search icon

Bloomberg

Αυτή η οικονομία εκτοξεύθηκε 38%(!) όταν χαλάρωσε το lockdown

Το γ' τρίμηνο του 2020 το ΑΕΠ αυτής της χώρας που βρίσκεται πολύ κοντά στην Ελλάδα, έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα από το 1995

Το καλύτερο τρίμηνο από το 1995 τουλάχιστον είχε η οικονομία του Ισραήλ, μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο λόγος για το Ισραήλ όπου το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ενισχύθηκε σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση κατά 37.9% κατά το γ’ τρίμηνο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Η επίδοση ξεπέρασε τη μέση πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 24%.

Το ριμπάουντ της οικονομίας έρχεται μετά τη χειρότερη τριμηνιαία επίδοση εδώ και τουλάχιστον 45 χρόνια.

Το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου η παραγωγή συρρικνώθηκε κατά σχεδόν 29% καθώς η χώρα επέβαλε ένα αυστηρό lockdown για να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού που ξεκίνησε από νωρίς στη χώρα.

Ωστόσο, κατά το γ’ τρίμηνο οι περισσότεροι περιορισμοί χαλάρωσαν, στη συνέχεια ωστόσο και συγκεκριμένα στις 18 Σεπτεμβρίου επιβλήθηκε ένα δεύτερο «λουκέτο».

Η επέκταση του γ’ τριμήνου είχε ως βασική αιτία την αύξηση 44,6% της εξαγωγής αγαθών και υπηρεσιών, το άλμα 43,1% της παραγωγής των επιχειρήσεων και την αύξηση κατά 42% στην ιδιωτική κατανάλωση.

Άλλοι παράγοντες που οδήγησαν στη μεγάλη ανάπτυξη ήταν η αύξηση 7,3% των επενδύσεων και η άνοδος κατά 5,1% των δημοσίων δαπανών. Ο μοναδικός κλάδος με πτώση ήταν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (-6%).

Η χώρα τώρα ανοίγει σταδιακά και πάλι μετά το δεύτερο lockdown αλλά οι πολιτικοί λένε ότι οι περιορισμοί θα αρθούν πιο αργά από ό,τι στο πρώτο κλείσιμο της οικονομίας.

Τα καταστήματα λιανικής έχουν ξανανοίξει, αλλά εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, ξενοδοχεία και κλειστοί χώροι διασκέδασης παραμένουν κλειστοί.

Έρευνα της Τράπεζας του Ισραήλ προβλέπει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί από 5% έως 6,5% φέτος, γεγονός που θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα του ξεσπάσματος της πανδημίας

Διαβάστε ακόμη:

-Aπό τη Γαλλία τα εύσημα για τον ελληνικό τουρισμό

-Ράνια Αικατερινάρη (Υπερταμείο): Προσκαλεί startups για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ

-Στέλιος Πέτσας: Η τήρηση των μέτρων αποτελεί κοινή υποχρέωση και εξαιρέσεις δεν δικαιολογούνται

 

Exit mobile version