Η κυβέρνηση έχει καταρτίσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για να ενισχύσει την απασχόληση, κυρίως σε γυναίκες και νέους. Ένα σχέδιο που -αν αποδειχθεί στην πράξη αποτελεσματικό- θα βοηθήσει στο να αποφύγουμε και προβλήματα εργατικού δυναμικού, αλλά και θα μειώσει αισθητά τα ποσοστά της ανεργίας. Τα προβλήματα που προσπαθεί η κυβέρνηση να αποφύγει, εξήγησε ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλ. Πατέλης σε πρόσφατη συνέντευξή του, λέγοντας πως «η οικονομία μας δημιούργησε 430.000 νέες θέσεις εργασίας την προηγούμενη πενταετία και σήμερα έχουμε 520.000 εγγεγραμμένους ανέργους. Άρα λοιπόν, αν συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό, τις ελλείψεις που βλέπουμε σήμερα στον τουρισμό, στην οικοδομή, στα αγροτικά, θα τις δούμε παντού».
Στη χώρα μας συμμετέχουν στο εργατικό δυναμικό, δηλαδή είτε ψάχνουν για δουλειά, είτε είναι άνεργοι, ένα χαμηλό ποσοστό του πληθυσμού, όπως είπε ο Α. Πατέλης. Η βασική διαφορά σε σχέση με τις άλλες χώρες είναι στις γυναίκες, όπου έχουμε την τρίτη χαμηλότερη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό και ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν καταφέρουμε να προσελκύσουμε κι άλλες γυναίκες, νέους και μεγαλύτερους σε ηλικία και φυσικά ΑΜΕΑ στην αγορά εργασίας, συνέχισε, αυτό θα είναι προς όφελος όχι μόνο των ανθρώπων που θα βρουν δουλειά, αλλά και προς όφελος όλης της οικονομίας, η οποία θα μπορέσει να αναπτυχθεί πιο γρήγορα.
Η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι θα εξετάσει το ζήτημα ώστε να έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο με στόχο να καλύψει το κενό των 200.000 ατόμων που υπάρχει σήμερα στο εργατικό δυναμικό. Το υπό συζήτηση σχέδιο προβλέπει 15 μέτρα που υπολογίζεται ότι μπορεί να διευκολύνουν την ένταξη 398.000 ανθρώπων στην αγορά εργασίας, εφόσον φυσικά η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό στις ηλικίες 15-74 ετών, φτάσει σε επίπεδα αντίστοιχα με τον μέσο όρο της ΕΕ. Μεταξύ άλλων σχεδιάζεται να γίνει υποχρεωτική για μεγάλες επιχειρήσεις η δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών, επιμήκυνση και εξίσωση της χρονικής διάρκειας στις γονεϊκές άδειες, τηλεργασία εφόσον είναι συμβατή με τις ανάγκες της επιχείρησης, να μη χάνεται το επίδομα βαριάς αναπηρίας για όποιον πιάνει δουλειά, διαγραφή από το μητρώο των ανέργων όσων έχουν απορρίψει τρεις προτάσεις δουλειάς κ.ά.