Tον περασμένο Ιούλιο, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπεραμύνθηκε της αποχώρησης των Αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, υπογραμμίζοντας πως «η επιστροφή των Ταλιμπάν είναι σχεδόν απίθανη». 

Οι πρόσφατες εικόνες των Ταλιμπάν στο προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ και η άτακτη φυγή του Προέδρου του Αφγανιστάν με ελικόπτερο, απέδειξαν πως οι υποσχέσεις του Αμερικανού Προέδρου ήταν κούφιες, αναφέρει το Bloomberg. 

Αντί για την καταπολέμηση του επερχόμενου κύματος των Ταλιμπάν από τους εκπαιδευμένους στρατιώτες του Αφγανιστάν, το τέλος του μεγαλύτερου σε διάρκεια πολέμου των ΗΠΑ σηματοδοτήθηκε από τη βιαστική αποχώρηση των Αμερικανών διπλωματών από την Καμπούλ. Η άτακτη αυτή φυγή προκαλεί και πολιτικό πρόβλημα για την προεδρία Μπάιντεν.

Τη στιγμή που οι μνήμες της επίσης άτακτης φυγής από τη Σαϊγκόν μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ γίνονται και πάλι πραγματικότητα, ακόμη και οι πιο σθεναροί σύμμαχοι των ΗΠΑ φαίνεται πως έχουν χάσει την πίστη τους στην ηγεσία της Αμερικής στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα. «Κανείς δε θέλει να πέσει το Αφγανιστάν στα χέρια των τρομοκρατών, αλλά η αποχώρηση των Αμερικανικών δυνάμεων φαίνεται πως το έχει επιταχύνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Για τον Μπάιντεν, ο οποίος μέχρι τώρα είχε μια θετική Προεδρική θητεία λόγω του εμβολιαστικού προγράμματος κατά του κορωνοϊού, οι εικόνες αυτές πρόκειται να πλήξουν την δημόσια εικόνα του.

Παρά τα προβλήματα στη διπλωματική συμφωνία του Τραμπ με τους Ταλιμπάν στο Κατάρ πέρυσι, κατά την οποία είχε παραγκωνιστεί η δημοκρατική κυβέρνηση του Αφγανού προέδρου Ασράφ Γκάνι, ο Μπάιντεν καθυστέρησε την αποχώρηση των στρατευμάτων μόλις τρεις μήνες. Οι Αφγανοί σύμμαχοι και μεταφραστές των στρατευμάτων οι οποίοι είχαν συμφωνήσει να διαφύγουν στις ΗΠΑ σε περίπτωση αποχώρησης, βρίσκονται ακόμη εκεί, έρμαιο των Ταλιμπάν.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτός της κατακραυγής των Ρεπουμπλικανών, αρκετοί ήταν και οι Δημοκρατικοί οι οποίοι επέκριναν ανοιχτά τις αποφάσεις Μπάιντεν: «Δεδομένων των ζωών των Αμερικανών πολιτών και στρατιωτικών που έχουν επηρεαστεί ή χαθεί εδώ και μια 20ετία λόγω του πολέμου, η κίνηση του Μπάιντεν ήταν λανθασμένη», ανέφερε ο Γερουσιαστής του Κονέκτικατ Κρις Μέρφι.

«Τον πόλεμο τον έχασαν οι Τραμπ και Μπάιντεν»

Σύμφωνα με τον Γερουσιαστή της Νεμπράσκα, Μπεν Σάσι, ο οποίος αν και Ρεπουμπλικανός είχε πολλάκις κατακρίνει τον Τραμπ: «η ιστορία θα το δείξει ξεκάθαρα. Τον πόλεμο δεν τον έχασαν οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά ο Τραμπ και ο Μπάιντεν».

Ο Πρόεδρος έχει να δώσει πολλές απαντήσεις. Περίπου $80 δισ των φορολογούμενων Αμερικανών έχουν ξοδευτεί για την υποστήριξη και χρηματοδότηση του στρατού του Αφγανιστάν που κατέρρευσε μέσα σε μόλις λίγες ημέρες. Αν και ο Μπάιντεν έχει υπογραμμίσει πως τα στρατεύματα μπορεί να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν στο μέλλον προς καταπολέμηση των τρομοκρατών, τα ερωτήματα παραμένουν.

Επιπροσθέτως, δεν είναι μόνο οι επενδύσεις των Αμερικανών που διακυβεύονται. Η τύχη των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων και των ιδιωτικών εταιρειών με συμβόλαια ανοικοδόμησης των υποδομών της χώρας αξίας δισεκατομμυρίων βρίσκονται πλέον «στον αέρα». 

Τα δικαιώματα των γυναικών

Η παρουσία των στρατευμάτων επίσης βοηθούσε και τις γυναίκες στο να δραπετεύσουν από την καταπίεση του θρησκευτικού νόμου Σαρία. Τώρα πια, η κατάσταση φαίνεται πως θα επιστρέψει στα προηγούμενα επίπεδα και τα δικαιώματα των γυναικών θα «πνιγούν» από το θρησκευτικό φανατισμό των Ταλιμπάν. 

Κακοδιαχείριση

Παρά τη συμφωνία του ο Τραμπ στο Κατάρ όπου οι Ταλιμπάν είχαν υποσχεθεί πως «θα σταματήσουμε να σκοτώνουμε Αμερικανούς στρατιώτες, αν αποσύρετε τα στρατεύματά σας», το γεγονός παραμένει πως η κακοδιαχείριση της απόσυρσης των στρατιωτών από τον Πρόεδρο Μπάιντεν απλά παρέδωσε το Αφγανιστάν στα χέρια των φανατικών Ταλιμπάν μετά από 20 χρόνια ενός ανούσιου πολέμου.

Διαβάστε ακόμα:

Εκλεισε το deal – H United Group εξαγοράζει την WIND Ελλάς

Χατζηθεοδοσίου: Mόνο το 15% των κατοικιών είναι ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές

Freedom Finance Europe: Αναβαθμίζεται στην κατηγορία «Β» από την Standard & Poor’s