Η ταχεία βελτίωση του τρόπου με τον οποίο η παγκόσμια οικονομία χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την ενέργεια θεωρείται ζωτικής σημασίας, αν η παγκόσμια κοινότητα έχει οποιαδήποτε πιθανότητα να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της.

Η αποδοτικότητα περιλαμβάνει τα πάντα, από τον περιορισμό της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν οι συσκευές και τη μείωση της κατανάλωσης μέσω της βιομηχανικής λειτουργίας μέχρι την καλύτερη μόνωση των κτιρίων και τη βελτίωση των δικτύων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του think tank RMI, τα δύο τρίτα της σημερινής ενεργειακής προσφοράς σπαταλώνται, αντιπροσωπεύοντας περίπου 4,6 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ή το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Στην περσινή σύνοδο COP για το κλίμα στο Ντουμπάι, τα έθνη δεσμεύτηκαν να διπλασιάσουν τον παγκόσμιο ρυθμό ετήσιας βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης. Μέχρι σήμερα, έχουν κάνει ελάχιστα για την επίτευξη του στόχου, σύμφωνα με τον συνασπισμό Mission Energy που αποτελείται από κυβερνήσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις και think tanks, εκπρόσωποι του οποίου μίλησαν στη σύνοδο κορυφής COP29 στο Αζερμπαϊτζάν.

Στο πλαίσιο της δέσμευσης, τα έθνη υποσχέθηκαν να αυξήσουν τις ετήσιες βελτιώσεις της ενεργειακής απόδοσης από περίπου 2% σε περισσότερο από 4% κάθε χρόνο μέχρι το 2030. Παρ’ όλα αυτά, όπως τονίζει το Bloomberg, τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι ο ρυθμός παραμένει σταθερός έχοντας επιτύχει μόλις 2% αύξηση της αποδοτικότητας το 2022 με ακόμη μικρότερη βελτίωση φέτος.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι η αποδοτικότητα είναι «αόρατος» αλλά σημαντικός παράγοντας της ενεργειακής μετάβασης. Το ζήτημα έχει γίνει ακόμη πιο πιεστικό, καθώς η αύξηση της ζήτησης ενέργειας πρόκειται να επιταχυνθεί παγκοσμίως, τροφοδοτούμενη από την εγκατάσταση κέντρων δεδομένων με βάση την τεχνητή νοημοσύνη και τη μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα.

Αντί να προσηλώνεται στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, η εστίαση της παγκόσμιας κοινότητας παραμένει στην ενίσχυση της παροχής ενέργειας, με υποσχέσεις για περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πυρηνική παραγωγή, ακόμη και όταν το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα διαρρέει μέρος της συνολικής παραγωγής του.

Στη σύνοδο στο Αζερμπαϊτζάν, οι ΗΠΑ και τα ευρωπαϊκά έθνη πιέζουν για τρόπους προώθησης της δράσης για την εφαρμογή των δεσμεύσεων της COP28 του περασμένου έτους σχετικά με την αποδοτικότητα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Ένα βασικό ζήτημα της COP29 είναι επίσης να διασφαλιστεί ότι η αποδοτικότητα θα ενσωματωθεί στις δεσμεύσεις των χωρών για μείωση των εκπομπών μέχρι το 2035, οι οποίες θα πρέπει να υποβληθούν στις αρχές Φεβρουαρίου.

Διαβάστε ακόμη 

Εμβόλια αδυνατίσματος για την καταπολέμηση της ανεργίας: Η φιλόδοξη βρετανική συνταγή

Τα υπερέσοδα φέρνουν μείωση φόρων – Το επενδυτικό πρόγραμμα μαμούθ και οι μεγάλες προτεραιότητες της επόμενης τριετίας

Ενέργεια: Σαββατοκύριακο με τιμές – «ανάσα» στη χονδρεμπορική αγορά (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα