search icon

Bloomberg

Έτσι θα μπορούν να απαντήσουν στην πυρηνική απειλή του “Ηγέτη Κιμ”, Κλίντον ή Τραμπ

Η Hillary Clinton και ο Donald Trump έχουν κατηγορήσει ο ένας τον άλλο πολλές φορές πως δεν έχουν το τεμπεραμέντο και τις ικανότητες να γίνουν πρόεδρος των ΗΠΑ

Η Hillary Clinton και ο Donald Trump έχουν κατηγορήσει ο ένας τον άλλο πολλές φορές πως δεν έχουν το τεμπεραμέντο και τις ικανότητες να γίνουν πρόεδρος των ΗΠΑ. Η Clinton έχει τονίσει πως ο Trump “δεν είναι κάποιος που μπορούμε να του εμπιστευτούμε πυρηνικά όπλα”, ενώ ο Trump έχει πει πως η Clinton “είναι μισότρελη”. Το θέμα της χρήσης των πυρηνικών θα συζητηθεί και σε ένα ανοιχτό forum την Τετάρτη, όταν οι υποψήφιοι θα εμφανιστούν σε πρόγραμμα του NBC News.

Πόση “δύναμη” έχει στα χέρια του ο πρόεδρος των ΗΠΑ όσον αφορά τα πυρηνικά; Το Bloomberg μίλησε με πρώην το στέλεχος των πυραυλικών συστημάτων Minuteman, Βruce G. Blair ο οποίος τώρα είναι ερευνητής στο Princeton στο Program on Science and Global Security.

Iδού τα βήματα:

 

O πρόεδρος έχει τη μοναδική ικανότητα και ευθύνη να αποφασίσει να εκτοξεύσει πυρηνικούς πυραύλους.

 

Πριν την επικύρωση της στρατιωτικής επέμβαση, ο πρόεδρος συναντάται με ανώτατα συμβουλευτικά στελέχη των στρατιωτικών και πολιτικών δυνάμεων της χώρα στην Ουάσινγκτον για την παρουσίαση επιλογών στο Situation Room. Εάν ταξιδεύει, ο πρόεδρος μιλά μέσω ασφαλούς τηλεφωνικής γραμμής.

 

 

 

Μετά από λιγότερο από ένα λεπτό, ο πρόεδρος συνδέεται με τα στελέχη αυτά και μπορεί να κρατήσει τη συζήτηση ανοιχτή για όσο θέλει. Εάν υπάρχουν πύραυλοι που βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης με τις ΗΠΑ, η συζήτηση αυτή μπορεί να πάρει μόλις 30 δεύτερα. Αυτό, βέβαια, κάνει και το περιθώριο λάθος “απάντησης” τεράστιο.

Μερικά στελέχη μπορεί να προσπαθήσουν να αλλάξουν τη γνώμη του προέδρου, αλλά το Πεντάγωνο πρέπει να ακολουθήσει την εντολή του προέδρου.

 

 

Η εντολή επιβεβαιώνεται από το ανώτατο στέλεχος στο War Room του Πενταγώνου το οποίο σιγουρεύει πως ο άνθρωπος που δίνει την εντολή είναι πράγματι ο πρόεδρος. Αποστολή και λήψη συνθήματος και παρασυνθήματος.

 

Δίνεται η εντολή και περνάνε οι κωδικοί που “ξεκλειδώνουν” την εκτόξευση.

 

 

Τα υποβρύχια και οι βάσεις με πυρηνικά όπλα λαμβάνουν την εντολή παγκοσμίως μόλις δευτερόλεπτα μετά την επιβεβαίωση και αποστολή. Μέχρι τώρα, η όλη κατάσταση έχει διαρκέσει 2 ή 3 λεπτά.

Ανοίγουν τα κλειδωμένα θησαυροφυλάκια των μελών υπεύθυνων για τις εκτοξεύσεις ανά τον πλανήτη και επιβεβαιώνονται.

 

 

Εάν οι πύραυλοι εκτοξευθούν από υποβρύχιο ο καπετάνιος, ο ανώτατος αξιωματικός του και δύο άλλοι επιβεβαιώνουν ους κωδικούς. Οι πύραυλοι είναι έτοιμοι προς εκτόξευση μόλις 15 λεπτά μετά την εντολή.

 

 

Εάν οι πύραυλοι εκτοξευθούν από βάσεις, πέντε πληρώματα σε αρκετές υπόγειες βάσεις ελέγχουν περίπου 50 πυραύλους. Κάθε πλήρωμα έχει δύο άτομα τα οποία απέχουν μίλια μεταξύ τους. Το κάθε μέλος του πληρώματος λαμβάνει κωδικούς και ανοίγει τα θησαυροφυλάκιά του, για επιβεβαίωση των κωδικών. Εάν γίνει αυτό, εισάγουν το νέο στόχο (χωρίς στόχο, οι πύραυλοι θα καταλήξουν στον ωκεανό). Τα πέντε πληρώματα γυρνάνε το κλειδί τους την ίδια στιγμή και στέλνουν την εντολή στους πυραύλους.

 

Χρειάζονται μόλις δύο εντολές για την εκτόξευση. Εάν υπάρξει ασυμφωνία για την ενέργεια από τρία πληρώματα, οι πύραυλοι εκτοξεύονται.

 

 

Πέντε λεπτά από την εντολή του προέδρου των ΗΠΑ, οι πυρηνικοί πύραυλοι εκτοξεύονται από τα υπόγεια σιλό τους. Δεκαπέντε λεπτά, από τα υποβρύχιά τους.

Οι πύραυλοι εκτοξεύονται ανεπιστρεπτί. Δεν μπορούν να “σταματήσουν” ούτε αυτοί, ούτε οι πυρηνικές τους κεφαλές…

Exit mobile version