Το μομέντουμ πίσω από τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας μειώνεται, παρά το πρόσφατο ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, είτε πρόκειται για την εξαίρεση των χερσαίων πετρελαϊκών αγωγών προς την Ευρώπη, είτε για την εξαίρεση του… αγαπημένου ιερέα του Putin.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Bloomberg, Lionel Laurent, η «εξουθένωση» τόσο της οικονομίας όσο και της πολιτικής βούλησης για τις κυρώσεις αυτές φαίνεται πως κατακλύζει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκτός από τον φιλορώσο Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orban, τόσο η πρωθυπουργός της Εσθονίας Kaja Kallas η οποία καλείται να ανασυγκροτήσει την καταρρέουσα κυβέρνησή της όσο και ο Βέλγος ομόλογός της Alexander De Croo τονίζουν πως ίσως έχει έρθει η ώρα για την υιοθεσία μίας διαφορετικής στρατηγικής ή παύσης των κυρώσεων.
Το φαινόμενο της «οικονομικής εξουθένωσης» από τις κυρώσεις δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά με την άρση τους. Το συγκεκριμένο πολιτικό «όπλο» είναι κάτι το ατελές και ευάλωτο σε αποσπασματική επιβολή και ακούσια παρεμφερή προβλήματα.
Οι ιστορικού εύρους κυρώσεις κατά του κύκλου των Ρώσων ολιγαρχών συμμάχων του Κρεμλίνου, του ρωσικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, του εμπορίου και των αερομεταφορών πρόκειται μεν να μειώσει μειώσει το ΑΕΠ της χώρας δραματικά, αλλά δε φαίνεται πως συγκινεί τον Putin.
Από την άλλη, οι κυρώσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα και στην Ευρώπη. Η αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων και υδρογονανθράκων έχει «γεμίσει τις τσέπες» του Κρεμλίνου και έχει πλήξει τους Ευρωπαίους εισαγωγείς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, τα ρωσικά έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα κυμανθούν στα $285 δισ φέτος, ενώ εάν συμπεριληφθούν τα έσοδα από λοιπά εμπορεύματα, το ποσό αυτό θα ξεπεράσει τα $300 δισ. ξένου συναλλάγματος της χώρας τα οποία έχει «παγώσει» η Δύση βάσει των κυρώσεων.
Ακόμα και εάν οι κυρώσεις πλήξουν τη Ρωσία περισσότερο από τη Δύση μακροπρόθεσμα, ο Laurent κρούει τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά τη στιβαρότητα των δυτικών οικονομιών. Σύμφωνα με ανάλυση της Barclays, ένα ολικό εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες θα μειώσει το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 4%, αποδεικνύοντας το αφήγημα της «οικονομικής αυτοχειρίας» του Orban.
Σύμφωνα, παράλληλα, με δημοσκόπηση της YouGov, οι πεποιθήσεις των Ευρωπαίων πολιτών όσον αφορά τις κυρώσεις είναι διασπασμένες. Πάνω από το 30% των ερωτηθέντων σε επτά χώρες υποστηρίζουν πως θα πρέπει να υπάρξει αύξηση του εμπορίου και της διπλωματίας με τη Ρωσία.
Εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, όμως, το ποσοστό αυτό ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω, ιδιαίτερα εάν η Ευρώπη δεν προσηλωθεί στην προστασία των ασθενέστερων στρωμάτων της κοινωνίας.
Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, τα οποία μπορεί να μοιάζουν με αυτά της πανδημίας, μπορεί να καλύψουν τις «ρωγμές» της ενότητας αυτές και να προστατεύσουν τους Ευρωπαίους πολίτες, ιδιαίτερα τη στιγμή που ο Putin φαίνεται διατεθειμένος να «κλείσει τις κάνουλες» προς τη Δύση.
Ο Laurent υποστηρίζει, επίσης, πως είναι εύκολη η «διάσπαση» των απόψεων σε φιλορωσικές και φιλοουκρανικές. Παρ’ όλα αυτά, το αφήγημα αυτό είναι λανθασμένο αφού η διπλωματία μπορεί να αλλάξει εν μία νυκτί. Λίγο πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Mario Draghi μελετούσε εμβάθυνση των ενεργειακών σχέσεων της Ιταλίας με τη Ρωσία. Από την έναρξη των εχθροπραξιών και ύστερα έχει αλλάξει στρατόπεδο, υποστηρίζοντας την αποστολή εξοπλισμού στην Ουκρανία και το ολικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Έχει, όμως, προχωρήσει και σε εκκλήσεις για αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους διαβίωσης στην Ευρώπη, ενώ παρακινεί τις ΗΠΑ για εύρεση διπλωματικής λύσης και συμφωνία εκεχειρίας στην Ουκρανία.
Διαβάστε ακόμη:
Στα ύψη οι τιμές για LNG το φετινό χειμώνα – Η Ασία αυξάνει ήδη τις εισαγωγές
Ναυπηγεία Ελευσίνας: Βγαίνουν στο σφυρί τα γραφεία στον Πειραιά (pic)
Γκουτέρες (ΟΗΕ): Πόλεμος και άλλες κρίσεις απειλούν με πρωτοφανές κύμα πείνας, εξαθλίωσης και χάους