Οι ημέρες της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που τροφοδότησαν το ράλι των ομολόγων των αναδυόμενων αγορών φαίνεται να έχουν τελειώσει, καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο γίνονται πιο επιφυλακτικές.
Οι αποδόσεις των ομολόγων εκδιδόμενων σε τοπικό νόμισμα των αναδυόμενων αγορών υπολείπονται περισσότερο από τις αντίστοιχες αποδόσεις σε δολάριο, καθώς ο αναζωπυρούμενος πληθωρισμός έχει περιορίσει την προοπτική περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων στη Λατινική Αμερική και την Ανατολική Ευρώπη. Ταυτόχρονα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ασία έχουν σηματοδοτήσει μια αυξανόμενη απροθυμία να χαλαρώσουν την πολιτική τους πριν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Η επιφυλακτική στάση αυτή ανατρέπει ένα στοίχημα το οποίο νωρίτερα φέτος χαιρετίστηκε ως μια μοναδική ευκαιρία για την αγορά χρεογράφων αναδυόμενων αγορών. Ο ενθουσιασμός των επενδυτών δεν έχει μόνο επηρεαστεί λόγω της περιορισμένης προοπτικής μείωσης των επιτοκίων, αλλά και της ανόδου της ισοτιμίας του δολαρίου.
Τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών έχουν καταγράψει απώλειες περίπου 1% φέτος, μετά από ράλι άνω του 6% το 2023, σύμφωνα με δείκτη του Bloomberg. Αντίθετα, ένας αντίστοιχος δείκτης χρέους σε δολάρια έχει καταγράψει απόδοση της τάξης του 2,5% από τα τέλη Δεκεμβρίου.
Εν μέσω των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων, ο πληθωρισμός της Βραζιλίας ξεπέρασε τις αρχικές προβλέψεις των αναλυτών τον Μάιο, ενώ η κεντρική τράπεζα του Μεξικού δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι πιέσεις στις τιμές είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν προχωρούν σε περαιτέρω χαλάρωση. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής του Περού σταμάτησαν απροσδόκητα τις μειώσεις των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα εν μέσω αυξημένης ανησυχίας για την πορεία των τιμών καταναλωτή.
Στην Ευρώπη, η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας δήλωσε ότι βρίσκεται κοντά στο τέλος του κύκλου χαλάρωσης, ενώ το μισθολογικό σχέδιο της πολωνικής κυβέρνησης μπορεί να καθυστερήσει τις μειώσεις των επιτοκίων. Στην Ασία, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ταϊλάνδης διατήρησαν τα επιτόκια σταθερά την περασμένη εβδομάδα μετά την επιτάχυνση του πληθωρισμού, ενώ οι ομόλογοί τους στην Ταϊβάν αύξησαν τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών για τις τράπεζες ως μια μορφή σύσφιξης της νομισματικής τους πολιτικής.
Πάνω από όλα δεσπόζει το μάντρα της Fed «higher-for-longer» των υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το οποίο συρρικνώνει το περιθώριο για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στις αναδυόμενες αγορές.
Η επιφυλακτικότητα βοηθά ήδη στην αύξηση των πωλήσεων των επενδυτών. Το VanEck JP Morgan EM Local Currency Bond ETF αξίας 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο ETF στον κόσμο που παρακολουθεί τα επίπεδα χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών, έχει σημειώσει καθαρές εκροές τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Ορισμένοι θεωρούν την πρόσφατη υποχώρηση των ομολόγων των αναδυόμενων οικονομιών ως καλό λόγο για επενδύσεις.
«Η αξία για το χρέος των αναδυόμενων αγορών γίνεται και πάλι φανερή, αφού οι μειώσεις των επιτοκίων και οι πολιτικοί κίνδυνοι στο Μεξικό και τη Βραζιλία έχουν ήδη ληφθεί υπόψη», δήλωσε το στέλεχος της UBS Asset Management, Σαμάλια Καν.
Άλλοι, όπως η T. Rowe Price, υποστηρίζουν ότι οι επενδυτές ίσως χρειαστεί να περιμένουν λίγο μέχρι τα τοπικά ομόλογα των αναδυόμενων αγορών να επαναλάβουν το ράλι τους.
Διαβάστε ακόμη
ΑΑΔΕ: Αυξήθηκαν κατά 25% οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία (πίνακες)
Βασίλης Φουρλής: Οι νέες επενδύσεις και το guidance για το 2024
UBS: Τι να επιλέξουν οι επενδυτές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους (πίνακες)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ