Ένα μεγάλο κύμα αγορών όπλων από την Σαουδική Αραβία, η οποία ηγείται των εθνών που πολεμούν στην Υεμένη, βοήθησε στην αύξηση των συνολικών πωλήσεων οπλικών συστημάτων κατά 10% πέρυσι, σύμφωνα με επίσημη έρευνα.

Η παγκόσμια, νόμιμη, αγορά όπλων σκαρφάλωσε στα 65 δισ. δολάρια το 2015, μία αύξηση της τάξεως των 6,6 δισ. δολαρίων από το 2014, σύμφωνα με την IHS. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση την τελευταία δεκαετία. Οι αγορές της Σαουδικής Αραβίας αυξήθηκαν κατά 50% στα 9,3 δισ., αλλά η υπόλοιπη Μέση Ανατολή και η Ασία δεν έμειναν πίσω, επιδεικνύοντας και αυτές αύξηση.

sarab1

Με τις χώρες των μεσαίων εισοδημάτων να βιώνουν αύξηση στο ΑΕΠ τους, έχουν περισσότερα χρήματα για να ξοδέψουν σε στρατιωτικό εξοπλισμό, σύμφωνα με τον Ben Moores, της IHS Aerospace, Defence & Security ο οποίος συνέθεσε και την έρευνα.

Η αύξηση των εισαγωγών οπλικών συστημάτων από την Σ. Αραβία έρχεται τη στιγμή που η συμμαχία της οποίας ηγείται προσπαθεί να αντιμετωπίσει Σιίτες Χούθι στην Υεμένη, αλλά και λόγω του απευθείας ανταγωνισμού με το Ιράν. Οι περσινές αγορές της Σαουδικής Αραβίας συμπεριλαμβάνουν τζετ Eurofighter Typhoon, F-15 και ελικόπτερα Apache, drones, εξοπλισμό παρακολούθησης και “έξυπνους” πυραύλους.

Η Αίγυπτος, η οποία υποφέρει από την πτώση του Mubarak το 2011, έγινε και η τέταρτη μεγαλύτερη εισαγωγέας οπλικών συστημάτων στον κόσμο, με έξοδα 2,3 δισ. δολάρια.

sarab2

Παράλληλα, η Ρωσία, δεύτερη τη τάξει εξαγωγέας όπλων μετά τις ΗΠΑ πρόκειται να αυξήσει τις πωλήσεις όπλων στον σύμμαχό της, Ιράν, τη στιγμή που η χώρα της Μ. Ανατολής θέλει να ανανεώσει την “γερασμένη”, πια, πολεμική της αεροπορία.

Στην Ασία, οι χώρες που συνορεύουν με την Κίνα έχουν αυξήσει τα έξοδα αυτά κατά 71% σε σχέση με το 2009.