Η Κίνα εκτόξευσε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο στον Ειρηνικό Ωκεανό, προχωρώντας στην πρώτη τέτοιου είδους δοκιμή της εδώ και περίπου τέσσερις δεκαετίες. Η κίνηση αυτή ενδέχεται να «ταρακουνήσει» τις ΗΠΑ καθώς η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου προσπαθεί να επηρεάσει τους παγκόσμιους ηγέτες σε μια συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Η Πυραυλική Δύναμη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού εκτόξευσε τον ICBM με μια «εικονική κεφαλή» στις 8:44 π.μ. την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο στρατός της χώρας. Ο πύραυλος έπεσε στην «αναμενόμενη» περιοχή, όπως προσέθεσε, χωρίς να διευκρινίσει τον στόχο. Οι ICBM έχουν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν μια πυρηνική κεφαλή σε έναν στόχο αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.
Η Κίνα δήλωσε ότι ενημέρωσε εκ των προτέρων τις «σχετικές χώρες», σύμφωνα με ξεχωριστή αναφορά του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων Xinhua. Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιοσιμάσα Χαγιάσι, ωστόσο, δήλωσε σε τακτική ενημέρωση στο Τόκιο ότι το έθνος του δεν έλαβε καμία ειδοποίηση για την εκτόξευση, χαρακτηρίζοντας τη στρατιωτική δραστηριότητα «πολύ ανησυχητική».
Ενώ η Κίνα δοκιμάζει συχνά πυραύλους, οι περισσότερες από αυτές τις εκτοξεύσεις πραγματοποιούνται στην ενδοχώρα, σύμφωνα με τον Τζέιμς Τσαρ, επίκουρο καθηγητή στη Σχολή Διεθνών Σπουδών S. Rajaratnam του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Nanyang, ο οποίος προσέθεσε ότι η τελευταία δοκιμή ICBM αυτού του είδους έγινε τη δεκαετία του 1980.
Η σπάνια δημόσια ανακοίνωση αυτής της εβδομάδας λαμβάνει χώρα καθώς η Κίνα και οι ΗΠΑ εντείνουν τις προσπάθειές τους να σταθεροποιήσουν τις σχέσεις τους με ανανεωμένες στρατιωτικές συνομιλίες, παρά τις παρατεταμένες εντάσεις. Αυτά τα ακανθώδη ζητήματα περιλαμβάνουν την Ταϊβάν, το αυτοδιοικούμενο νησί που το Πεκίνο θέλει να ελέγξει και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί από μια κινεζική εισβολή.
Το Πεκίνο έχει επίσης πρόσφατα εξοργιστεί από την ανάπτυξη ενός προηγμένου αμερικανικού πυραυλικού συστήματος μεσαίου βεληνεκούς που μπορεί να πλήξει τμήματα της νοτιοανατολικής Κίνας και το οποίο βρίσκεται στις Φιλιππίνες από τον Απρίλιο, υποδαυλίζοντας τις ήδη υψηλές εντάσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα.
Η Πυραυλική Δύναμη της Κίνας έχει τεθεί υπό ενδελεχή πολιτικό έλεγχο το τελευταίο έτος, με κορυφαίους αξιωματούχους της μονάδας που διαχειρίζεται το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας να ερευνώνται για διαφθορά. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι η εκκαθάριση έγινε αφού προέκυψε ότι η εκτεταμένη δωροδοκία υπονόμευσε τις προσπάθειες του προέδρου Σι Τζινπίνγκ να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις και έθεσε ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της Κίνας να διεξάγει πόλεμο.
Η πυρηνική απειλή της Κίνας αποτελεί ανησυχία για τις ΗΠΑ. Το Πεντάγωνο δήλωσε πέρυσι ότι το Πεκίνο διαθέτει περίπου 500 ενεργές κεφαλές και επιδιώκει να τις αυξήσει σε περισσότερες από 1.000 μέχρι το 2030, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Σι να επιτύχει έναν στρατό «παγκόσμιας κλάσης» μέχρι το 2049. Η πυραυλική δύναμη της χώρας διαθέτει περίπου 350 ICBM, τα οποία είναι όπλα με βεληνεκές μεγαλύτερο από 5.500 χιλιόμετρα (3.420 μίλια), όπως προσέθεσε.
Η Κίνα φέρεται επίσης να έχει εκτοξεύσει πυραύλους που ξεπερνούν πολλές φορές την ταχύτητα του ήχου και τα οποία είναι όπλα υψηλής ευελιξίας που έχουν σχεδιαστεί για να είναι πολύ γρήγορα και ευκίνητα ώστε τα παραδοσιακά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας να μην μπορούν να τα εντοπίσουν εγκαίρως. Αυτό έχει εγείρει ανησυχίες ότι το Πεκίνο διερευνά τρόπους για να αντιμετωπίσει τις αμερικανικές προσπάθειες στην κατάρριψη βαλλιστικών πυραύλων.
Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν τακτικά δοκιμαστικές εκτοξεύσεις ICBM και άλλων πυραύλων, μεταξύ άλλων και στον Ειρηνικό Ωκεανό. Τον Ιούνιο, οι αμερικανικές δυνάμεις εκτόξευσαν έναν ICBM Minuteman III από την Καλιφόρνια σε ένα πεδίο δοκιμών που αποτελεί μέρος της επικράτειας των Νήσων Μάρσαλ στον Ειρηνικό.
Οι αντίπαλοι των ΗΠΑ, δη η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα, έχουν επίσης εντείνει τα προγράμματά τους για την ανάπτυξη ICBM που μπορούν να πλήξουν την αμερικανική ενδοχώρα.
Η Βόρεια Κορέα δοκίμασε πέρυσι τον ICBM Hwasong-18 με στερεά καύσιμα, με τον ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν να είναι παρών. Αυτός ο ICBM έφτασε μακρύτερα από οποιονδήποτε άλλο πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς του έθνους και φάνηκε να έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει πολλαπλό φορτίο πυρηνικών όπλων, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες τουλάχιστον μία βόμβα να αποφύγει τα συστήματα αναχαίτισης και να προσβάλλει στόχο.
Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτόν τον μήνα η Ρωσία φάνηκε να υφίσταται πλήγμα στο μακροχρόνιο πρόγραμμά της για τους ICBM, όταν ο ICBM Sarmat – γνωστός στη Δύση ως Satan II – παρουσίασε «καταστροφικό πρόβλημα» κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής εκτόξευσης.
Διαβάστε ακόμη
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα