Με τίτλο: «Καταχειροκροτήθηκε 37 φορές σε 42 λεπτά. Ο ενθουσιασμός του Κογκρέσου των ΗΠΑ εξέπληξε ακόμη και τον Μητσοτάκη», η τουρκική εφημερίδα Hurriyet αναφέρεται στη θερμή υποδοχή που επεφύλαξε το αμερικανικό Κογκρέσο στον Έλληνα πρωθυπουργό, στη διάρκεια της ομιλίας του.
Μάλιστα, η τουρκική εφημερίδα καταμέτρησε τα χειροκροτήματα των μελών της αμερικανικής Γερουσίας όσο και της Βουλής των Αντιπροσώπων, που προκάλεσαν εντύπωση αλλά και εκνευρισμό στην Άγκυρα – όπως προκύπτει και από τις σχετικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι.
«Ο Μητσοτάκης, ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που μίλησε στο Κογκρέσο, καταχειροκροτήθηκε 37 φορές, εκ των οποίων 10 με όρθια τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά τη 42λεπτη ομιλία του», σημειώνει το τουρκικό δημοσίευμα, τονίζοντας πως: «Τα μέλη του Κογκρέσου χειροκρότησαν 5 φορές όταν ο Μητσοτάκης μίλησε για την Κύπρο». Η εφημερίδα σημειώνει πως ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε πολλές φορές έμμεσα στην Τουρκία, για τις υπερπτήσεις, την Κύπρο, τα F-16, χωρίς να την κατονομάσει ευθέως. Χαρακτηριστικά, δύο μόνο από τα σχετικά πλάνα: η Κάμαλα Χάρις, η Νάνσι Πελόζι, οι γερουσιαστές και οι βουλευτές χειροκρότησαν όταν άκουσαν πως η εισβολή στην Κύπρο δεν πρέπει να ξεχαστεί. Επίσης, η αντίστοιχη εικόνα όπου ο Έλληνας Πρωθυπουργός λέει πως όταν οι ΗΠΑ εγκρίνουν ξανά εξοπλισμούς στη γειτονιά μας, θα πρέπει να σκεφτούν σε ποιον δίνουν τα όπλα.
«Αλλά για Τουρκία δεν είπε λέξη», σχολιάζουν τόσο στη χώρα του Ερντογάν, όσο και εδώ, στην Ελλάδα, σε ένα μέρος της αντιπολίτευσης – σε μια απίστευτη ταύτιση. Προφανώς και η διπλωματία συνίσταται, κάποιες φορές, στο να μην ονοματίσεις, αλλά να κάνεις σε όλους σαφές σε ποιον αναφέρεσαι. Ένας ιστορικός και φιλόσοφος, ο Γουίλ Ντιράν, εκεί, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, είχε γράψει: «Το να μη λες τίποτα, ειδικά όταν μιλάς, είναι η μισή τέχνη της διπλωματίας».
Όλα αυτά, όμως, σε ένα κομμάτι της αντιπολίτευσης της Ελλάδας, που -δυστυχώς- τρέφεται και παράγει λαϊκισμό, αποτελούν ψιλά γράμματα και «αμερικανιές». Επειδή, λογικά, κατά αυτούς, όταν οι Αμερικανοί άκουσαν τον Μητσοτάκη να μιλά για υπερπτήσεις και για κατοχή στην Κύπρο, το μυαλό τους θα πήγε σε τίποτα αυτόχθονες από τα Γαυγάμηλα.
Μη σας κάνει εντύπωση. Είναι οι ίδιοι οι οποίοι, όταν άκουσαν τον πρωθυπουργό να μιλά για λαϊκισμό -χωρίς και πάλι να κατονομάσει κανέναν- αντιλήφθηκαν πως κάνει επίθεση στους ίδιους, σημειώνοντας ένα απίστευτο αυτογκόλ. Και είναι δεδομένο πως με τέτοια αντανακλαστικά και τέτοιες πρακτικές, η «υπόθεση διακυβέρνηση της χώρας» ξεμακραίνει επικίνδυνα για εκείνους.