Σε χαμηλό οκτώ μηνών υποχώρησε η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, πλησιάζοντας επικίνδυνα ακόμα μία γραμμή άμυνας των κρατικών τραπεζών στη μάχη των ισοτιμιών.
Η λίρα εξασθένησε έως και 0,6% στα 6,0499 ευρώ ανά δολάριο σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, πριν περιορίσει την πτώση της.
Την περασμένη εβδομάδα οι κρατικές τράπεζες (τις οποίες επηρεάζει, αν όχι, ελέγχει ο Ερντογάν) πούλησαν αποθέματα άνω των 4 δισ. δολαρίων για να σταματήσουν την πτώση της λίρας και να την συγκρατήσουν πάνω από το επίπεδο – ορόσημο των 6,05 ανά δολάριο.
Οι σημερινές απώλειες έλαβαν χώρα ακόμα και μετά τους αυστηρότερους περιορισμούς που επέβαλαν αυτήν την εβδομάδα οι αρχές της χώρας στην ξένη πρόσβαση στο νόμισμα, καθιστώντας πιο δύσκολο το δανεισμό σε λίρα και το ποντάρισμα εναντίον της.
Οι κρατικές τράπεζες προχώρησαν σε πωλήσεις περίπου 500 εκατ. δολάρια αυτήν την εβδομάδα, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο τρεις traders με γνώση του θέματος.
Οι πρόσφατοι περιορισμοί είναι το τελευταίο παράδειγμα μιας όλο και περισσότερο παρεμβατικής προσέγγισης στη χάραξη πολιτικής η οποία σύμφωνα με τους επενδυτές διατηρεί τεχνητά ισχυρό το νόμισμα παρά τον επιθετικό κύκλο χαλάρωσης και τους αυξανόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους.
Ωστόσο μέχρι στιγμής, η λίρα καταγράφει μια πορεία βαριάς ήττας στις αναδυόμενες αγορές.
Παρά τους πέντε κύκλους μείωσης των επιτοκίων και τους τρεις μήνες επιτάχυνσης του πληθωρισμού η λίρα παραμένει μη ελκυστική για πολλούς επενδυτές.
“Οι τουρκικές αρχές παλεύουν για τον έλεγχο της λίρας τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά δεν πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να συνεχιστεί για πολύ καιρό”, δήλωσε ο Τζέισον Τάβι, ανώτερος οικονομικός αναλυτής για τις αναδυόμενες αγορές στο Capital Economics, ο οποίος αναμένει ότι η λίρα θα αποδυναμωθεί έως και 20% στα 7,5 ανά δολάριο μέχρι το τέλος του έτους.
“Όσο περισσότερο παρεμβαίνουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για να στηρίξουν τη λίρα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μιας ασταθούς προσαρμογής”, δήλωσε.
Όπως ανέφερε νωρίτερα το NM ο βασικός κίνδυνος από τις (συνεχείς) παρεμβάσεις για τη στήριξη της λίρας είναι ότι αυξάνεται το ρίσκο για μια πιο απότομη πτώση, κάτι που θα είναι εξαιρετικά οδυνηρό για την τουρκική οικονομία με δεδομένο το μεγάλο χρέος σε ξένο νόμισμα.
Οι τουρκικές κρατικές τράπεζες παρενέβησαν για τη σταθεροποίηση της λίρας τους τελευταίους μήνες με την πώληση δολαρίων, βοηθώντας την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια και την κυβέρνηση να προσφέρει φθηνά δάνεια στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.
Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα.
Τα χαμηλά επιτόκια γίνονται αρνητικά αν αφαιρεθεί ο υψηλός τουρκικός πληθωρισμός, με αποτέλεσμα η λίρα να πωλείται από τους διεθνείς επενδυτές. Επιπλέον εμπόδια και κανονιστικοί φραγμοί που έχει βάλει ο Ερντογάν στην εμπορευσιμότητά της κάνει το διεθνές κεφάλαιο ακόμα πιο επιφυλακτικό για τοποθετήσεις στο τουρκικό νόμισμα.
Η λίρα υποχώρησε κατά 28% το 2018 -ύστερα από την οικονομική υπερθέρμανση και μια πολιτική κρίση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Υποχώρησε επιπλέον 11 τοις εκατό πέρυσι.
Από το 2017 η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έχει διπλασιαστεί – δηλαδή η αξία της (μαζί με την αγοραστική δύναμη των Τούρκων) έχει πέσει στο μισό.