search icon

Bloomberg

Αυτή είναι η καλύτερη στρατηγική για τους επενδυτές εν μέσω τραπεζικών κραδασμών: «Μην κάνετε τίποτα»

Tο τραπεζικό χάος τιμωρεί τον πανικό και ανταμείβει όσους επενδυτές επιλέγουν… να «καθήσουν ήσυχοι» - Τι αναφέρουν αναλυτές όπως ο Μάρκο Κολάνοβιτς της JP Morgan και η Έιπριλ Λαρούς, της Insights Investments

Στη δίνη της μεταβλητότητας βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι αγορές λόγω τραπεζών και, όπως σημειώνει το Bloomberg, τελικά φαίνεται πως το τραπεζικό χάος τιμωρεί τον πανικό και ανταμείβει όσους επενδυτές επιλέγουν… να μην κάνουν τίποτα.

Με τις τελευταίες ανατροπές στις η επιθυμία για αντίδραση ήταν έντονη. Η αντίδραση αυτή, όμως, ήταν ως επί το πλείστον λάθος. Όπως γράφουν οι αρθρογράφοι του Bloomberg, είναι ακόμα νωρίς και τα πράγματα μπορούν να γίνουν ακόμα πιο ρευστά όταν υπάρχει οικονομική πίεση. Όμως, εν μέσω προειδοποιήσεων για τραπεζική κρίση, ύφεση που υποκινείται από τον πιστωτικό τομέα , στροφή των κεντρικών τραπεζών και στασιμοπληθωρισμό, η καλύτερη στρατηγική μέχρι στιγμής -ιδίως στις μετοχές- είναι να μην κάνουμε τίποτα.

Ο S&P 500 μόλις ολοκλήρωσε τη δεύτερη συνεχόμενη ανοδική του εβδομάδα, και ενώ τα ομόλογα του Δημοσίου έχουν επιφέρει πλήγμα στους πωλητές ανοιχτών θέσεων, η διατήρηση της χειρότερης μεταβλητότητας των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών θα αποκόμιζε γι’ αυτούς σημαντικά κέρδη.

Το να κλείνει κανείς τα αυτιά του στην αρνητική φημολογία είναι μια συνηθισμένη επενδυτική συμβουλή που συχνά επαληθεύεται. «Ο πανικός δεν αποδίδει ποτέ», λέει η Έιπριλ Λαρούς επικεφαλής ειδικών επενδύσεων στην Insight Investments. «Το πιο έξυπνο πράγμα που μπορείτε να κάνετε όταν έχετε μεγάλη αβεβαιότητα είναι να καθίσετε και να συγκεντρώσετε πληροφορίες και να κάνετε την ανάλυσή σας και να μην πάρερε βιαστικές αποφάσεις προσπαθώντας να κάνετε μεγάλες αλλαγές».

«Υπάρχουν δεκαετίες όπου δεν συμβαίνει τίποτα- και υπάρχουν εβδομάδες όπου συμβαίνουν γεγονότα που θα έπρεπε να συμβούν σε δεκαετίες», έγραψε σε σημείωμά του ο Μάρκο Κολάνοβιτς επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής για τις παγκόσμιες αγορές στην JPMorgan Chase & Co.

Προς το παρόν, οι «ταύροι» απολαμβάνουν την ανθεκτικότητα των μετοχών, ενθαρρυμένοι από τις ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα σταματήσει σύντομα την επιθετική πολιτική καταπολέμησης του πληθωρισμού και ότι οι ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Οικονομικών Τζένετ Γέλεν, μπορούν να περιορίσουν τις όποιες οικονομικές επιπτώσεις. Ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,4% σε διάστημα πέντε ημερών, εξαλείφοντας σχεδόν το σύνολο των απωλειών του από την προηγούμενη ημέρα της βουτιάς των περιφερειακών τραπεζών πριν από δύο εβδομάδες. Ο Nasdaq 100 σημείωσε άνοδο για τρίτη εβδομάδα σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, βρισκόμενος περίπου 5% πάνω από το προ κρίσης επίπεδό του.

Οι «αρκούδες» σπεύδουν να σημειώσουν: το ίδιο συνέβη και το 2008, όταν η κατάρρευση της Lehman Brothers προκάλεσε ακραίες αναταράξεις, αλλά οι δείκτες αναφοράς των μετοχών κατάφεραν να κλείσουν την εβδομάδα που ακολούθησε σχεδόν αμετάβλητοι. Επί του παρόντος, οι μετοχές παραμένουν πιο κοντά στα χαμηλά τους από ό,τι στα υψηλά τους πέρυσι, όταν η βουτιά του S&P 500 κατά 25% έστειλε ένα σαφές μήνυμα ύφεσης – έχει ήδη τιμολογηθεί μεγάλη πτώση. Αλλά αυτό ίσχυε και όταν ξεκίνησε το χειρότερο κεφάλαιο της τελευταίας κρίσης.

Διαβάστε ακόμη:

3+1 επιπτώσεις στην ελληνική startup σκηνή από το λουκέτο της Silicon Valley Bank

Χρυσή λίρα: «Ασανσέρ» η τιμή μετά τη νέα τραπεζική κρίση – Πόσο πωλείται σήμερα (πίνακας)

Πώς η UBS επιχειρεί να φρενάρει τις διαρροές από την Credit Suisse

Exit mobile version