search icon

Γνώμες

Το χάος των αγορών

Οι αγορές έχουν εξελιχθεί και αλλάξει τόσο πολύ που έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολο και αδύνατο να καταλήξει ένας επενδυτής σε ασφαλή συμπεράσματα

Τις τελευταίες ημέρες οι τζίροι των συναλλαγών στο ελληνικό Χρηματιστήριο έχουν προσγειωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα. Δεν έχει αλλάξει κάτι όσον αφορά τις προοπτικές, ενώ οι χρηματιστές που δουλεύουν με τα μεγάλα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια αναφέρουν πως σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε συνήθως σε προεκλογικές περιόδους, αυτή τη φορά δεν γίνονται αποδέκτες ερωτήσεων για τις ευρωεκλογές. Το πολιτικό ρίσκο που θα μπορούσε να είναι μια εξήγηση για τη μείωση των όγκων στο Χρηματιστήριο δεν φαίνεται να απασχολεί τους ξένους επενδυτές. Ταυτόχρονα και οι οικονομικές εξελίξεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη δεν δημιουργούν κάποια μείζονα ανησυχία.

Το πιθανότερο είναι η “αποθέρμανση” του ΧΑ να αποτελεί μια απολύτως φυσιολογική αντίδραση, μετά την άνοδο του Γενικού Δείκτη κατά 13,7% που προηγήθηκε από τις αρχές του χρόνου. Ίσως πάλι να είναι αντανάκλαση των ανησυχιών που αρχίζουν να αναπτύσσονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, για το ενδεχόμενο επικράτησης του Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου και τις επιπτώσεις που θα έχει στο γεωπολιτικό πεδίο.

Οι αγορές έχουν εξελιχθεί και αλλάξει τόσο πολύ που έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολο και αδύνατο να καταλήξει ένας επενδυτής σε ασφαλή συμπεράσματα. Πρόσφατα στην ανάλυση της αγοράς, επικεφαλής ξένου fund έγραφε πως η εικόνα των αγορών ακόμη περισσότερο περίπλοκη λόγω των συναλλαγών που γίνονται με υψηλές συχνότητες (high frequency trading -HFT) και αλγόριθμους. Oι συγκεκριμένες συναλλαγές γενικώς δεν γίνονται έχοντας κάποια επενδυτική άποψη για την αγορά, αλλά με στόχο για να βγει ένα μικρό κέρδος από κάθε συναλλαγή. Προσπαθούν, έγραφε, να κάνουν τη συναλλαγή ένα νανοδευτερόλεπτο πριν από τους υπόλοιπους επενδυτές και το πετυχαίνουν σε ποσοστό 56%.

Σύμφωνα με στοιχεία της JP Morgan για το 2022, οι επενδυτές που ενεργούν βάσει των θεμελιωδών αντιπροσωπεύουν μόνον το 30% των ημερήσιων συναλλαγών, ενώ οι συναλλαγές HFT αντιπροσωπεύουν το 40% και το υπόλοιπο 30% τα παθητικά funds, αυτά δηλαδή που τα χαρτοφυλάκιά τους βασίζονται αποκλειστικά στη σύνθεση συγκεκριμένων δεικτών. Ο fund manager κατέληγε ότι είμαστε σε μια περίοδο που όλο και πιο συχνά μια επενδυτική απόφαση δεν βασίζεται σε κάποια υπόθεση για τα θεμελιώδη μεγέθη μιας εταιρίας, καθώς δεν ξέρουμε ποιες συναλλαγές είναι πραγματικές και ποιες όχι.

Exit mobile version