search icon

Bloomberg

Αυτή είναι η χώρα της Ευρώπης που οι Youtubers εκτόξευσαν το real estate της

Το κύμα των influencers οδηγεί τις αρχές του κρατιδίου στη λήψη μέτρων για την προστασία των εθίμων και της αγοράς ακινήτων του

To Πριγκιπάτο της Ανδόρας περνά την πιο περίεργη κρίση αγοράς ακινήτων στην Ευρώπη. Το μικρό κρατίδιο το οποίο είναι «στριμωγμένο» ανάμεσα στη Γαλλία και την Ισπανία είναι γνωστό ως προορισμός για σκι και ψώνια στα duty-free. Οι χαμηλοί φόροι της χώρας και οι κανόνες μυστικότητας των τραπεζικών της ιδρυμάτων το έχουν κάνει εξαιρετικό προορισμό για τους πλούσιους αγοραστές ακινήτων.

Το νέο κύμα, όμως, δεν πρόκειται για το παραδοσιακό είδος των πλουτοκρατών οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο σε φορολογικούς παραδείσους σε όλο τον κόσμο. Είναι YouTubers και άλλοι σταρ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οι οποίοι ξεκίνησαν να αποσύρονται στο κρατίδιο λίγο πριν την πανδημία.

Δεδομένης της φυσικής ομορφιάς των Πυρηναίων και την απουσία εγκληματικότητας, οι τιμές της αγοράς ακινήτων στην Ανδόρα αυξήθηκαν κατά 30% από το καλοκαίρι του 2018, οδηγώντας πολλούς γηγενείς της μεσαίας τάξης στη μετακόμιση και… μετανάστευση στην Ισπανία.

Το νέο κύμα των influencers κινδυνεύει να μετατρέψει την σχετικά άγνωστη και χαλαρή Ανδόρα σε ένα νέο Μονακό, όπου κανείς άλλος δεν μπορεί να μείνει στην πόλη λόγω της ακρίβειας.

Για την αποφυγή της δημιουργίας τέτοιων προβλημάτων, οι αρχές του Πριγκιπάτου προτείνουν τη λήψη μέτρων και την εφαρμογή φορολογίας βάσει των οποίων θα περιορίσουν την εισροή αυτή και μέσω των οποίων θα οικοδομηθούν προσιτά στην τιμή ακίνητα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ανδόρα δεν έχει μόνο κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεγαλύτερο από αυτό της Γερμανίας ή της Σουηδίας, αλλά πρόκειται και για μία από τις ελάχιστες χώρες ανά τον κόσμο στην οποία ο αριθμός των αυτοκινήτων ξεπερνάει τον πληθυσμό. Παράλληλα, αποτελεί και μία από τις χώρες με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. 

Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως όλοι οι πολίτες του κρατιδίου μπορούν να αντέξουν την αύξηση των τιμών των ακινήτων. Παράλληλα, η εισροή ξένων θα απειλήσει και ένα άλλο μοναδικό χαρακτηριστικό της χώρας, η οποία είναι η μόνη της οποίας η μοναδική επίσημη γλώσσα είναι τα Καταλανικά. 

Οι νέοι κανόνες σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν και τις δύο ανησυχίες αυτές. Το πρώτο νομοσχέδιο είναι η υιοθεσία τρίμηνης απαγόρευσης αγοράς ακινήτων σε άτομα τα οποία δεν κατοικούν επίσημα στη χώρα, το οποίο θα αντικατασταθεί από έναν νόμο ο οποίος θα φορολογεί την ιδιοκτησία ακινήτων όλων των αλλοδαπών. Το Γενικό Συμβούλιο του Πριγκιπάτου θα επιβάλει, επίσης, τεστ γνώσης και ευφράδειας Καταλανικών, ενισχύοντας τον τοπικό χαρακτήρα και τα έθιμα του ανεξάρτητου από το 1278 κρατιδίου.

Άλλοι ανησυχούν πως η προσέγγιση αυτή θα μετατρέψει την Ανδόρα σε αυτό που προσπαθεί να μη γίνει: ένα νέο Μονακό. 

Οι super-rich δεν έχουν κανένα πρόβλημα να γίνουν «παθητικοί» κάτοικοι οι οποίοι το μόνο που χρειάζονται είναι να έχουν εισόδημα τριπλάσιο του κατώτατου μισθού των 1.286,13 ευρώ/μήνα και να επενδύσουν τουλάχιστον 600.000 ευρώ με 552.500 εξ αυτών σε ακίνητα. Βάσει των μέσων τιμών στη χώρα, οποιαδήποτε κατοικία 95 τετραγωνικών η οποία θα χρησιμοποιείται μόλις 90 ημέρες κάθε χρόνο θα είναι αρκετή για τους πιθανούς πλούσιους επενδυτές από το εξωτερικό, κατηγορία στην οποία ανήκουν οι περισσότεροι επιτυχημένοι influencers.

Όλοι όσοι προχωρήσουν σε τέτοιες επενδύσεις απολαμβάνουν και τα πλεονεκτήματα τα οποία προσφέρει η χώρα. Ο μέγιστος φόρος εισοδήματος στην Ανδόρα είναι 10%, ενώ οι πολίτες δεν πληρώνουν φόρο κληρονομιάς. Όσο για τον φόρο υπεραξίας, όποιος κατέχει λιγότερο από το 25% ενός περιουσιακού στοιχείου ή το κατέχει για 10 έτη, το ποσό είναι μηδέν εις το πηλίκο. Το «κερασάκι» στην τούρτα είναι πως οι τράπεζες της Ανδόρας δεν είναι υποχρεωμένες να μοιραστούν τα δεδομένα τους με τις φορολογικές αρχές άλλων χωρών. 

Παρόμοια προβλήματα στην εγχώρια αγορά ακινήτων τους αντιμετωπίζουν και άλλα μικρά ευρωπαϊκά κρατίδια όπως το Λίχτενσταϊν, το Σαν Μαρίνο και το Λουξεμβούργο. Παράλληλα διογκωμένη σε σημείο «φούσκας» είναι και η αγορά ακινήτων στην Ζυρίχη, η οποία έχει προσελκύσει επιχειρηματικούς κολοσσούς απ’ όλο τον κόσμο και τους καλοπληρωμένους υπαλλήλους τους.

Διαβάστε ακόμα

Ο πόλεμος στέλνει περισσότερα κρουαζιερόπλοια στα ελληνικά λιμάνια

Scope Ratings: Οι επιθέσεις της Χαμάς προσθέτουν κινδύνους στη γεωπολιτική σταθερότητα και την παγκόσμια ανάπτυξη

ΕΕ – Βρετανία: Κοντά σε deal για τους δασμούς στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version