναι ακόμα νωρίς να υπολογίσει κανείς τις επιπτώσεις της μειωμένης παραγωγής της ινδικής ζάχαρης την ερχόμενη σεζόν, οι αναλυτές υπολογίζουν συνολική παραγωγή 32 με 34 εκατομμύρια τόνους με πιθανή μείωση εάν οι επιπτώσεις του El Nino προκαλέσουν περαιτέρω ξηρασία. Σύμφωνα με τον Ραχίλ Σάικ της Meir Commodities India, η παραγωγή 32 εκατομμυρίων τόνων θα παρέχει εξαγώγιμο πλεόνασμα 4-4,5 εκατομμυρίων τόνων ζάχαρης από τη χώρα.
Σημαντική για την αγορά θεωρείται και η προσπάθεια του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι για την προώθηση προγράμματος βιοκαυσίμων, η οποία θα οδηγήσει στην μετατροπή ολοένα και μεγαλύτερου όγκου ζάχαρης σε αιθανόλη. Η κυβέρνηση τονίζει πως τα πλεονεκτήματα της προσπάθειας αυτής είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η ενίσχυση των Ινδών αγροτών και η βελτίωση του εμπορικού ισολογισμού της χώρας.
Βάσει του προγράμματος αυτού, η κυβέρνηση της Ινδίας θα μετατρέψει 5 εκατομμύρια τόνους ζάχαρης σε αιθανόλη, σε σχέση με τα περσινά 3,6 εκατομμύρια. Ο απώτερος στόχος της κυβέρνησης Μόντι είναι η μετατροπή 6 εκατομμυρίων τόνων ζάχαρης ετησίως σε αιθανόλη μέχρι το 2025.
Διαβάστε ακόμη
Η Patek Philippe βγάζει νέα σειρά luxury ρολογιών για πρώτη φορά έπειτα από 25 χρόνια
HSBC: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπεραποδίδει – Τι βλέπει για τις εκλογές και ανάπτυξη (πίνακας)
«Σπίτι μου»: Βήμα βήμα η διαδικασία για τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους (πίνακες)