Η Ελλάδα, η πρώην μόνη χώρα- παρίας της αγοράς ομολόγων στο επίκεντρο της κρίσης χρέους της Ευρώπης, μόλις ολοκλήρωσε ένα ταξίδι προς την μεταμόρφωσή της με τη συμμετοχή των αρνητικών αποδόσεων της περιοχής.
Οι επενδυτές πληρώνουν τώρα για να έχουν το προνόμιο να δανείζονται μετρητά. Μια πώληση 487,5 εκατομμυρίων ευρώ (535 εκατομμύρια δολάρια) για ένα αξιόγραφο 13 εβδομάδων την Τετάρτη σημείωσε απόδοση -0,02%. Η Ελλάδα εντάσσεται στην ομάδα με την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία, χώρες που επωφελούνται από την υποστηρικτική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την άμβλυνση των φόβων της παγκόσμιας ύφεσης.
Πρόκειται για μια σθεναρή ανάκαμψη που αφορά στο πιο χρεωμένο μέλος της ζώνης του ευρώ, το οποίο αναγκάστηκε να αποδεχθεί τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση των ομολόγων στην ιστορία τον Μάρτιο του 2012, καθώς η συμμετοχή της Ελλάδας στο νομισματικό μπλοκ είχε τεθεί εν αμφιβόλω. Τώρα η περιοχή αντιμετωπίζει ένα εντελώς διαφορετικό πρόβλημα – την εξάπλωση των αρνητικών αποδόσεων, γεγονός που μειώνει το κόστος δανεισμού για τις κυβερνήσεις, αλλά απειλεί να βλάψει τους αποταμιευτές, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τους ασφαλιστές.
Ο Jon Day, διευθυντής χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος της Newton Investment Management, δήλωσε ότι η κίνηση ήταν “ένα ακόμα σύμπτωμα” της “παγκόσμιας τάσης για αποδόσεις, ειδικά από ομόλογα σε ευρώ”, επισημαίνοντας ότι τα ελληνικά βραχυπρόθεσμα ομόλογα ήταν παλαιότερα ανάμεσα στις ελάχιστες κυβερνητικές αγορές οι οποίες πρόσφεραν θετική απόδοση.
“Παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι για την οικονομική θέση της Ελλάδας και παραμένει ευάλωτη σε σημαντική οικονομική επιβράδυνση”, ανέφερε ο Jon Day. “Οι τρέχουσες αποδόσεις των ομολόγων τους δεν αντικατοπτρίζουν αυτόν τον κίνδυνο”.
Η τάση για αρνητικές αποδόσεις έρχεται μετά την περικοπή των επιτοκίων από την ΕΚΤ σε αρνητικό έδαφος και είπε ότι θα ξεκινήσει εκ νέου τα οικονομικά κίνητρα αγοράς των ομολόγων που είναι γνωστά ως ποσοτική χαλάρωση. Οι επενδυτές αναζητούν επίσης δημοσιονομικά κίνητρα, καθώς η ικανότητα της νομισματικής πολιτικής να τροφοδοτεί την ανάπτυξη δοκιμάζει τα όριά της.
Η κυβέρνηση της Ελλάδας προβλέπει οικονομική ανάπτυξη 2,8% το 2020, η οποία λέει ότι σε αυτό το πλαίσιο θα εκτελέσει τον προϋπολογισμό που συμφωνήθηκε με τους πιστωτές, ενώ εξακολουθεί να θεσπίζει μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης. Το κράτος αυτό επίσης εκμεταλλεύτηκε το χαμηλό κόστος δανεισμού με την πώληση 10ετών ομολόγων αυτή την εβδομάδα με απόδοση 1,5%.
“Η Ελλάδα που εκδίδει χρεόγραφα αρνητικής απόδοσης είναι κυρίως απόδειξη της θετικής επίδρασης που έχουν τα αρνητικά επιτόκια και το QE στη βιωσιμότητα του χρέους για τις κυβερνήσεις”, δήλωσε ο Peter Chatwell, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής για τα ευρωπαϊκά επιτόκια στη Mizuho International Plc στο Λονδίνο. “Οι παρενέργειες είναι μεγάλες για τις τράπεζες και τους επενδυτές, αλλά για τις κυβερνήσεις υπάρχουν πολύ σημαντικά οφέλη”.