Συρρικνώθηκε απροσδόκητα το γερμανικό ΑΕΠ το β’ τρίμηνο ρίχνοντας σκιά στην ανθεκτικότητα της ανάπτυξης στις τρεις επόμενες μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1% το τρίμηνο έως τον Ιούνιο, αποτέλεσμα που προέβλεψε μόνο ένας από τους 35 οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg. Αντίθετα, τόσο η Γαλλία όσο και η Ισπανία αναπτύχθηκαν περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν, ενώ η Ιταλία επιβράδυνε μόνο ελαφρώς και παρουσίασε ανάπτυξη 0,2%.
Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε λόγω της μείωσης των επενδύσεων σε εξοπλισμό και κτίρια, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. «Η γερμανική οικονομία έχει κολλήσει στην κρίση», δήλωσε ο Κλάους Βόλραμπε, επικεφαλής ερευνών στο ινστιτούτο Ifo στο Μόναχο. «Το τρίτο τρίμηνο προσφέρει ελάχιστες ελπίδες για βελτίωση». Ο δείκτης εμπιστοσύνης του Ifo για τον Ιούλιο υποδηλώνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ξεκίνησε το τρίμηνο σε ακόμη πιο αδύναμη βάση, συγκρατούμενη από τη συνεχιζόμενη αδυναμία της μεταποιητικής βάσης που προηγουμένως στήριξε την ανάπτυξη με επίκεντρο τις εξαγωγές για μεγάλο μέρος αυτού του αιώνα.
Μια ξεχωριστή έκθεση στην Ισπανία έδειξε ότι ο πληθωρισμός εκεί εξασθένησε πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν στο 2,9% τον Ιούλιο, λόγω των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. Τα άνισα αποτελέσματα της ανάπτυξης σε ολόκληρη την περιφέρεια αναδεικνύουν την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς πλησιάζει η κρίση τους τον Σεπτέμβριο σχετικά με το αν η οικονομία της ευρωζώνης φαίνεται αρκετά εύθραυστη ώστε να δικαιολογεί μια ακόμη μείωση των επιτοκίων.
Η ΕΚΤ προειδοποίησε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η επέκταση θα είναι υποτονική το 2024 και είναι ευάλωτη σε οποιαδήποτε παγκόσμια αδυναμία ή κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων.
Άλλα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη αποκάλυψαν ότι η οικονομία της Αυστρίας παρέμεινε στάσιμη το τρίμηνο, ενώ η οικονομία της Λιθουανίας διατήρησε έναν ισχυρό ρυθμό επέκτασης. Οι εκθέσεις της Δευτέρας έδειξαν επιτάχυνση για την Ιρλανδία και συνέχιση της ανάπτυξης στο Βέλγιο – καθεμία από τις οποίες αποτελεί καμπανάκι για την περιοχή.
Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το Nowcast του Bloomberg Economics υποδηλώνει ότι η οικονομία της ευρωζώνης επεκτάθηκε κατά 0,2% το τρίμηνο, που αντιστοιχεί στις μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων.
Οι αξιωματούχοι θα δείξουν επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους αριθμούς του πληθωρισμού αυτή την εβδομάδα. Τα γερμανικά στοιχεία θα δημοσιευθούν επίσης την Τρίτη, με τα πρώτα περιφερειακά στοιχεία εκεί να υποδηλώνουν ότι η αύξηση των τιμών διατηρήθηκε σταθερή στο 2,5%, σύμφωνα με τον Martin Ademmer του Bloomberg Economics. Την Τετάρτη αναμένονται εκθέσεις από την υπόλοιπη ευρωζώνη.
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι συνολικά η ευρωζώνη παρέμεινε σταθερή τον Ιούλιο στο 2,5%, που εξακολουθεί να είναι αισθητά πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%. Τα γερμανικά ομόλογα διέγραψαν μικρά κέρδη μετά τις δημοσιεύσεις για να αφήσουν την απόδοση του 10ετούς σταθερά στο 2,36%, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο. Οι αγορές χρήματος συνεχίζουν να τιμολογούν σχεδόν μια μείωση κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Σεπτέμβριο και δύο μειώσεις μέχρι το τέλος του έτους.
Στη Γαλλία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, ενώ η ισπανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,8%. Και τα δύο αυτά αποτελέσματα αντιστοιχούν στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου και υπερβαίνουν τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg.
Η μέτρηση της Γαλλίας αποτυπώνει μόνο εν μέρει τον αντίκτυπο των εκλογών που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στις 9 Ιουνίου – τρεις εβδομάδες πριν από το τέλος του δεύτερου τριμήνου. Έκτοτε, οι δείκτες έδειξαν αύξηση της αβεβαιότητας των επιχειρήσεων, καθώς οι εταιρείες ανησυχούν αν μια νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος εργασίας και τη φορολογία.
Διαβάστε ακόμη
Επαγγελματίες και μισθωτοί με δυο δουλειές «εκτοξεύουν» τις εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος
Hoper: 500 επισκέπτες έφτασαν στα ελληνικά νησιά με τα ελικόπτερά της (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ