Απογοητευτικά φαίνεται πως ξεκίνησαν το δ’ τρίμηνο της βιομηχανικής τους παραγωγής η Γερμανία, η Ιταλία η Γαλλία και η Ισπανία, υποδεικνύοντας τη δημιουργία πιθανής ύφεσης στην περιοχή.
Η παραγωγή στη βιομηχανική «καρδιά» της Ευρώπης μειώθηκε κατά 0,4% τον Οκτώβριο σε σχέση με τα επίπεδα Σεπτεμβρίου, σε χαμηλό από τον Αύγουστο του 2020, σύμφωνα με την γερμανική στατιστική υπηρεσία. Στην Ιταλία, η παραγωγή μειώθηκε κατά 0,2% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.
Παρά το γεγονός πως το εύρος του δείγματος της στατιστικής ανάλυσης αυτής δεν είναι απολύτως συγκρίσιμο, η σύμπτωση της πτώσης των δύο οικονομιών, συνδυασμένη με τα αρνητικά αποτελέσματα στη Γαλλία και την Ισπανία αναδεικνύουν την ευρύτερη αδυναμία στην Γηραιά Ήπειρο.
Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1% το γ’ τρίμηνο, κάτι το οποίο αποδίδεται στην μεταβολή των αποθεμάτων. Η ανάπτυξη του 0,2% της προηγούμενης περιόδου αναθεωρήθηκε στο 0,1%.
Αν και τα στοιχεία υποδεικνύουν πως η κατανάλωση των νοικοκυριών παρέμεινε ισχυρή το γ’ τρίμηνο του έτους, ένα ακόμα τρίμηνο συρρίκνωσης θα σήμαινε ύφεση. Πρόσφατες έρευνες ήδη υποδεικνύουν την δύσκολη κατάσταση στους τομείς των υπηρεσιών και της μεταποίησης.
Για την Γερμανία, όμως, η μείωση της παραγωγής ήταν απροσδόκητη, αφού η μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων μιλούσε για αύξηση του 0,2%. Το αποτέλεσμα αναδεικνύει το πως η οικονομία εξακολουθεί να πασχίζει να αποτινάξει τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης του προηγούμενου χειμώνα αλλά και της μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης.
Οι κατασκευαστές οι οποίοι αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της γερμανικής οικονομίας, επηρεάζονται ιδιαίτερα από την ακριβή ενέργεια, τα υψηλότερα επιτόκια και την περιορισμένη παγκόσμια ζήτηση.
Αρκετές, μεγάλες βιομηχανίες έχουν αρχίσει να περιορίζουν το λειτουργικό τους κόστος, ενώ η εταιρεία παραγωγής χημικών BASF SE σχεδιάζει να περιορίσει τις επενδύσεις της κατά 15% την επόμενη τετραετία.
Τα επικαιροποιημένα στοιχεία αναδεικνύουν πως οι εργοστασιακές παραγγελίες μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, θολώνοντας περαιτέρω τις ανακαμψιακές προοπτικές. Τα προβλήματα στα δημοσιονομικά και τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Σολτς επιδεινώνουν εμφανώς την κατάσταση στη χώρα.
Παρ’ όλα αυτά, οι πρόσφατες ενδείξεις τείνουν προς μερική σταθεροποίηση. Οι προοπτικές σε έρευνα του Ifo Institute άγγιξαν υψηλό εξαμήνου, ενώ μία πρόσφατη δημοσκόπηση επενδυτών ανέδειξε επιστροφή στην ανάπτυξη, σύμφωνα με το Bloomberg.
Άλλες χώρες πηγαίνουν λίγο καλύτερα. Η πτώση της γαλλικής παραγωγής κατά 0,3% τον Οκτώβριο οφείλεται στη μείωση της παραγωγής ενέργειας και εξοπλισμού. Η μεταποίηση, όμως, κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,1%.
Σύμφωνα με την αναπληρωτή διοικητή της κεντρική τράπεζας της Γαλλίας, αν και η ανάπτυξη στη χώρα είναι περιορισμένη, δεν αναμένεται ύφεση: «Το κύριο σενάριό μας μιλά για μία πραγματικά ήπια προσγείωση της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής οικονομίας».
Τέλος, η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής της Ιταλίας κατά 0,2% ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη μείωση του 0,4%.
Διαβάστε ακόμη
Ομόλογα: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων – Στο 3,37% το ελληνικό 10ετές
Goldman Sachs: Γιατί προτείνει στους επενδυτές να αποκτήσουν θέσεις στα εμπορεύματα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ