Τα ελληνικά social media βρήκαν το ντιμπέιτ ανιαρό, άνευρο, διστακτικό και τους πέντε υποψηφίους αποφασισμένους να πουν «λιγότερα» απ’ όσα, συνήθως «εμπιστεύονται» με άνεση, στους φίλους τους στις προεκλογικές συναντήσεις. «Στόλισαν» τον κάθε υποψήφιο χωριστά, για τις ατάκες τους, τις γραβάτες τους ή το καρφιτσωμένο χαμόγελο στα χείλη και εν πολλοίς περιέγραψαν τις αυξημένες προσδοκίες τους για το «δια ταύτα». Εντάξει, υπήρχαν και εκείνοι που είδαν να εξελίσσεται το ντιμπέιτ στο πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού, αλλά οι περισσότεροι εξ αυτών συνέχισαν την αφ’ υψηλού κριτική, ακόμη και χωρίς αφορμή.
Η αλήθεια είναι ότι οι (κατά αλφαβητική σειρά) κ.κ. Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Καστανίδης, Λοβέρδος και Χρηστίδης δεν ρίσκαραν την διατύπωση απόψεων που θα ενοχλούσαν τα στοχευμένα (μεγαλύτερα ή μικρότερα) κοινά τους- ούτε μπήκαν στο στούντιο της ΕΡΤ κρατώντας την «βόμβα» της Δευτέρας πριν από την κάλπη της Κυριακής. Προτίμησαν τις «ασφαλείς» απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και, ακόμη και την «ώρα» της ελεύθερης ερώτησης υποψηφίου προς υποψήφιο, δεν άρπαξαν το ρόλο του σκληρού μονομάχου, αλλά του ευγενικού αντιπάλου με τις δεύτερες σκέψεις για τον δεύτερο γύρο.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης μπήκε στο πρώτο και τελευταίο ντιμπέιτ του πρώτου γύρου για να βάλει «τίτλους» στην υποψηφιότητά του -ανανέωση, ενότητα, πολιτική αυτονομία- και να πείσει τους τηλεθεατές ότι η παραμονή του στην ευρωβουλή, εφόσον εκλεγεί, δεν θα είναι μειονέκτημα αλλά αναμφισβήτητο πλεονέκτημα για την αξιοποίηση της εμπειρίας και των επαφών που απέκτησε στην Ευρώπη. Προσπέρασε τις σχετικές αιχμές και το ερώτημα για το πρόσωπο που θα προτείνει να εκλεγεί πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ- όπως και την έμμεση πρόκληση του Α. Λοβέρδου να πάρουν καθαρή θέση και οι άλλοι τέσσερις υποψήφιοι για τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο υποψήφιος για την ηγεσία, που σύμφωνα με τα γκάλοπ είναι πιθανό στην σκληρή κόντρα με τους κ.κ Λοβέρδο και Ανδρουλάκη να αναδειχθεί νικητής, έχει ήδη «φύγει» από το πλαίσιο του ντιμπέιτ και κινείται με ταχύτητα προς τα ευρύτερα κοινά. Ποντάρει στις δυνατές εικόνες και τον παλμό των μεγάλων συγκεντρώσεων και σκοπεύει μέσα στα 24ωρα που απομένουν να θέσει καθαρά διλήμματα στο ακροατήριό του- «το δίλημμα στην κάλπη θα είναι ανανέωση ή ανακύκλωση», είπε για παράδειγμα χθες το βράδυ στο Ηράκλειο Κρήτης, εννοώντας ότι η ενδεχόμενη «επιστροφή» του πρώην πρωθυπουργού κάθε άλλο παρά θα ανανεώσει ή θα μεγαλώσει την παράταξη. Σε κάθε περίπτωση το στοίχημα για τον κ. Ανδρουλάκη την επόμενη μέρα- εφόσον μπει και κερδίσει στον β’ γύρο με αντίπαλο τον Α. Λοβέρδο ή τον Γ. Παπανδρέου- είναι η δυνατότητα διατήρησης της αυξητικής τάσης των δημοσκοπικών ποσοστών του ΚΙΝΑΛ στην πορεία προς τις εθνικές κάλπες, έχοντας απέναντι τον μέχρι τώρα κυρίαρχο στις δημοσκοπήσεις Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα.
Η σκληρή αυτή μάχη του νέου αρχηγού του ΚΙΝΑΛ με τους Μητσοτάκη, Τσίπρα θα δοθεί σύμφωνα με τον Ανδρέα Λοβέρδο (κυρίως) στην βουλή- εκεί όπου ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει ως αρχηγός να ορίσει εκπρόσωπό του. Ο Ανδρέας Λοβέρδος μπήκε επίσης με τον «αέρα» των γκάλοπ στο στούντιο της ΕΡΤ αλλά και με την «παραδοχή» ότι θα καταφέρει να προσελκύσει στις κάλπες, εν αντιθέσει με τους άλλους συνυποψηφίους του, ψηφοφόρους και από τα άλλα κόμματα, χωρίς να λοξοκοιτάζει προς τη ΝΔ για κυβερνητική συνεργασία, όπως τον κατηγορούν υποστηρικτές των αντιπάλων του. Δεν απέφυγε να θέσει με καθαρό λόγο τις απόψεις του, ειδικά εκείνες- όπως για την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών- που βρίσκουν ανταπόκριση πρωτίστως στους «νοικοκυραίους» και τα κεντροδεξιά κοινά. Σε όλες τις περιοδείες του πάντως κάνει λόγο για την επιστροφή στη δυναμική του ΠΑΣΟΚ και αξιοποιεί την στήριξη πρώην και νυν βουλευτών για την διείσδυση στα διάφορα κομματικά κοινά. Προσβλέπει στο αποτέλεσμα της «μεγάλης κάλπης» στην Αττική και στα αστικά κέντρα, όπου γιατροί, δικηγόροι και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες αποτελούν, σύμφωνα με συνεργάτες του, βασικές «δεξαμενές», ενώ εκτιμά ότι αν στον δεύτερο γύρο έχει αντίπαλο τον Παπανδρέου θα συσπειρώσει γύρω από την υποψηφιότητά του το μεγαλύτερο κομμάτι των υποστηρικτών του Ν. Ανδρουλάκη. Το στοίχημά του για την επόμενη μέρα είναι εφόσον εκλεγεί να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον για το μεγάλωμα της παράταξης και εκείνων των ψηφοφόρων που επέστρεψαν στις εσωκομματικές κάλπες του ΚΙΝΑΛ, έχοντας ψηφίσει σε προηγούμενες εθνικές εκλογές ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε να μην παραστεί στο ντιμπέιτ- εσωκομματικοί του αντίπαλοι εικάζουν ότι τον απέτρεψε η πρόβλεψη ότι ως πρώην πρωθυπουργός θα δεχόταν πυρά απ΄ όλους τους άλλους στα οποία θα έπρεπε να απαντήσει. Η προεκλογική ρητορική του πάντως έχει σημείο αναφοράς την περίοδο 2009-2011, προκειμένου όμως «να δικαιωθούν οι πολιτικές μας» και να τεθούν εκ νέου οι βάσεις για το στόχο της προοδευτικής διακυβέρνησης. Επιχειρεί να πείσει ότι δεν προτίθεται, εφόσον εκλεγεί, να συνεργαστεί, είτε με τη ΝΔ, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ κι ότι στόχος του είναι να γίνει πρώτα ξανά πρωταγωνιστής των εξελίξεων η παράταξη. Στα ατού του συμπεριλαμβάνεται η στήριξη των πιστών παπανδρεϊκών, η συμμαχία με τους «γεννηματικούς» και η γέφυρα που προσπάθησε να αναπτύξει με ψηφοφόρους του χώρου που στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες αναμετρήσεις. Ο Παπανδρέου έχει αποφασίσει να κλιμακώσει τις επιθέσεις στο …σύνδρομο της χαμένης ψήφου, προκειμένου να αποτρέψει φιλοπαπανδρεϊκούς να ψηφίσουν στον πρώτο γύρο τους δύο πρώην υπουργούς του, τους κ.κ Γερουλάνο, Καστανίδη ή τον Παύλο Χρηστίδη. Και την επόμενη μέρα ποιες οι δυσκολίες του εγχειρήματος, εφόσον καταφέρει να εκλεγεί; Να δικαιώσει την επιστροφή του, οδηγώντας το κόμμα στις εθνικές εκλογές χωρίς «διαρροές» ψηφοφόρων με κεντρώα ή κεντροδεξιά αντίληψη που προσήλθαν νωρίτερα στις εσωκομματικές κάλπες για να «σταυρώσουν».
Είναι πασιφανές ότι το στοίχημα -τουλάχιστον για τους κ.κ Λοβέρδο, Ανδρουλάκη και Παπανδρέου- δεν αφορά μόνο στην περίπτωση της νίκης τους. Αφορά κυρίως στη βούληση και τη δυνατότητά τους να διατηρήσουν τη σημαία της ενότητας και της μαχητικότητας και ως ηττημένοι. Θα είναι η τελευταία ευκαιρία για το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ να επιβιώσει και να μεγαλώσει αντί να αφανιστεί…