search icon

Bloomberg

Αχμέτ Αχλάτσι: Από ένα ταπεινό κοσμηματοπωλείο, μεγιστάνας του χρυσού – Ο ρόλος του Ερντογάν

Μέσα σε λίγα χρόνια, ο Αχλάτσι έχει ξεπεράσει μέλη δυναστειών όπως οι οικογένειες Koc και Sabanci - Σήμερα, η καθαρή αξία του Τούρκου επιχειρηματία ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Αχμέτ Αχλάτσι άνοιξε την δική του επιχείρηση, ένα κοσμηματοπωλείο, πριν από τέσσερις δεκαετίες. Σήμερα, η εταιρεία του έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους της Τουρκίας.

Κοντά στα αρχαία ερείπια της Ανατολίας, είναι αδύνατο να μην προσέξει κανείς τα γραφεία της Ahlatci Metal Refinery από γυαλί και χάλυβα. Με πρόσοψη ένα σιντριβάνι και ένα γιγαντιαίο γυάλινο διαμάντι, το κτίριο αποτελεί ένδειξη πλούτου καθώς και απόδειξη του τρόπου με τον οποίο ο ιδρυτής του, Αχμέτ Αχλάτσι, άνθισε στη σκιά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Αχλάτσι ίδρυσε τη μητρική εταιρεία Ahlatci Holding, πριν από τέσσερις δεκαετίες ως ένα απλό κοσμηματοπωλείο το οποίο στη συνέχεια, μεγάλωσε και έγινε ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους της Τουρκίας. Αποτελείται από 43 επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται σε έξι διαφορετικού κλάδους, συμπεριλαμβανομένων της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών.

Καθώς ο Ερντογάν εδραιώνει την κυριαρχία του στην Τουρκία μετά από μια ακόμη εκλογική νίκη, ο 65χρονος Αχλάτσι είναι ήδη ένα από τα πλουσιότερα άτομα στη χώρα. Η καθαρή του αξία ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index. Μέσα σε λίγα χρόνια, ο Αχλάτσι έχει ξεπεράσει μέλη δυναστειών όπως οι οικογένειες Koc και Sabanci,  οι βιομηχανικοί όμιλοι των οποίωναποτελούν πυλώνες της τουρκικής οικονομίας εδώ και γενιές.

Η δύναμη πίσω από την ανάπτυξη των επιχειρήσεων του δισεκατομμυριούχου είναι ο χρυσός, ο οποίος έγινε πιο περιζήτητος καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε και το νόμισμα υποβαθμίστηκε υπό την ανορθόδοξη προσέγγιση του Ερντογάν στην οικονομία. Η άνοδος του Αχλάτσι αντανακλάται στην άνοδο του Ερντογάν.

Συνεργάτης του προέδρου, τον έχει συνοδεύσει σε ταξίδια στο εξωτερικό και προέρχεται από τις συντηρητικές εστίες της Τουρκίας που αποτελούν το θεμέλιο της υποστήριξης του Ερντογάν. Οι βιομήχανοι από την περιοχή έχουν ενισχύσει την οικονομία και έχουν αναπτύξει σημαντικές υποδομές, όπως νοσοκομεία και αυτοκινητόδρομους.

Η αυτοκρατορία Ahlatci

Η ισχύς της Τουρκίας στο παγκόσμιο εμπόριο χρυσού έγκειται στα κοσμήματα, μια βιομηχανία αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει περισσότερο από το 3% του συνόλου των εξαγωγών. Η Ahlatci, το σύνθημα της εταιρείας της οποίας είναι «η εμπιστοσύνη αξίζει περισσότερο από τον χρυσό», είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές και τους μεγαλύτερους εξαγωγείς κοσμημάτων της χώρας. Τα τελευταία, όπως απλές χρυσές αλυσίδες και βραχιόλια, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε μέρη όπως η Ινδία και η Κίνα.

Η εκτίναξη του πληθωρισμού αυξάνει τη ζήτηση για χρυσό

Αυτό συμβαίνει στην Τουρκία, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 72% το 2022 και κατά περισσότερο από 100% σε ένα σημείο στην Κωνσταντινούπολη, όπου υπάρχουν πολλοί έμποροι κοσμημάτων στο Μεγάλο Παζάρι της. Πέρυσι, η ζήτηση για κοσμήματα αυξήθηκε κατά 8% και οι συνολικές επενδύσεις σε χρυσό αυξήθηκαν κατά περισσότερο από το ένα τρίτο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. Η μέση ετήσια τιμή του έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ σε όρους λίρας. «Με υψηλό πληθωρισμό και περιορισμένες επιλογές για επενδύσεις, επέλεξαν να επενδύσουν στον χρυσό», δήλωσε ο Cagdas Kucukemiroglu, σύμβουλος της Metals Focus στην Κωνσταντινούπολη.

Η Ahlatci δήλωσε τον Μάιο του 2022 ότι είχε ήδη, εξάγει χρυσό αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων εκείνο το έτος, με το 60% να κατευθύνεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους κόμβους εμπορίας χρυσού στον κόσμο. Τα ΗΑΕ διαθέτουν άφθονους πωλητές και ακμάζουσα ζήτηση για κοσμήματα, αλλά έχουν σχετικά λίγους κατασκευαστές. Αυτό καθιστά την Τουρκία, και εταιρείες όπως η Ahlatci, βασικούς προμηθευτές. Η Ahlatci έχει ένα άλλο πλεονέκτημα: ένα εργοστάσιο ειδικά κατασκευασμένο για τη μετατροπή εξορυγμένων πετρωμάτων ή θραυσμάτων χρυσού σε καθαρισμένες ράβδους.

Το 2011, η οικογένεια κατασκεύασε ένα διυλιστήριο πολύτιμων μετάλλων στη γενέτειρά της, το Corum, περίπου 600 χιλιόμετρα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης. Είναι το νεότερο από τα πέντε σε εθνικό επίπεδο. Αντικείμενα όπως βραχιόλια που κατασκευάζονται στην Τουρκία θα μπορούσαν να περάσουν από το Ντουμπάι και την Ινδία και να καταλήξουν πίσω σε ένα τουρκικό διυλιστήριο μέσω του Μεγάλου Παζαριού της Κωνσταντινούπολης για να λιώσουν και να διαμορφωθούν σε δαχτυλίδι υψηλότερων καρατίων.

Μέρος του χρυσού της Ahlatci προέρχεται από την Ελβετία, δήλωσε η εταιρεία. Η ευρωπαϊκή χώρα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας σε χρυσό. Η Ahlatci δήλωσε ότι εισήγαγε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια καθαρού χρυσού για την κατασκευή κοσμημάτων, αν και δεν είπε σε ποια περίοδο.

Η Ahlatci Holding πραγματοποίησε ετήσια έσοδα 373 δισεκατομμυρίων λιρών (14,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων) το 2022, αυξημένα κατά 34% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στον ιστότοπο της εταιρείας και στο ενημερωτικό δελτίο για την περσινή πώληση μετοχών ενός διανομέα φυσικού αερίου που της ανήκει. Τα τελευταία χρόνια, η οικογένεια διαφοροποιήθηκε σε όλο και πιο εξειδικευμένους τομείς. Δημιούργησε μια εφαρμογή ψηφιακών πληρωμών και απέκτησε πλειοψηφικό μερίδιο σε μια νεοσύστατη επιχείρηση νανοτεχνολογίας που ερευνά και αναπτύσσει προϊόντα από υλικά όπως το γραφένιο, ένα εξαιρετικά ελαφρύ υλικό με βάση τον άνθρακα. Η εταιρεία, Nanografi, αγωνίστηκε επίσης για την ανάπτυξη ενός ενδορινικού εμβολίου Covid.

Ο δισεκατομμυριούχος ανακοίνωσε το 2021 ότι αναλαμβάνει το κόστος ανάπτυξης του εμβολίου και ότι θα δωρίσει τυχόν κέρδη στο κράτος. Ο Ερντογάν θα έπαιρνε επίσης τα δικαιώματα ονομασίας. Το σχέδιο απορρίφθηκε αφού η Ahlatci Holding δαπάνησε 5 εκατομμύρια δολάρια για αυτό, ανέφερε η εταιρεία στο ηλεκτρονικό της μήνυμα. Κατηγόρησε την τουρκική γραφειοκρατία.

Η επέκταση στον χρηματοπιστωτικό τομέα ήταν πιο επιτυχής. Στην Κωνσταντινούπολη, η Ahlatci Holding κατέχει μια εταιρεία κινητών αξιών και χρηματιστηριακή εταιρεία που διαχειρίζεται 100 εκατομμύρια δολάρια σε καθημερινές συναλλαγές. Η επιρροή της Ahlatci στην αγορά αυξήθηκε μαζί με άλλες τοπικές χρηματιστηριακές εταιρείες, καθώς το ξένο χρήμα έφυγε, τρομαγμένο από τις παρεμβάσεις του Ερντογάν στην αγορά. Στα τέλη του περασμένου μήνα, η Ahlatci έκανε τη νικητήρια προσφορά για μια εμπορική τράπεζα. Η αγορά θα «κλείσει τον κύκλο» για έναν όμιλο που έχει ήδη ένα γραφείο συναλλάγματος, ένα σύστημα πληρωμών, μια επιχείρηση τίτλων και μια επιχείρηση χονδρικής πώλησης και παραγωγής κοσμημάτων, δήλωσε ο Αχλάτσι.

Πράγματι, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι η νέα θητεία του Ερντογάν θα σηματοδοτήσει μια απόκλιση από το status quo, δήλωσε ο Ταστάν στο German Marshall Fund. «Υπάρχει ένα είδος δικτύου εξαρτημένων προσώπων που έχει κατασκευαστεί με την πάροδο των ετών», είπε. «Αυτό το δίκτυο είναι τόσο ισχυρό, που δεν πιστεύω ότι θα δούμε μια τεράστια αλλαγή. Η πολιτική, η οικονομία, όλα συνδέονται μεταξύ τους».

Διαβάστε ακόμη

Έκλεψαν 20 εκατ. λόγω «κενού» από τη Revolut – Πώς λειτουργούσαν οι εγκληματίες

Γιώργος Γλου: «Κληρώνει» ξανά για τη βίλα του στην Καστέλα (pics)

Κωστής Χατζηδάκης: Μέση αύξηση 1.292 ευρώ για τους μισθούς στο Δημόσιο το 2024

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version