search icon

Bloomberg

Αγωγή $2 δισ. κατά της Meta για προώθηση ρητορικής μίσους στην Αφρική

Ο πατέρας ενός εκ των κατηγόρων δολοφονήθηκε λόγω της προώθησης βίας μέσω του Facebook, σύμφωνα με τις κατηγορίες - Το βεβαρημένο ιστορικό της πλατφόρμας

Η Μeta κατηγορείται για την προώθηση ρητορικής μίσους και την πρόκληση βίας μέσω του Facebook στην Αφρική, σύμφωνα με αγωγή που κατατέθηκε σε δικαστήριο της Κένυας και βάσει της οποίας οι κατήγοροι ζητούν $2 δισεκατομμύρια σε αποζημιώσεις.

Η υπόθεση κατατέθηκε από τους Αιθίοπες ερευνητές Αμπράμ Μεαρέγκ και Φισέχα Τέκλε, αλλά και από την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Katiba Institute με υποστήριξη της ΜΚΟ Foxglove. Ο πατέρας του Μεαρέγκ και καθηγητής Χημείας Μεαρέγκ Αμάρε δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του τον περασμένο Νοέμβριο μετά από αναρτήσεις ρητορικής μίσους που τον στοχοποίησαν, σύμφωνα με την αγωγή.

Οι κατήγοροι υποστηρίζουν πως οι πολίτες «πρέπει να προστατευτούν από την αποτυχία του Facebook στην καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και της βίας στην πλατφόρμα της», ενώ τονίζουν πως «το μέσο κοινωνικής δικτύωσης προωθεί τη ρητορική μίσους και προκαλεί βίαια επεισόδια τα οποία πολλές φορές κοστίζουν τις ζωές ανθρώπων».

Η Meta η οποία είχε έσοδα ύψους $117,9 δισ. το 2021 χρησιμοποιεί έναν ειδικό αλγόριθμο ο οποίος προωθεί συγκεκριμένες δημοφιλείς αναρτήσεις και ο οποίος αυξάνει τα έσοδα από διαφημίσεις μέσω των αναρτήσεων αυτών.

«Το περιεχόμενο στην πλατφόρμα το οποίο προωθεί τη χρήση βίας μεταφράζεται και σε πραγματική βία», τονίζουν οι κατήγοροι.

Ο Αμπράμ Μεαρέγκ

Η Meta, από την πλευρά της, υποστηρίζει πως εφαρμόζει όλους τους κανόνες της για τον περιορισμό της ρητορικής μίσους και βίας: «οι πληροφορίες που λαμβάνουμε από οργανώσεις και οργανισμούς στην Αιθιοπία μας βοηθούν στην καταπολέμηση του περιεχομένου αυτού. Έχουμε προσλάβει άτομα με ειδική γνώση των τεκταινόμενων της περιοχής και συνεχίζουμε να βελτιωνόμαστε, προσλαμβάνοντας άτομα με γνώση γλωσσών όπως Αμχαρικά, Ορόμο, Σομαλικά και Τιγκρινιακά».

Οι κατήγοροι ζητούν από τη Meta να επενδύσει περισσότερο στη διαχείριση του περιεχομένου σε κράτη της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Μέσης Ανατολής «ιδιαίτερα σε χώρες οι οποίες είναι ευάλωτες σε πολέμους, εθνοκαθάρσεις και γενοκτονίες». Παράλληλα, απαιτούν την αύξηση των μισθών και τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών των υπαλλήλων της στις χώρες αυτές, αλλά και την δημιουργία ενός ταμείου αποζημιώσεων για τα θύματα της βίας και της ρητορικής μίσους που κυκλοφορεί στο Facebook, ύψους $2 δισ.

«Υπάρχει νομικό προηγούμενο σε ό,τι αφορά την τιμωρία αυτών που παραβιάζουν τους κανόνες εθνικών και διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε η διευθυντής της Foxglove Κόρι Κράιντερ, η οποία παρομοίασε το ρόλο του Facebook με αυτό των ραδιοφωνικών εκπομπών μίσους κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας στη Ρουάντα το 1994. «Το ραδιόφωνο, όμως», όπως υπογράμμισε η Κράιντερ, «έχει περιορισμένη εμβέλεια, αλλά το internet είναι παγκόσμιο. Η διασπορά και οποιοσδήποτε προπαγανδιστής μπορεί εύκολα να συνδράμει στη ρητορική μίσους και την προώθηση της βίας».

Σε επίσημη κατάθεσή του, ο Μεαρέγκ υποστηρίζει πως το Facebook δεν κάνει τίποτα όσον αφορά τις αναφορές των χρηστών για τη χρήση τέτοιας ρητορικής στο Facebook για τον εμφύλιο στην Αιθιοπία, ιδιαίτερα κατά των πολιτών της περιοχής Τιγκράι. Ο ίδιος παρουσίασε ως απόδειξη ανάρτηση με αβάσιμες κατηγορίες κατά του πατέρα του, συμπεριλαμβανομένης και φωτογραφίας του η οποία τον στοχοποίησε χωρίς λόγο.

«Ο πατέρας μου δολοφονήθηκε επειδή κάποιοι ανήρτησαν τη φωτογραφία του στο Facebook, τον κατηγόρησαν αβάσιμα, δημοσίευσαν τη διεύθυνσή του και παρακίνησαν άλλους για τη δολοφονία του». Τόνισε, μάλιστα πως η Meta απέστειλε απάντηση στην αναφορά του μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία του πατέρα του, όποτε και κατέβασε τη φωτογραφία.

Ο πόλεμος στην περιοχή Τιγκράι ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020 μεταξύ του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου των Τιγκράι και της κυβέρνησης της Αιθιοπίας. 

Η αγωγή αυτή είναι παρόμοια με αντίστοιχη κατά του Facebook και του ρόλου που η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης έπαιξε στη γενοκτονία των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ. Οι πρόσφυγες της μειονότητας έχουν καταθέσει αγωγή σε δικαστήρια των ΗΠΑ και της Βρετανίας, απαιτώντας αποζημίωση ύψους $150 δισ. από τη Meta.

Διαβάστε ακόμη:

Βρετανία: Αύξηση 50 μονάδων στο επιτόκιο της Bank of England – «Απαιτείται περαιτέρω σύσφιγξη»

Θαλάσσιο Ελ Ντοράντο: O Μπιλ Γκέιτς στη Ναυτιλία με πυρηνική ενέργεια και εναλλακτικά καύσιμα

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Δεν θα δοθεί παράταση για την απογραφή εργαζομένων και επιχειρήσεων

Exit mobile version