H κρίση η οποία έχει ασκήσει πίεση στις αξίες των καλύτερων ακινήτων της Ευρώπης φαίνεται πως πλησιάζει στο τέλος της, με τις προοπτικές για του χρόνου να γίνονται ολοένα και πιο αισιόδοξες, όπως ανέφερε η ΑΕW.
Βάσει πρόσφατης έρευνας της Natixis Investment Managers, οι επιδόσεις των καλύτερων εμπορικών ακινήτων θα κυμανθούν στο 9,2% ετησίως για την επόμενη τετραετία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η διόρθωση στην συγκεκριμένη αγορά ήταν ταχύτερη και μεγαλύτερου βαθμού, το αντίστοιχο ποσοστό θα κυμανθεί στο 10,7%.
Η ΑΕW αποτελεί μία από τις πρώτες εταιρείες οι οποίες υποστηρίζουν πως φαίνεται, πια, το τέλος της κρίσης της αγοράς ακινήτων. Η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων τόσο στη Βρετανία όσο και στην Ευρωζώνη έχει οδηγήσει την ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων σε αδιέξοδο, με τις τιμές των αποθηκευτικών χώρων να καταρρέουν κατά 30% τους τελευταίους μήνες και τις τιμές των γραφείων κατά 20%.
Ως αποτέλεσμα, αρκετοί εργολάβοι έχουν οδηγηθεί στην χρεοκοπία, ενώ πολλές τράπεζες έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα για να προστατευτούν από τις ζημιές στα δάνεια.
«Αυτό το οποίο έχει αλλάξει πραγματικά είναι ο βαθμός της ανατιμολόγησης το 2023», ανέφερε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής στρατηγικής και ερευνών της AEW, Χανς Βρένσεν, προσθέτοντας πως «οι προοπτικές μας για το 2024 είναι απροσδόκητα θετικές, αφού πιστεύουμε πως η επανατιμολόγηση έχει, ως επί το πλείστον, ολοκληρωθεί».
Οι επενδυτές συνήθως δανείζονται όταν αγοράζουν ακίνητα για να αυξήσουν τις επιδόσεις των ακινήτων τους, αλλά η απότομη αύξηση των επιτοκίων και η συγκριτικά πιο αργή διόρθωση των τιμών έχει ανατρέψει αυτή την δυναμική.
Η μείωση του πληθωρισμού και η περιορισμένη ανάπτυξη, όμως, σημαίνει πως το κόστος δανεισμού θα πρέπει να μειωθεί μακροπρόθεσμα, καθιστώντας τις συμφωνίες αυτές ελκυστικές από το 2025 στην Ευρώπη και το 2026 στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αναφέρει η AEW.
Παρ’ όλα αυτά, όπως σημειώνει το Bloomberg, το χρηματοδοτικό κενό το οποίο έχει δημιουργηθεί μέσω της μείωσης των αποτιμήσεων και τους συντηρητικότερους όρους δανεισμού, σημαίνει πως εξακολουθεί να υπάρχει κενό χρηματοδότησης χρέους ύψους 90 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα πρέπει να ξεπεραστεί.
Η AEW εκτιμά πως το 16% των εξασφαλισμένων δανείων μεταξύ του 2018 και του 2021 θα αποδειχθούν ελλειμματικά, αν και το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από το 22% το οποίο προέβλεψε σε παρόμοια έρευνα τον Αύγουστο.
«Ο οικονομικός πόνος διαχέεται στο σύστημα. Πιστεύουμε πως η αγορά θα ανακάμψει και πάλι, αλλά μέχρι να συμβεί κάτι τέτοιο, θα υπάρξει μία μικρή καθυστέρηση», συμπλήρωσε ο Βρένσεν.
Διαβάστε ακόμη:
Χένρι Κίσινγκερ: Πέθανε σε ηλικία 100 ετών ο βετεράνος της αμερικανικής διπλωματίας (tweets – vid)
ΑΒ Βασιλόπουλος: Επένδυση 12 εκατ. ευρώ για το νέο κατάστημα – ναυαρχίδα στο Μαρούσι
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ