Μέρα τη μέρα, η επανεκκίνηση της οικονομίας θα γίνεται όλο και πιο ορατή. Με νέους κανόνες και νέο πλαίσιο λειτουργίας βεβαίως, πλην όμως, σιγά σιγά θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε στη νέα κανονικότητα όχι όπως την ξέραμε, αλλά όπως επιβάλλει το υγειονομικό περιβάλλον.
Από αύριο απελευθερώνονται κι άλλες δραστηριότητες όπως ο τουρισμός, επιτρέπονται οι μετακινήσεις εκτός νομού και καταργούνται τα sms για την έξοδο από τα σπίτια μας.
Σε λίγες μέρες τελειώνουν και οι αναστολές εργασίας και πλέον όλοι μαζί καλούμαστε να συνδράμουμε, πέραν της ατομικής μας ευθύνης, στην ανάταξη της οικονομίας.
Είναι η ώρα να διαπιστώσουμε στην πράξη αν όντως ισχύει η θεωρία της εκτίναξης του ελατηρίου ή απλώς αποτελεί μια αβάσιμη προσδοκία.
Οι καλές προθέσεις από μόνες τους βεβαίως δεν αρκούν. Από καταβολής του κόσμου η κινητήρια δύναμη ήταν πάντα το χρήμα κι αυτό είναι το μέγα ζητούμενο και στην παρούσα φάση, για να αφήσουμε πίσω την ύφεση και να περάσουμε στην ανάπτυξη.
Κι είναι αλήθεια πως αυτή τη φορά, δεν ξεκινάμε στα τυφλά από το μηδέν. Υπάρχουν απτά δείγματα πως, λίγο να βοηθήσει ο έλεγχος της πανδημίας, υπάρχουν εχέγγυα για καλύτερες μέρες και σημαντικά κεφάλαια εν αναμονή που θέλουν να τοποθετηθούν στην ελληνική οικονομία.
Πρώτο και σημαντικό είναι η αυξημένη σε σχέση με πέρυσι αναμενόμενη τουριστική κίνηση που κάλλιστα μπορεί να φέρει έσοδα σχεδόν 9 δισ. και να δώσει ανάσα τόσο στις τουριστικές επιχειρήσεις όσο και στην απασχόληση στον κλάδο αυτό.
Εξίσου σημαντικό και όχι μόνο για τη φετινή χρονιά αλλά σε βάθος πενταετίας είναι η ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης από το οποίο αναμένουμε τις πρώτες εκταμιεύσεις ύψους 4 δισ. μετά τον Ιούλιο με την παράλληλη εκταμίευση σημαντικών κονδυλίων που θα πέσουν στην ελληνική αγορά μέσω του ΕΣΠΑ.
Τα προγραμματιζόμενα έργα και επενδύσεις μπορούν τάχιστα να αλλάξουν το ψυχολογικό κλίμα στην καθημαγμένη οικονομία και να δημιουργήσουν σημαντικές αναμοχλεύσεις κεφαλαίων αλλά και ενεργοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας. Βασικό ρόλο καλούνται να παίξουν οι τράπεζες που μετά τις αναδιαρθρώσεις που έχουν κάνει, είναι η ώρα να επιτελέσουν τον καταστατικό τους σκοπό που είναι η χρηματοδότηση επενδύσεων.
Ας λάβουμε υπόψη ότι στους τελευταίους 14 μήνες οι ιδιωτικές καταθέσεις μαζί με τις εταιρικές έχουν αυξηθεί κατά 22,5 δισ. ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια βλέπαμε συνεχείς μειώσεις. Το μεγαλύτερο κομμάτι από αυτές τις αποταμιεύσεις αναμένεται να καταλήξει στην κατανάλωση και σε αγορές διαρκών αγαθών όπως είναι το real estate.
Ειδικά στον τομέα αυτό, η κινητικότητα είναι μεγάλη ακόμα και στην περίοδο της πανδημίας. Μια κινητικότητα από τα εμπορικά ακίνητα, τα ακίνητα για logistics, τα ακίνητα γραφείων έως τις πολυτελείς και εξοχικές κατοικίες για τους corporate nomads που αναμένεται να αναθερμανθεί το επόμενο διάστημα και να προσελκυσθούν σημαντικά κεφάλαια. Μόνο για τις τουριστικές επιχειρήσεις και ξενοδοχεία αναμένεται να επενδυθούν σε αγορές περί τα 4 δισ. μέσα στην τρέχουσα χρονιά.
Και βέβαια όλο αυτό το ξαναμοίρασμα της τράπουλας θα συμπεριλάβει και τη ιδιωτική κατοικία όπου το ενδιαφέρον αναμένεται να τονωθεί τόσο από ξένους όσο και από Έλληνες.
Τα μηνύματα λοιπόν και οι προοπτικές είναι θετικές. Οι ευθύνες στον συντονισμό των απαιτούμενων δράσεων κυρίως για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και της δημιουργίας ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος ανήκουν στην κυβέρνηση που θα κληθεί να αποδείξει τις ικανότητές της στην πράξη με την υλοποίηση των σχεδίων που έχει εκπονήσει επί χάρτου. Σημαντικές όμως είναι και οι προκλήσεις και για τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που διανοίγονται με την μετάβαση της χώρας στη νέα εποχή.
Από τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση, τις νέες τεχνολογίες, την πράσινη ανάπτυξη έως τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, όλοι οφείλουν να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να μη χαθεί αυτό το στοίχημα που θα είναι παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.