Το selloff που καταγράφηκε την Τρίτη στην αγορά του bitcoin, «έσπασε» το ανοδικό σερί σχεδόν 75% του κρυπτονομίσματος από τα τέλη Ιουλίου.
Η συνολική αξία της παγκόσμιας αγοράς κρυπτονομισμάτων υποχώρησε κατά 300 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με την CoinGecko.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι απώλειες του κρυπτονομίσματος σημειώνονται στον απόηχο της υιοθέτησης του από το Ελ Σαλβαδόρ ως επίσημο νόμισμα, γεγονός που έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα test στη 12ετή ιστορία του.
Σήμερα το ισχυρότερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο φαίνεται να «μαζεύει» τις χθεσινές απώλειες. Η τιμή του αποτελούσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης στα 46.300 δολάρια στις 6:45 το πρωί στο Λονδίνο, έχοντας υποχωρήσει έως και 17% χθες. Η πτωτική πορεία του παρέσυρε την αγορά των Ether και Dogecoin.
«Οι αναλυτές Οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης ήταν πολύ επιφυλακτικές το Σαββατοκύριακο ότι θα μπορούσε να συμβεί μια βουτιά μετά τη μεγάλη μέρα του Ελ Σαλβαδόρ», έγραψε ο Έντουαρντ Μόγια, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda Corp. Μερικοί επενδυτές πιθανότατα αγόρασαν εν αναμονή του έθνους να εφαρμόσει τον νόμο του για το Bitcoin στις 7 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια μετακόμισε για να «πουλήσει το γεγονός», είπε.
Κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου που μας πέρασε, οι αναλυτές εμφανίζονταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στην κίνηση του Ελ Σαλβαδόρ και εξέφρασαν την ανησυχία τους για ενδεχόμενη βουτιά την πρώτη ημέρα του bitcoin στο Ελ Σαλβαδόρ», έγραψε ο Έντουαρντ Μόγια, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda Corp.
Μερικοί επενδυτές πιθανότατα προχώρησαν στην αγορά bitcoin εν αναμονή εφαρμογής του νόμου και στη συνέχεια πούλησαν μαζικά προκειμένου να «κεφαλαιοποιήσουν το γεγονός», πρόσθεσε.
Το πείραμα του Ελ Σαλβαδόρ με το Bitcoin, που αποτελεί τη σημαντικότερη απόπειρα δοκιμής του στον πραγματικό κόμσο, είχε μια δύσκολη αρχή λόγω τεχνικών δυσλειτουργιών στο επίσημο ψηφιακό πορτοφόλι της χώρας που αργότερα αντιμετωπίστηκαν.
Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε ανακοίνωσε μέσω twitter ότι η χώρα του εκμεταλλεύθηκε την κατάρρευση των τιμών και αγόρασε επιπλέον 150 bitcoins, αυξάνοντας το συνολικό απόθεμά της στα 550 bitcoins, αξίας περίπου 25 εκατ. δολαρίων.
Ρευστοποιήσεις ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων πραγματοποιήθηκαν το ίδιο χρονικό διάστημα στην αγορά, σύμφωνα με το Bybt.com.
Ο δισεκατομμυριούχος Mike Novogratz, διευθύνων σύμβουλος της Galaxy Digital Holdings και ένθερμος «ταύρος» της αγοράς κρυπτονομισμάτων, είπε ότι η αγορά ψηφιακών νομισμάτων «έτρεξε» με έντονους ρυθμούς τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες και έγινε υπερ-αγορά. Το ενδιαφέρον από μεμονωμένους επενδυτές αυξήθηκε στην πλάτη των μεγάλων ιδρυμάτων που επένδυσαν στο bitcoin, είπε.
Ο Moya της Oanda υποστήριξε ότι τα «βασικά στοιχεία του Bitcoin παραμένουν αμετάβλητα, καθώς οι τιμές κινούνται σε ένα νέο εύρος συναλλαγών μεταξύ των επιπέδων 46.000 και 53.000 δολαρίων».
Ενώ η κίνηση του Ελ Σαλβαδόρ μπορεί να ήταν μια αιτία για τις μεταβολές του Bitcoin, άλλες μεταβλητές θα μπορούσαν επίσης να «παίξουν» στον περίφημο ασταθές κλάδο των κρυπτονομισμάτων. Ειδικότερα, η προοπτική μείωσης των μέτρων στήριξης από τη Federal Reserve αποτελεί πρόκληση για κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία, όπως τα ψηφιακά νομίσματα.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Bitcoin είχαν εύρος τιμών 18% εν μέσω της «βυτιάς» την Τρίτη. Αλλά στο τέλος της ημέρας έκλεισαν πολύ πάνω από τα 43,705 δολάρια, υποδηλώνοντας ότι υπήρχαν υπήρχαν πολλοί αγοραστές, καθώς κλιμακωνόταν το sell-off.
Starbucks, Pizza Hut και McDonald’s δέχονται πληρωμές με Bitcoin στο Ελ Σαλβαδόρ
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλες αλυσίδες του κλάδου εστίασης, συμπεριλαμβανομένων των Starbucks και Pizza Hut, δέχονται πληρωμές σε Bitcoin μετά την υιοθέτηση του κρυπτονομίσματος από τη χώρα.
Οι χρήστες του Twitter ανέφεραν επίσης ότι μπορούσαν να πληρώσουν για πρωινό σε McDonald’s με Bitcoin την Τρίτη, την πρώτη ημέρα κατά την οποία κατέστη νόμιμο μέσο συναλλαγών στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής.
Οι επιχειρήσεις καλούνται να αποδεχτούν το Bitcoin σε αντάλλαγμα για αγαθά και υπηρεσίες, αν και οι έμποροι που δεν έχουν τις τεχνολογικές δυνατότητες εξαιρούνται από το νόμο.
Διαβάστε ακόμα:
Προ των πυλών ο διαγωνισμός για τον Φορέα Ακινήτων του Πτωχευτικού Νόμου
Όλα τα σενάρια για τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ
Προς παράταση έως τις 15 Σεπτεμβρίου η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις