Είναι οφθαλμοφανές πως κάτι αλλάζει στο ελληνικό επιχειρείν, προς το καλύτερο. Οι λεγόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις που ασχολούνται με τις νέες τεχνολογίες, τις ψηφιακές εφαρμογές και το λογισμικό, στηριγμένες σε ελληνικά μυαλά και νέους επιστήμονες, έρχονται να αποδείξουν στην πράξη πως όχι απλά δεν χάθηκε τίποτα αλλά η χώρα μπορεί να υπολογίζει σε αυτές, για το μέλλον.
Δεν είναι μόνο η τελευταία συμφωνία του παγκόσμιου τραπεζικού κολοσσού JP Morgan που επέλεξε μια ελληνική εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού τη Viva Wallet για να επενδύσει τεράστια για τα ελληνικά δεδομένα ποσά.
Είναι και πολλές άλλες, με μεγάλες προοπτικές στο ελληνικό φυτώριο start ups επιχειρήσεων που μας εκπλήσσουν διαρκώς και αναμένουμε πολλά από αυτές στο άμεσο μέλλον.
Όταν παγκόσμιοι κολοσσοί όπως το Facebook, η Microsoft κ.λπ. έχουν βάλει στο ραντάρ τους τις ανακαλύψεις ελληνικών εταιρειών και πληρώνουν όσο-όσο για να τις αποκτήσουν, όταν διεθνή funds αλλά και εγχώρια, σπεύδουν με μεγάλη ευκολία να χρηματοδοτήσουν δεκάδες ερευνητικές προσπάθειες που γίνονται από ελληνικές start ups, αυτό κάτι σημαίνει.
Πιστεύουν στη σοβαρή δουλειά που γίνεται και φυσικά δεν πετάνε τα λεφτά τους στον βρόντο. Επενδύουν κυρίως στα ελληνικά μυαλά που ψάχνουν νέες εφαρμογές χρήσιμες στον πολύ κόσμο στη διαμορφούμενη νέα ψηφιακή εποχή.
Φίλοι και παρέες νέων επιστημόνων με κοινό όραμα που ενώνονται και προσπαθούν να υλοποιήσουν τις ιδέες και τα οράματά τους, χωρίς καν κεφάλαια στην αρχή, αλλά με μεράκι, πείσμα και πίστη σε αυτό πολύ κάνουν. Και τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί ότι πολλοί τα καταφέρνουν θαυμάσια καθώς δεν αργεί η στιγμή που κεντρίζουν το ενδιαφέρον παγκόσμιων κολοσσών που ρίχνουν εκατομμύρια στα πόδια των ιδρυτών, προκειμένου να αποκτήσουν το προϊόν του μόχθου τους.
Ας θυμηθούμε την Beat που εξαγόρασε πρόπερσι η Mercedes ή την Skroutz που πρόσφατα απέκτησε συνεταίρο το μεγάλο fund της CVC και τόσες άλλες.
Αυτό που αλλάζει επίσης, είναι η εταιρική κουλτούρα που αναπτύσσεται σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις όπου τα στελέχη και τους εργαζόμενους δεν τους αντιμετωπίζουν ως υπαλλήλους, αλλά ως συνοδοιπόρους και συμμέτοχους στην επιτυχία. Τρανό παράδειγμα η Viva Wallet που μέσω της συμφωνίας της με την JP Morgan εξασφάλισε για τους 200 εργαζόμενους της ένα Bonus 100 εκατομμυρίων που θα το μοιραστούν μέσω των stock options που θα λάβουν από την εταιρεία. Ένα σημαντικό κίνητρο που δίνει κίνητρα στον κάθε εργαζόμενο να προσφέρει το μέγιστο των δυνατοτήτων του για την επιτυχία της εταιρείας. Μια επιτυχία που θα έχει αντίκρισμα απτό και χειροπιαστό και όχι μόνο η άυλη αίσθηση πως εργάζεται κάποιος σε ένα μεγάλο οργανισμό αλλά η γεννώμενη υπεραξία αφορά μόνο στους μετόχους.
Αυτή η αλλαγή κουλτούρας και κοινωνικής ευθύνης φρονώ πως είναι καιρός να περάσει και σε όλο το φάσμα των υγιών και κερδοφόρων επιχειρήσεων ανεξαρτήτως αντικειμένου. Γιατί μέχρι τώρα έχει χυθεί πολύ μελάνι για την ανάγκη της εταιρικής διακυβέρνησης αλλά στην πράξη ακόμα και στις εποχές των παχιών αγελάδων, συμμετοχή στα κέρδη μέσω Bonus είχαν μόνο τα μεγαλοστελέχη της διοίκησης. Κι είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο να αμείβονται πλουσιοπάροχα οι επικεφαλής των επιχειρήσεων όταν επιτυγχάνουν τους στόχους κερδοφορίας και ανάπτυξης λες και το όποιο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται μόνο από τον CEO και όχι από μια ευρύτερη ομάδα εργαζομένων σε κάθε επιχείρηση.
Επιπρόσθετα, κι έχει κι αυτό την αξία του είναι και το γεγονός πως αυτού του είδους οι επιχειρήσεις, απορροφούν νέους επιστήμονες υψηλού επιπέδου και αποτελούν ένα καλό λόγο να γυρίσουν πίσω πολλοί νέοι μας που μετανάστευσαν στα χρόνια της κρίσης, αλλά και παράδειγμα σε κάποιους άλλους να επιχειρήσουν και να κυνηγήσουν το δικό τους όνειρο και όραμα δημιουργίας.