Η κυβέρνηση «πρέπει να κάνει περισσότερα – δαπάνες για την υγεία, ανάκαμψη από την πανδημία, επενδύσεις για το κλίμα, να δείξει γενναιοδωρία στην εξωτερική βοήθεια», ανέφερε ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς την Παρασκευή κατά τη διάρκεια συζήτηση στην πλατφόρμα Reddit. «Γι’ αυτό και άσκησα πιέσεις για υψηλότερους φόρους. Ωστόσο διαφωνώ με κάποιες προτάσεις που φαίνεται να το παρατραβάνε», ανέφερε.
Ο συνιδρυτής της Μicrosoft Corp. αποκάλεσε τους φόρους «σημαντικό θέμα», χωρίς ωστόσο να αναφέρει φορολογικές προτάσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης.
Τα σχόλιά του, όπως αναφέρει το Bloomberg, έπονται μιας σειράς προτάσεων για τη φορολόγηση των πλουσίων σε πολιτειακό και πανεθνικό επίπεδο που κατέθεσε αυτόν τον μήνα η γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Ελίζαμπεθ Γουόρεν, υπό τον τίτλο Ultra Millionaire Tax Act , που προβλέπει ετήσιο φόρο 2% σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με αποτίμηση από 50 εκατ. δολ. έως 1 δισ. δολάρια. Ο καθαρός πλούτος άνω του ενός δισ. θα φορολογείται με 3%, κοστίζοντας στους 100 πλουσιότερους Αμερικανούς περί τα 78 δισ. δολ., σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg. Το νομοσχέδιο ωστόσο δεν φαίνεται ότι θα προχωρήσει σε ένα διχασμένο Κογκρέσο.
Ο Γκέιτς είναι ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία 138 δισ. δολάρια. Στο παρελθόν είχε ζητήσει την αύξσηη των φόρων στους πλούσιους ώστε να αντιμετωπιστεί η ανισότητα. Στο φόρουμ της Reddit είπε ότι η αύξηση των φόρων επί της ακίνητης περιουσίας μπορεί να γίνει ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη αύξηση των εσόδων και την αποφυγή υπερβολικού πλούτου.
Κατά τη διάρκεια του φόρουμ εξέφρασε αμφιβολίες και για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου βασικού εισοδήματος – μια ιδέα που κέρδισε κάποια υποστήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας και που προωήθκε από τον Αντριου Γιανγκ, τον μοναδικό ασιατικής καταγωγής Αμερικανό υποψήφιο για το χρίσμα των Δημοκρατικών
«Γινόμαστε πλουσιότεροι καθώς καινοτομούμε, αλλά αναρωτιέμαι αν είμαστε αρκετά πλούσιοι ώστε να αποθαρρύνουμε τους ικανούς ανθρώπους να εργαστούν», δήλωσε ο Γκέιτς. «Με την πάροδο του χρόνου ήμασταν πιο γενναιόδωροι και θα είμαστε πιο γενναιόδωροι. Η συζήτηση για αυτό είναι πολύ ενδιαφέρουσα, αλλά καταλήγει πάντα σε αριθμούς».
Διαβάστε ακόμη:
Χάρης Βαφειάς: Ο «Χάρι Πότερ» της αμερικανικής χρηματαγοράς – 16 χρόνια στην Wall Street
Σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων σε Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) – Ποια κίνητρα εξετάζονται
Ελλάκτωρ: Ανοιχτή επιστολή Μπάκου – Καϋμενάκη προς Ολλάνδους – Μπόμπολα ενόψει της κρίσιμης ΓΣ