Αν ήταν κάποια άλλη συγκυρία και όχι η σημερινή, ενδεχομένως να μην έδινε κανείς τόση σημασία στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αβάνα, για να αποχαιρετήσει το παιδικό του “επαναστατικό” ίνδαλμα. Άλλωστε κι άλλοι προκάτοχοί του κατά καιρούς είχαν φιλικές σχέσεις με ηγέτες που δεν φημίζονταν ούτε για τη δημοκρατικότητα τους, ούτε για την ανοχή τους στις αντίθετες απόψεις των υπηκόων τους. Κι όμως τους συναντούσαν και συνδιαλέγονταν μαζί τους.
Δεν είναι επομένως εκεί το θέμα γιατί σήμερα οι ανάγκες και οι αγωνίες του συνόλου της κοινωνίας είναι πέρα από ιδεολογίες και ιδεοληψίες της εποχής των παχιών αγελάδων. Τότε που είχαμε την πολυτέλεια να συζητάμε και να διατυπώνουμε τις αντιπαραθέσεις μας για το αν ήταν ή δεν ήταν δικτάτορας ο Κάστρο. Τώρα το μείζον και το επιτακτικό είναι πως θα καταφέρουμε να επιβιώσουμε μέσα σε αυτό το φτωχοποιημένο και ανάδελφο περιβάλλον, τόσο από τις ασύμμετρες υποχρεώσεις που μας έχουν επιβληθεί τα τελευταία 6 χρόνια όσο και από αυτές που κόβουν και ράβουν οι δανειστές μας για τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο των… σκληρών διαπραγματεύσεων και πάντα υπό τον εκβιασμό να μας εγκαταλείψουν οριστικά και μετά από όσα έχουμε περάσει.
Σ’ αυτή λοιπόν τη συγκυρία και με τα τόσα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, με τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών να δραματοποιεί την κατάσταση λέγοντας πώς ο μήνας αυτός είναι ο πιο κρίσιμος από το καλοκαίρι του 2015, γιατί μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση ή στο γκρεμό. Θα περίμενε λοιπόν κανείς πως και ο πρωθυπουργός θα συμμερίζονταν την αγωνία του υπουργού του αλλά και της κοινωνίας και δεν θα επέτρεπε στο εαυτό ούτε λεπτό απουσίας από τη μάχη, στέλνοντας κάποιον εκπρόσωπο του στην Κούβα.
Εκτός κι αν τα έχει όλα κανονισμένα και τακτοποιημένα κι αυτά που βλέπουμε με τις απανωτές δηλώσεις ένθεν κακείθεν είναι για τα μάτια και για να δραματοποιηθεί η κατάσταση έτσι που στο τέλος όλοι να έχουν να παρουσιάσουν και μια επιτυχία! Να απομένουν δηλαδή οι υπογραφές ή να υπάρχει καθυστέρηση στη μετάφραση των νέων δεσμεύσεων που αναλαμβάνει η κυβέρνηση στα πλαίσια “των αναγκαίων υποχωρήσεων και συμβιβασμών μέχρι τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό” που τόνισε και στον επικήδειο του Κάστρο!
Υπάρχει όμως και μια άλλη εξήγηση που δεν θέλω καν να σκέφτομαι. Ότι δηλαδή τα πράγματα είναι τόσο σκούρα και οι απαιτήσεις τόσο ισχυρές που δεν θα μπορέσει καν να τις παρουσιάσει στην κοινοβουλευτική του ομάδα και επομένως θα επιλέξει τη ρήξη με τους δανειστές και την ηρωική έξοδο μέσα από πρόωρες εκλογές. Και γι αυτό προσπαθεί να ικανοποιήσει τις τελευταίες προσωπικές του ανάγκες όσο ακόμα βρίσκεται στην εξουσία αδιαφορώντας για τα επικριτικά σχόλια και τις “λαϊκιστικές” προσεγγίσεις για το κόστος του ταξιδιού και πόσοι συμπολίτες μας θα ζεσταίνονταν τώρα που μας ενέσκηψε ο χιονιάς.
Θέλω να πιστεύω στην πρώτη προσέγγιση, γιατί συνεκτιμώ και το γεγονός πως ενώ γύρισε σήμερα το πρωί, αύριο κιόλας φεύγει για το ‘Αμπου Ντάμπι επ’ αφορμή της Διάσκεψης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον κ. Φρανσουά Ολάντ, καθώς και με τον διάδοχο του θρόνου του Άμπου Ντάμπι, τον σεΐχη κ. Μοχάμεντ Μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν .
Ποιος ξέρει η λύση μερικές φορές μπορεί να έρθει από εκεί που δεν την περιμένεις!