search icon

Bloomberg

Ακίνητα: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις (πίνακας)

Σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η έλλειψη ακινήτων συντηρεί την ανοδική πίεση στις τιμές

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών υποχώρησαν οι τιμές των κατοικιών στο Παρίσι, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων διεύρυναν την πτώση που είχε σημειωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, τον Ιούνιο οι τιμές μειώθηκαν κατά 4,1% σε ετήσια βάση, υποχωρώντας στα 10.936 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2019 – σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει η εφημερίδα Figaro.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση εδώ και τουλάχιστον μία 10ετία και τη μεγαλύτερη που καταγράφει ο δείκτης του Bloomberg για τις τιμές σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Η εικόνα στην Ευρώπη

Η εξέλιξη των τιμών στη γαλλική πρωτεύουσα δεν είναι ωστόσο ο κανόνας στην Ευρώπη. Η τάση είναι διχασμένη, με τις τιμές να μειώνονται σε τέσσερις πόλεις – εκτός από το Παρίσι, στο Βερολίνο, το Δουβλίνο και τη Βιέννη – καθώς το αυξημένο κόστος δανείων έχει μειώσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Στη Βιέννη, οι τιμές ήταν χαμηλότερες κατά 2,9% σε σχέση με έναν χρόνο πριν έναντι μειώσεων πάνω από 12% τους δύο προηγούμενους μήνες.  Σε άλλες πόλεις, ωστόσο, η έλλειψη ακινήτων συντηρεί την ανοδική πίεση στις τιμές, όπως στη Μαδρίτη, όπου αυξήθηκαν 5,1% τον Ιούνιο.

Στην Στοκχόλμη, η έλλειψη ακινήτων προς ενοικίαση έχει ωθήσει ανοδικά τις τιμές παρά τα ευρύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην αγορά ακινήτων η σκανδιναβική χώρα.

Κάποιοι έφυγαν στην πανδημία

Τα lockdown στη διάρκεια της πανδημίας προκάλεσαν κάποιον κόσμο να φύγει από το Παρίσι και στη συνέχεια οι αλλαγές στους κανόνες δανεισμού περιόρισαν τη χρηματοδότηση υποψήφιων αγοραστών.

Οι γαλλικές τράπεζες δεν επιτρέπεται να χορηγούν στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο που υπερβαίνει ένα ορισμένο επίπεδο, το οποίο καθορίζει η Τράπεζα της Γαλλίας. Το πλαφόν αυτό περιόρισε τη δυνατότητα των τραπεζών να περνάνε τα υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ στους πελάτες τους και οδήγησε κάποιες στην απόρριψη αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια.

Για να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε δανεισμό, το πλαφόν στο επιτόκιο επανεξεταζόταν σε μηνιαία βάση το α’ εξάμηνο του 2023 αντί κάθε τρίμηνο όπως ίσχυε πριν.

Οι ιδιοκτήτες κατοικιών στο Παρίσι αντιμετωπίζουν και μία αύξηση 52% στον φόρο ακίνητης περιουσίας φέτος, για την οποία η δήμαρχος Αν Ινταλγκό είπε πέρυσι ότι ήταν δικαιολογημένη λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους.

Παρά τη σταθερή μείωση, ωστόσο, οι τιμές κατοικιών στο Παρίσι παραμένουν οι υψηλότερες μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων και είναι υπερδιπλάσιες από αυτές στη Μαδρίτη και το Βερολίνο.

Διαβάστε ακόμη

Αβέβαιοι οι αναλυτές για τα πλάνα της ΕΚΤ μετά τον Ιούλιο – Τι θα γίνει με τα επιτόκια (πίνακες)

ΤΧΣ: Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα για την έξοδο από τις τράπεζες – Ποιες θα λάβουν τη «σκυτάλη» από τη Eurobank

Άμστερνταμ: Γιατί βάζει «φρένο» στα κρουαζιερόπλοια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version